Konteyner kentler hizmette

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'da konteyner kentlerin hizmet vermeye başladığını belirterek 'Konteyner kentlerin yapımına başlandı. 18 noktada şuan için konteyner yerleşim merkezi yapımı için çalışıyoruz. İlk etapta 11 bini aşkın konteyneri hizmete almayı planlıyoruz' dedi.

Konteyner kentler hizmette

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'da depremden sonra yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Ersoy, Malatya’da  enkaz kaldırma işlemlerinin başladığını ifade ederek, “Savcılık raporu, afet raporu, bilirkişi raporu gibi süreçleri tamamlanan binaların enkazlarının kaldırma işlemlerine başladık. Prosedürü tamamlanmış binaların güvenlikli alanlara ve numaralandırılmış alanlara kaldırılma işlemleri başlandı. Enkazın taşınacağı yer, numarası kayıt altında ve güvenlik çemberi içerisine alınmış durumda” dedi.

İlk etapta 11 bin konteyner

Malatya’da ilk iki konteyner kentimiz bin 110 adet konteyner ile birlikte hizmet vermeye başladığını aktaran Bakan Ersoy, “Malatya’da geldiğimiz son durum ile ilgili bilgilendirme için buradayız. Bugün itibariyle Malatya’da enkaz kaldırma çalışmalarına başladık. Konteyner kentlerin yapımına başlandı. 18 noktada şuan için konteyner yerleşim merkezi yapımı için çalışıyoruz. İlk etapta 11 bini aşkın konteyneri hizmete almayı planlıyoruz. İlk 2 konteyner kentimiz bin 110 adet konteyner ile birlikte hizmet vermeye başladı. Konteyner kentlerimiz hizmet vermeye Malatya’da başladı” diye konuştu. 

Bakan Ersoy, kamu binalarında hasar tespitlerinin başladığını kaydederek, “Sağlam olan kamu binaları bugün itibariyle tamamı hizmet verir şekilde ve binası hasarlı şekilde olan kamu kurumlarımızı binası sağlam olan kamu kurumlarına taşıyarak kamu birimlerimizin tamamının bugün itibariyle işlemine başladık. Özel mülkiyetteki binaların hasar tespitleri devam ediyor. En geç bir hafta içerisinde tamamı denetlenmiş olacak. Sağlam raporu verilmiş olan binalara vatandaşlarımızın geçip normalleşme sürecinin bu aşamasını da tamamlamayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız. E devlet üzerinden binalarının raporlarını takip etsinler. Sağlam raporu almış binalara artık yavaş yavaş geçmelerini özellikle kendilerinden normalleşme sürecinin tamamlanması için ricada bulunuyoruz. Son olarak kültürel varlıklar ile ilgili deprem bölgesinde; özellikle mülkiyeti bakanlığımıza veya kamuya ait olan kültürel varlıkların tamamında hasar tespitini tamamladık” şeklinde konuştu.

Restorasyona başlıyoruz

Ersoy, kültürel varlıkların hasar tespitine başlandığını, devlete ait yapıların restorasyonu için hızlı bir çalışma sürecine girileceğini belirterek, Mülkiyeti kamuya ait kültürel varlıklarda tamamında hasar tespit çalışmasını tamamladık. İnşallah çok hızlı bir çekilde çalışmalar başlatıldı. Restorasyona başlıyoruz. Hatay ve Antakya'ya geçeceğim. Oradaki eserlerin de çalışmalarına başlayacağız. Vakıf yapıları ile alakalı tespit çalışmalarımız da tamamlandı. Bütün kamu ve vakıf mülkleri ile koruma çemberleri oluşturuldu. Hızlı bir süreçle bunların restorasyon ihalelerine başlıyoruz. Tüm deprem bölgelerindeki özel mülkiyetteki varlıkların tespit çalışmalarına başladık. Her birine bir tabela takacağız. Tescilli yapı olduklarına dair. Enkazın bakanlık görevlileri nezaretinde kaldırılması gerektiğine dair uyarı tabelaları. İnşallah çok hızlı bir şekilde tekrar restorasyon çalışmalarına buralarda başlayacağız. Vakıf yapıları ile ilgili tespitlerimiz tamamlandı ve koruma çemberleri oluşturuldu. Bunların tekrar restorasyon ihalelerine başlıyoruz” ifadesini kullandı.