Kükürtleme ve kurutma eğitimi
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve ilçe Ziraat Odaları Başkanlıkları Koordinasyonu ile Akçadağ ve Yeşilyurt ilçelerindeki kayısı üreticilerine yönelik kükürtleme ve kurutma eğitimi verildi.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün toplantı salonunda gerçekleştirilen ve iki gün süren eğitimin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan, toplantının amacı ve yıl içerisinde yapılacak çalışmalar ile TÜBİTAK-KAMAG 1007 Destek programı kapsamında Müdürlük Merkez kampüsünde kurulu olan Kayısı Kükürtleme ve Kurutma tesisi hakkında bilgiler verdi. Erdoğan, projenin PSUP kapsamında ilimizin farklı bölgelerine kurulacak olan 4 ton kükürtleme ve 12 ton kurutma kapasiteli tesislerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, yeni kurulacak kükürtleme ve kurutma tesislerinin bölgedeki kayısı üreticilerine hizmet edeceğini ifade etti. Gıda Teknolojileri Bölümü Başkanı Gıda Mühendisi Bülent Öztürk, üreticilere görsel materyaller eşliğinde kükürtleme, kurutma, depolama, metotları ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgiler verdi. Öztürk, kayısı çekirdek çıkarma makinesinin de sisteme entegre edilmesiyle, tesisin hasat edilmiş kayısıları hiç el değmeden kükürtleyip, kurutup, çekirdeğini çıkarıp paketleyecek düzeye getireceğini, bu yönüyle tesisin hijyenik kuru kayısı üretimi açısından son derece önem arz ettiğini belirterek, pilot tesis sayesinde kükürtleme işlem süresinin 48 saatten 5 saate, kurutma işlem süresinin ise 6 günden 2 güne düşmekte olduğunu, bu sayede üreticinin normal şartlarda 7-8 gün süren kükürtleme ve kurutma işleminin hem kısaldığını hem de hijyenik şartlarda gerçekleştirildiğini ifade etti. Eğitim sonrası üreticilerle uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında istişarelerde bulunuldu.