Köpekler saldırdı
Malatya'da başıboş sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan kadın yaralandı.
Olay, dün saat 15.30 civarında Tecde Mahallesi İsmetpaşa Caddesi Göl Mezarlığı civarında meydana geldi. Evine gitmekte olan N.Y adlı bayan, yol kenarında bulunan başıboş sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan N.Y, “Eve gitmek için her zaman kullandığım yolu kullanıyordum. Devamlı sürü halinde gezen başıboş sokak köpekler birden saldırıya geçtiler. Ne yapacağımı şaşırdım. Kaçmaya çalıştım ancak köpeğin bacağından ısırmasıyla yere düştüm. Yere düşmemle birlikte her tarafımdan ısırmaya başladılar. İmdat seslerime çevredekiler yetiştiler biraz daha gecikselerdi köpekler beni parçalayacaklardı” dedi. Saldırıda yaralanan N.Y., tedavisi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.
Mahallelinin korkulu rüyası
Sayıları gittikçe artan başıboş sokak köpekleri mahallelinin korkulu rüyası olduğuna dikkat çeken Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, “Günde azami 10-15 şikayet alıyoruz. Her köpek saldırısında sanki tek sorumlu muhtarmış gibi bütün sitemler muhtara yapılıyor. Muhtar ancak belediyeyi arıyor. Hatta köpek şikayeti için belediyeyi aradığı için muhtardan şikayetçi olanlar var. Muhtar sokak köpeklerini toplatmak suç. Sen suç işliyorsun diyenlerde var. Muhtar köpeklerin toplanması için arasa suç aramasa vatandaş tepkisi. Muhtarda iki arada bir derede kalıyor” şeklinde serzenişte bulundu.
Kısırlaştırıp bırakmak sorunu çözmüyor
Bir öneride bulunan Muhtar Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başıboş sokak köpeklerin barınaklara götürülmesine karşı olanlar var. Onların sokak doğal yaşam alanlarında sokak aralarında yaşamalarını isteyenlere şöyle bir soru yöneltsek? Sokak köpekleri doğal yaşam alanlarında çok mu mutlular. Hiçte öyle göründüğü gibi olduğunu sanmıyorum. İnsanların aklına estiği zaman yiyeceğin verildiği, karda soğukta yağmurda çamurda sürünmek, birde toplu halde saldırdıklarında taş ve sopa ile dövüldüğü gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz biliniyor. Bu mudur, hem de insanın en iyi dostu köpeğe layık gördüğümüz yaşam tarzı. Mevcut barınakların yetersiz kaldığını şartların daha da iyileştirilmesini önerebilir ve öncülük edebilirsiniz, asıl hayvanseverlik bu. Başıboş sokak köpeklerini toplayıp kısırlaştırıp tekrar aynı yere bırakmak sorunu çözmüyor. Onların daha rahat bir yaşam alanında şartları daha da iyileştirilmiş barınaklara yerleştirilmesi insan dostu köpekler için yapılacak iyiliğin başında gelir diye düşünüyorum.”
Günlük şikayet alıyoruz
Başıboş sokak köpekleri yüzünden insanların işe gidiş gelişlerinin kabusa döndüğüne vurgu yapan Muhtar, “Gönül ister ki bizlerde can dostlarla birlikte yaşayalım ve onlara insani iyiliklerimizi yerine getirelim, ancak hayvan haklarını koruyalım derken insan haklarını gasp edip sürü halinde gezen başı boş sokak hayvanların açık saldırı haline getirmeyelim. Şunu belirtmek isterim ki; sayıları gittikçe artan ve sürü halinde gezen başı boş sokak köpekleri yüzünden insanların işe gidiş gelişleri kabusa dönüyor. Mahalle muhtarı olarak günlük şikayet alıyoruz. Akşam işten gelen kızını veya çocuğunu yol başında bekleyen insanların şikayetleri her geçen gün artıyor. Özellikle sabahın erken saatinde sokağın boş olduğu zaman içerisinde işe gidip gelmek kabus haline geldi sokak köpeklerinin saldırıları yüzünden. Belediyeyi arıyorsunuz geliyorlar. Sürü halinde gezen köpeklerden ya bir tanesini veya iki tanesini yakalayıp götürüyorlar. Ancak götürülen köpeklere aşı ve küpe vurulup tekrar alındığı yere bırakılıyor. Yani değişen bir şey olmuyor” ifadelerini kullandı.
Vatandaş kabus yaşıyor
“Gelin hep birlikte elimizi taşın altına koyalım” diye Muhtar Yiğit, “Belediyenin sokak köpek arabasını gören sözüm ona bazı hayvan severler de altlarında araba ile gezerek hayvanseverlik adı altında karşı çıkmaktalar. Ancak evinden çıkıp sokakta yürümeye korkan, işe gidip gelmesi kabus haline dönüşen insan hakkının gasp edildiğinin bilinmesi gerçeğini unutmamak gerekir. Hem insan dostu başıboş sokak köpeklerini sokağın yaşanmaz çilesinden kurtaralım hem de insanların korkulu rüyası haline gelen köpek saldırılarından kurtaralım. Köpeklerin yeri sokaklar değil, tıpkı medeni ülkelerde olduğu gibi, temiz, sağlıklı barınaklar olmalı ve sokaklardan tüm köpekler toplanarak, sağlık kontrollerinin yapılabildiği, açlık çekmedikleri yeni kurulacak Rehabilitasyon merkezlerinde barındırılabilirler. Bilindiği gibi şehrimizde hayvan rehabilitasyon merkezi sadece Büyükşehir bünyesinde mevcut. İlçelerimizde hayvan rehabilitasyon merkezleri yoktur. Haliyle toplanan sokak köpekleri şehrimizde sadece 1 tane ile sınırlı olan hayvan rehabilitasyon merkezine götürülüyor. Sayı fazlalığından ötürü hem yaşam koşulları hem de bakımları zorlaşıyor. Oysa ilçe belediyeleri de bu konuya hassasiyet gösterseler, her ilçe bir veya birden fazla yaşam koşulları iyileştirilmiş hayvan rehabilitasyon merkezleri yapsa, hayvan sever vatandaşlarımızın, kurulacak barınaklara yardımda bulunarak hayvanlara çok daha fazla faydalı olmaları mümkün olacaktır. Ulaşılabilir olması vatandaşın kolaylıkla gitmesini sağlayacaktır.. Aynı zamanda buralarda köpeklerin sahiplendirilmesi için de projeler üretilmesi halinde bu sorunu aşabiliriz” şeklinde konuştu.