Konut satışları düştü

Türkiye genelinde ve Malatya'da konut fiyatları her geçen gün artış gösterirken, satışlar düştü. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,3 azalarak 102 bin 660 adet oldu. Malatya'da ise Ekimde satılan konut sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13, Eylül ayına göre de yüzde 15 düşerek, 996 oldu. Vatandaş, konut fiyatlarındaki fahiş artışlara karşı alımları erteliyor.

Konut satışları düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı, ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 25,3 azalarak 102 bin 660 oldu. Malatya’da ise Ekim ayındaki konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azalarak 996 oldu. Konut satışları Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre arttı. Malatya’da 2022 yılının ilk 10 ayında ise toplam 9 bin 953 konut satışı gerçekleşirken, geçen yılın aynı döneminde ise 9 bin 483 konut satılmıştı.

Fiyatlar artıyor, konut satışları düşüyor

Gayrimenkul değerleme uzmanları, konut satışında yaşanan düşüşün en önemli nedenlerinden biri, artan fiyatlardan kaynaklı olduğunu belirterek, düşüşün nedenlerini şu şekilde sıraladılar; Astronomik fiyat artışları; Konut satışlarındaki düşüşün en önemli nedenlerinden biri, artan fiyatların talebi düşürmesi. Kredili konut satışlarındaki düşüşün ilk nedenlerinden biri, bankaların kredilerinin oldukça kısıtlı olması. Belli bir birikimi olup, kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen vatandaş, istediği miktarda konut kredisine erişemiyor. Bankaların kredi kullandırımı en fazla 500 bin TL ile sınırlı kalıyor. Faizleri düşmemesi, artması. Kamu bankalarının konut kredi faizleri düşük olsa da kredi kullanımının oldukça kısıtlı olması, özel bankalardaki yüksek faiz oranlarına mecbur bırakıyor. Bu yüzden piyasadaki gerçek faizlerin özel bankaların kullandırdığı yüksek oranlı faizler olduğu belirtiliyor. Kredi taksitlerine güç yetmiyor. Kredili satışları düşüren bir diğer etken de kredi taksitlerinin yüksekliği. Konut kredisi kullananların ödemeleri gereken aylık taksit tutarları kamu bankalarında en az 21 bin TL’den başlıyor. Özel bankalarda bu tutar 30 bin TL’yi aşıyor. Birikimlerini TL’deki değer kaybına karşı korumak amacıyla gayrimenkule yatıranların sayısındaki azalış. Satışların düşmesinde etkili olan bir diğer neden ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 81 kentte Sosyal Konut Projesi. 500 bin konut ve 250 bin konutluk arsa ve 50 bin iş yerinden oluşacak projenin duyurulmasının ardından talepte bir çekilme gözlendiği, bunun da satışlara düşüş olarak yansıyor” yorumunda bulundular.