Küçük esnaf muaf olsun

2020 yılı itibariyle yürürlüğe giren kayıt dışını azaltmayı hedefleyen e-fatura ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre, e- faturanın küçük esnafa fazla maliyet getirdiğini bunu fiyatlara yansıtmadıklarını belirterek, yetkililerin küçük esnafa ayrıcalık tanıması gerektiğini söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Küçük esnaf muaf olsun

Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre, oda binasında basın mensuplarına 2020 yılında yürürlüğe giren e-fatura ile ilgili açıklamalarda bulundu. Emre, e-ticaret sisteminin hayata geçmesiyle birlikte küçük esnafın zor durumda kaldığını dile getirdi.

Küçük esnaf memleketine hizmet ediyor

Emre, 24 Ocak'ta Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen Malatya'da şiddetli bir şekilde hissedilen 6,8 şiddetindeki depremden dolayı 105 Pazarcı Odası Başkanı'nın yardım teklifinde bulunduğunu kaydetti. Pazarcı esnafının, her zaman sokakta çalışarak vatandaşa hizmet ettiğini aktaran Emre, "Halkının menfaatlerini gözeten ve halkın içinden çıkan bir esnaf grubu. Çünkü hepimizin mahallesinde sitesinde oturduğu bölge bir tane pazarcı mutlaka vardır. Bir düğünde, cenazede mutlaka bir pazarcı vardır. Çünkü pazarcı dediğiniz insanlar, Malatya'mızın kendi insanlarıdır.  Bunlar mahalleye komşusunu yanına gidiyor. Kendi memleketine hizmet ediyor. Fiyatlar konusunda da gerçekten de fiyatları kıyaslayacak  olursanız dışarıyla, sattığımız tüm ürünler de elbisede, ayakkabıda, zücaciyede sebzede kesinlikle ve kesinlikle bunu fırsat bilip bir fiyat artışına gitmedikleri gibi birçok ürünü de bu deprem 2-3 gün boyunca yüzde 50 indirimle satmaya başladılar. Durumu iyi olmayan ihtiyacı olanlara da bedava verdiler. Burada esnaflarıma da teşekkür ediyorum" dedi.

Esnaf kollansın

E-fatura ile ilgili konuşan Emre, 1 yıl önce e-fatura çalışmasının başladığını hatırlatarak, "Bize bir ayrıcalık yapılmasını istedik, ama maalesef ki yapılmadı. Şunu özellikle söylemek istiyorum. Bir darbe olduğu zaman esnaf sokakta devletin yanında, polise bir saldırı olsa esnaf sokakta polisin yanında, askere bir saldırı olsa esnaf askerinin yanında. Deprem olduğu zaman Elazığ’a Malatya’ya gidin bütün esnaflar, çorba dağıtan, sebze dağıtan, çocuklara çikolata dağıtan esnafları görürsünüz. Ben kendim esnaf olduğum için o geceyi yaşadık. Ama burada bu esnaf e-fatura ile  o kadar zor duruma düşütü ki, büyük şirketlere teşvik de faydalananlara, bazı gruplara istisna bu e- fatura. Ben o gece sokakta o büyük zincirleri, şirketleri maalesef ki göremedim. O gece insanlara ne çorba dağıtırken ne bir çocuğa bir çikolata verirken göremedim. Burada da küçük esnafın ki Ahi Evran'den gelen Osmanlı kuruluşunda dahi katkısı olan esnafın kollanmasını istiyorum. Çünkü bu e-fatura bize çok farklı bir maliyet getirdi. Biz bunu fiyatlara da yansıtamıyoruz. Bu konuda da yetkililerin eğer bizi dikkate alır da burada bize bir istisna tanırlarsa  gerçekten esnafım mutlu oluruz" diye konuştu.

E-fatura gruplansın

E-faturanın guruplara ayrılmasını talep eden Emre, "Bütün gruplar etkilendiği zaman esnafımız sıkıntıya düşer. Biz halde sabah mal alırken, Örneğin 3 bin liralık mal aldım, bu malın yüzde 8’ini orada ödeyip  çıkıyorsun. O malı satıp satmayacağın belli değil. Ne kadar fire vereceğini, çürüyecek mi bilmiyorsun. Sen aldığın anda direkt vergisini ödüyorsun. Getiriyorsun malı satamıyorsun veya çürüyor. O ürünü çöpe dahi döksen onun vergisini ödüyorsun.Yüzde 8’i fiyatlara yansıtsan yüzde 10 gibi üründe artış yapman gerekiyor. Bunu da vatandaş kabul etmiyor. Doğal olarak da etmemesi lazım. Doğal olarak ucuz yemesi lazım. Burada vatandaşa hizmet eden sektörlerde buna bir istisna getirirlerse gerçekten de esnafı adına da vatandaşların da çok güzel olur. Bu konu vatandaş açısından önemli. Temel gıdada önemli. Bir evin zaruri ihtiyacı ilkin karnını doyurmasıdır" şeklinde konuştu.