Konut fiyatları yüksek

Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, 2022 yılında emlak piyasasında durgunluk yaşandığını, ancak konut fiyatlarının sürekli arttığını söyledi. Özgül,  'Vatandaşların alım gücü yoktur, piyasa iyice kilitlenmiş durumda. Müteahhit firmaların vatandaşlara yardımcı olması gerekiyor' dedi. 

Konut fiyatları yüksek

2022’nin başından bu tarafa Malatya’da konut satışları yok denilecek kadar az seviyede. Artan maliyetlerle birlikte tırmanışa geçen konut fiyatlarından dolayı vatandaş konut alamıyor. TOKİ’nin Sosyal Konut Projesi'nin duyurulmasının ardından emlak piyasasında durgunluk iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Maliye ve Hazine Bakanının ‘konut banka faiz oranlarının düşürülmesine’ yönelik açıklaması sektörde heyecan yaratırken, sektör temsilcileri 2023’de konut satışlarında artış olacağı düşünüyor. 

Vatandaşın alım gücü yok

Konut piyasasında yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, ülkemizde yaşanan ekonomik krizden dolayı gayrimenkul fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “2022 yılının başından bu tarafa sektör büyük bir durgunluk yaşamakta. Durgunluk yaşaması ile birlikte fiyatlarında giderek yükseldiği gözlenmektedir. Enflasyon başını alıp gittiği için konutlara zam yapıldı. Bugün Fahri Kayahan civarında konut fiyatlarının 1 milyon 800 bin olduğundan bahsediliyor. Müteahhitlerde haklı çünkü maliyetler yüksek. Burada müteahhit firmalara gerçekten büyük görev düşüyor. Bazı müteahhitler geçen yıl zamsız yaptığı konutu da, zamlıymış gibi fiyatları arttırması ile vatandaşların alım gücü zaten yoktur, piyasa iyice kilitlenmiş durumda. Dediğim gibi vatandaşların alım gücü yoktur. Müteahhit firmalarında vatandaşlara yardımcı olması gerekiyor” dedi. 

Faiz düşerse konut fiyatları daha da tırmanacak

Hazine ve Maliye Bakanının ‘konut banka faiz oranlarının düşürülmesine’ yönelik açıklamasını değerlendiren Özgül, “Maliye bakanımız da yaptığı açıklamada 1 Ocak 2023’den itibaren konut kredi faizlerinin 0,99 puanın altına düşeceği belirtilmektedir. 2023 yılında konut kredi faizlerin düşeceği, kısa bir süreliğine faiz oranları düştükten sonra, konut fiyatlarının daha da tırmanacağı ve satışlara da daha çok talep geleceği tahminlerimizdir. Konut faizlerinin düşmesiyle birlikte piyasanın daha da hareketleneceğini düşünmekteyiz. Onun için konut ihtiyacı olan vatandaşlarımızın konutlarını biran önce almaları düşüncesindeyim. Burada müteahhitlere büyük görev düşmektedir. ‘konut faizleri düştü’ diye talep çoğalınca fiyatları yükseltmemeleri gerekir. Hem burada vatandaş faydalansın, hem de müteahhit firmalar faydalansın. Sektör biraz daha hareketlenmesi için büyük görev düşmektedir” diye konuştu.