Korkutan artış

Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Bentli, Malatya'daki son durumu açıkladı. Vaka sayısında Malatya'da hızlı bir yükselişin olduğunu belirten Bentli, herkesi kurala uyma konusunda bir kez daha uyardı. Bentli, '100 bine düşen vaka sayısı Malatya'mızda 500'ü geçmiş durumda. Bunda İngiltere mutasyonunun çok büyük etkisi var' dedi.

Korkutan artış

 Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, koronavirüs vaka sayısında Malatya’da hızlı bir yükselişin olduğunu belirterek, herkesi kurala uyma konusunda bir kez daha uyardı. Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya Ertv’de Tutku Eren’in canlı yayın programına katılarak pandemi ile ilgili sürecin son durumu hakkındaki bilgileri paylaştı. Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli Malatya’daki pandemi ile ilgili son durumu şu şekilde açıkladı: “Zirveyi henüz görmüş değiliz. Çünkü her hafta baktığımızda,  yaklaşık bir yüzde15-20 oranında, hatta bu hafta biraz daha fazla oranda artan bir ivme ile yükselmeyi yaşıyoruz maalesef. Bildiğiniz gibi Şubat ayında 100 bine düşen haftalık vaka sayısı açıklanmaya başladığında Malatya 40’lı rakamlarla başlamıştı. Giderek artan bir trend vardı. Ama son 3 haftadır maalesef bu artış trendi daha önceki dalgalanma ve zirvelerdeki görmediğimize bir hızla yükselmekte.” 

Maalesef şu anda zirveye yaklaşma konusunda bir öngörümüz yoktur

“Geçen hafta itibari ile 100 binde 374 olan rakam bugün maalesef 500’ü geçmiş durumda.100 bine düşen vaka sayısı Malatya’mızda 500’ü geçmiş durumda. Bunda İngiltere mutasyonunun çok büyük etkisi var. Çünkü daha önceki temaslı taramalarımızdan evde bir pozitif varsa evin üyelerinden teste aldığımızda yüzde 25-30 civarında olan pozitif oranı şu anda yüzde 55-60’lara çıkmış durumda. Tabi bunun pozitif olduktan sonra çok bulaşır olduğunu düşünmüyoruz. Pozitiften önceki bulaşı o oranı yükseltiyor. Maalesef şu anda zirveye yaklaşma konusunda bir öngörümüz yoktur. 

Tek beklentimiz Ramazan ayında alınacak önlemler

“Tek beklentimiz; İnşallah Ramazan Ayındaki, Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı ek kısıtlamalarla, İki haftadır başlayan hafta sonu kısıtlamalarıyla önümüzdeki 15-20 gün içinde ancak zirveyi görüp sonrasında yavaş yavaş rakamların düşeceğini öngörebiliyoruz. Toplumu panik hale getirmek istemiyorum o gerçekten bu mevsimde sadece koronavirüs değil nezle virüslerini, grip virüslerini de sapladığımız oluyor. Burun akıntısı öksürük ve özellikle de ateş olan bütün vatandaşlarımız Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi’ne ve Turgut Özal Tıp Merkezi’nde mutlaka testlerini yapmalarını öneriyoruz.” 

Malatya’da şuanda günlük 4 bin test yapılıyor, 65 yaş üstü hasta arttı

“Covid-19 Polikliniklerimize Nisan ayının başına kadar 150 başvuru sayına kadar düşmüştü. Maalesef şu anda 1600 -1700’leri görmekteyiz. Bir o kadar da filyasyon ekipleri Sahada test sonuçları almakta. Bir de okullarda ve işyerlerinde taramalar yapıyoruz. Şu anda günlük yaklaşık 4 bin test çalışıyoruz. Aşının etkilerini yoğun bakımlarda çok rahat görebiliyoruz. İlk iki dalgada yoğun bakımlarda ki hastalarımızın yüzde 80’i 65 yaş üstü hastalarımızdı.  Ama şu anda o yüzde 30’u 65 yaş üstü maalesef yüzde 70’i 65 yaş altı vatandaşlarımız tedavi görmekte.” 

Yoğun bakımdaki 65 yaş üstünün 18 tanesi aşı yaptırmamış

“Geçen hafta yaptığımız en son bir çalışmada 65 yaş üstü 23 hastamızın maalesef 18 tanesi aşı yaptırmamış veya randevu alamamış, bize ulaşamamış veya bizim tespit edemediğimiz vatandaşımız yoğun bakımda yatmaya devam ediyorlar. Aşılanan grupta gerçekten yoğun bakımda yatışta çok ciddi bir azalma olduğunu görüyoruz. Şu anda servislerimizde tüm hastanelerimizde yaklaşık 300 hasta tedavi görmektedir. 60 hastamızda maalesef yoğun bakımlarda tedavi görmektedir.”

Haber: Burhan Karaduman