Küçük esnaf zorda

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, zincir marketler karşısında rekabet gücü kalmayan küçük esnafın zor durumda olduğunu söyledi.

Küçük esnaf zorda

Sebze meyve ve turşuluklar hakkında değerlendirmelerde bulunan Emre, bu yıl tezgahlara inen ürünlerin kaliteli ve ucuz olduğunu belirterek, tezgahlardaki ürünlerin mevsimin son tarla mahsulleri olduğunu ifade etti. Turşuyu ve konserveyi millet olarak çok tükettiğimizi hatırlatan Emre, “Annelerimiz eskiden önceden salçasını, bulgurunu, soğanlarını önceden alırlardı. Bu senede artık turşu sezonu girdik. Mevsim tam turşu yapma zamanı. Bu sene bol ve bereketli bir seneydi ve ürünlerde kalite vardı. Fiyatlarda bu sene uygundu. Kornişon salatalık, acur, domates gibi turşuluklarımız gerçekten çok uygun bu sene sıkıntı sarımsaktaydı. Sarımsak fiyatları bu sene hiç düşmedi. Turşuluk ham domatesi 1,5 lira, havuç, kornişon, acur 2-5,5 TL arasında, salatalık yine öyle 3,5 Lira, kıl biber 4 TL civarında. Fiyatlar bu şekilde her bütçeye uygun. Geçen yıla göre fiyatlar bu sene daha iyi ve uygun. Üründe kaliteli, geçen sene kaliteli ürün fazla yoktu. İşlerimizde fena değil. Malatya gibi bir yerde bu kadar süper marketin olduğu bir yerde küçük ve esnaflık yapmak gerçekten çok zor" dedi. 

Yerli ürünlerimiz iç piyasaya fazla girmez

Emre, Malatya'da yetiştirilen ürünleri iç piyasada bulmanın zor olduğunu belirterek, "Normal sebze fiyatlarında yerli biberimiz var 2 TL, Patlıcan 1,5 lira yerli domatesimiz 2 Lira, kışlık ürünlerde gelmeye başladı. Ispanak 3 TL, pırasa 3 TL, Karnabahar 2,5 lira arasında değişiyor. Benim her zaman bir önerim vardır, ürü1nleri mevsiminde tüketin. Karpuz sezonu bitti. Kavun var şuanda tezgahlarda. Narmikan Kavunu tadı lokum gibi. Bu kavun çok küçüktür. Dışı keleği andırır ama içi gerçekten çok güzeldir. Hatay yöresinden mandalina geliyor, fiyatı yine 2 TL arasında, Doğanşehir elması var 1 lira il 3 lira arasında elmalar var, Arapgir üzümü de artık bitmek üzere. Öyle güzel bir memleketimiz var ki, örneğin kiraz Malatya iç piyasasına fazla düşmez, Hekimhan Cevizi, Arapgir Üzümü var oda iç piyasaya fazla girmez" şeklinde konuştu.