Kudüs'ü yöneten dünyayı yönetir

'Dünden Bugüne Yahudilerin Kudüs Diplomasisi' adlı söyleşide konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Dr. Hacı Uğur Polat, Siyonizm'in çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Polat, 'Kudüs'e kim hâkimse aslında o dünyaya hâkimdir. Kudüs'te kimin sözü geçiyorsa, kim yönetiyorsa dünyayı da o yönetiyordur' dedi.

Kudüs'ü yöneten dünyayı yönetir

Malatya İnönü Üniversitesi Kudüs Öğrenci Topluluğu tarafından, Dünden Bugüne Yahudilerin Kudüs Diplomasisi” adlı söyleşi düzenlendi. İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonunda, düzenlenen söyleşide, geçmişten günümüze Yahudilerin Kudüs diplomasisi konuşuldu. Söyleşiye, 2014-2018 yılları arasında Yeşilyurt Belediye Başkanlığı, 2018-2019 yıllarında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Dr. Hacı Uğur Polat, konuşmacı olarak katıldı. Polat, yaptığı konuşmada, Kudüs’ün önemine değinerek, Kudüs’e hakim olan devletin dünyaya hakim olduğunu vurguladı.

Kahrolsun İsrail demekle İsrail kahrolmuyor

Siyonizm değerlendirilirken duygusal davranılmaması gerektiğini ifade eden Polat, “Siyonizm karşıtlığını sloganik durumdan kurtarmamız gerekiyor. Mutlaka bu karşıtlığın alt sebeplerinin doldurulması lazım. Siyonizm sadece kendi başına bir güç mü? Dünyadaki diğer güçlerle bağlantısı nedir? Siyonizm’in gelişmesi nasıl olmuştur?  Bunları çok iyi analiz etmemiz gerekir ve iyi bir analizin sonunda da, bilim üreterek, ilim üreterek mücadele yoluna devam edilmesi gerekiyor. Kahrolsun İsrail demenizle İsrail kahrolmuyor. Mutlaka onun fiziki alt yapılarını oluşturulmalı” ifadelerini kullandı.

Hiçbir dini topluma baskı yapılmamalı

Tarihte Yahudiler ile Müslümanlar arasında çok büyük problemlerin olmadığını söyleyen Polat, Yahudiler sürgün edildiğinde, Müslümanların Yahudilere ev sahipliği yaptığını vurguladı. Yahudilerin Hıristiyanlarla sürekli bir mücadele içerisinde olduğunu söyleyen Polat, “Bizler her zaman bütün dinler inançlarını serbestçe yaşayabilmeli ve hiçbir dini topluma baskı yapılmamalı anlayışında olmuşuz. Tarih bize bu sorumluluğu vermiş. Bu boyutuyla ‘Burak Duvarı’ Kanuni Sultan Süleyman Döneminde onlara hak olarak verilmiştir” dedi.

Kudüs’ü savaşmadan teslim ettik

Polat son olarak, Kudüs’ü savaşmadan kaybettiğimizi vurgulayarak şunları belirtti; “Biz bütün cepheleri savaşarak kaybettik ama Kudüs’ü savaşmadan teslim ettik. Osmanlı Filistin topraklarının gideceğini biliyor ve beyaz bayrakla teslim ediyor. Kudüs’teki kutsal mekânlar zarar görmesin diye savaşmıyor.” Söyleşiye; Dr. Hacı Uğur Polat, Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Canbay, IYFO Kudüs Kongresi Üyesi Eyüp Yiğit, ESAM (Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği) Malatya İl Sekreteri Dr. Enes Gül, Malatya Yeşilyurt Belediyesi Koordinasyon İşleri Müdürü Ahmet Berber, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 

Kudüs'ü yöneten dünyayı yönetir
Kudüs'ü yöneten dünyayı yönetir
Kudüs'ü yöneten dünyayı yönetir