Köylere betonarme evler yapılsın

Köylerdeki evlerin eski, ahşap ve toprak olduğu için depremde büyük hasar gördüğünü dile getiren Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, köylerde yapılacak evlerin betonarme ve yanlarında ahırlarının olması gerektiğini söyledi.

Köylere betonarme evler yapılsın

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 6,8 büyüklüğündeki depremle sarsılan Elazığ ve Malatya'yı ziyaret etti. Bayraktar, bölgedeki incelemelerde bulunduktan sonra Yeşilyurt Ziraat Odasında düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

Toprak evler büyük hasar gördü

Ziyarette konuşan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Solmaz, Elazığ'ın Sivrice İlçesinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin Malatya'da şiddetle hissedildiğini hatırlatarak, "Malatya ve Elazığ'da şiddetli bir deprem oldu. Vefat edenlere Allahtan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diler, geride kalanlara Allah sabır ihsan etsin.  Sayın Genel Başkanımız Malatya ve Elazığ'a gelerek buradaki depremzedelere geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Oradaki, eksiklik ve aksaklıkları gözlemleyerek, kendi aramızda istişare ettik. Biz, bunun neresinden tutabilir, ne kadar yardımcı olabilir diyerek kendi aramızda görüşerek bakanlıklara iletilmesini istedik sayın başkanımızdan. Genel başkanımız bu konuda hassas ve samimi davrandığı için bilhassa köylerdeki evlerinde devlet tarafından tekrar elden geçirilerek hatta yenileri yapılırken, bunların yanında ahırın bulunması temennisinde bulunacağını söyledi. Çünkü köylerdeki evler eski ahşap, toprak olduğu için depremde büyük hasar görmektedir. Burada hem can hem mal kaybı devletimize büyük külfiyet getireceğinden bunun önünü kesebilmek için şuandan itibaren yatırımlar yapılarak, köylerdeki evlerin betonarme ve daha sıhhatli, verimli bir şekilde kullanılır bir hale getirilmeli" dedi.

Devletimiz her şeyiyle oradaydı

Çiftçilerin borçlarının ertelenmesini talep eden Solmaz, "Özellikle Malatya'daki sulama birliklerinin çiftçilerden, alacağını icra yoluyla tahsil etmesinin düzenlenmesi gerektiğini söyledik. Bunun için önlem alınmalı. Çünkü çiftçi, şuanda depremle mi uğraşsın, devlete, sulama birliklerine olan borcuyla mı uğraşsın, borçlarını mı düşünsün. Tüm deprem bölgesinde çiftçilerimize, Türkiye genelinde, ziraat odalarımızın birlikte hareket ederek, bu bölgedeki insanlara maddi manevi destek sağladıkları için teşekkür ediyorum. Özellikle Gebze Ziraat Odası, 'depremi yaşadığımız için sizi en iyi biz anlarız' dedi. Oradaki belediye başkanları, ortaklaşa kampanya düzenleyerek 2 tır yardım gönderdiler. Bundan dolayı teşekkür ediyorum. Allah öyle bir şeyle tekrar bizleri imtihan etmesin. Devletimiz her şeyiyle ordaydı. Yetkililere teşekkür ederim" diye konuştu.