Kontak kapatacaklar

Malatya Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, kırsal alanda okul taşımacılığı yapan servisçi esnafın mazotun litresi 5 buçuk lirayken ihale aldığını ancak akaryakıta art arda gelen zamlarla mazotun 16 lira olduğundan dolayı zarar ettiğini belirterek, destek gelmediği taktirde kontak kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Kontak kapatacaklar

Son 4-5 ayılık süreçte akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle özellikle kırsalda okul taşımacılığı yapan esnafı sıkıntı yaşıyor. Malatya Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, Milli Eğitim Bakanlığı'nın dönem başında yaptığı ihalede, mazotun litresinin 5,5 liraya göre ihalenin alındığını ancak art arda gelen zamlarla mazotun litresinin 16 TL’ye dayandığını destek gelmediği taktirde kontak kapatmaya gideceklerini açıkladı. 

Mazot 6 TL'den 16 TL'ye çıktı

İnce, Pandemi sürecinde kapalı olan okulların 2021-2022 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte esnafların iş alanının açıldığı için sevindiğini ancak akaryakıta gelen zamlarla özelikle taşımalı servis yapan esnafın mağduriyet yaşadığını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığınca taşımalı ihale ile kırsaldan şehre öğrenci taşıyan servisçi esnaflarının, akaryakıtın 16’ya dayanması ile birlikte gelir ve gideri birbirini karşılayamayacak durumda olduğunu vurgulayan İnce, "Biz ihaleyi aldığımızda mazotun litresi 5 buçuk liraydı şuan mazot 16 lira oldu. Özellikle taşımalı servisçilik yapan esnaflarımız zarar ediyor. ‘Biz bu zararı kaldıramıyoruz, bu süreyi devam ettirmemiz mümkün değil’ diyorlar. TBMM’de ‘kamu kurumlarındaki ihale alan firmalara ödeme yapılır’ diye bir kanun maddesi çıktı ancak bunun üzerinde de Milli Eğitim Bakanlığımız bir yönetme, bir genelge yayınlayarak milli eğitim müdürlüklerine talimat verilerek taşımalı servis yapan esnaflarımıza mazot desteği verilmesi yönünde bir genelge yayınlanmasını bekliyorduk. Ancak bu 15 tatil içerisinde yayınlaması gerekirken süreç uzadı. Şuan esnafımızın cebinde mazot alacak parası yok, borçlanacak kredisi kalmadı. Petrol istasyonlarına bütün esnafımız borçlandı. Mazot alamıyoruz. Esnafımız tamamen zarar etti. Ancak bizler garibanın, fakirin çocuğu köyde kırsalda bırakmamak için bugüne kadar çalıştık, bu hafta içerisinde bu süreç sonuçlanmazsa Malatya’daki tüm taşımalı servis yapan esnafımız kontak kapatacak. Artık bizim çalışacak, dayanacak gücümüz kalmadı"

ÖTV’siz akaryakıt verilirse indirim yaparız

Akaryakıt zamları devam ettiği taktirde Malatya’da toplu taşıma araçlarına yeni zam gelebileceğinin sinyalini veren İnce, ancak kendilerine ÖTV’siz akaryakıt verildiği taktirde toplu taşımada2-3 TL’ye kadar indirim yapabileceklerini anlattı.  İnce, "Bizim giderimiz düştüğü zaman bunu vatandaşımıza yansıtırız. Eğer akaryakıt zamları olmadan önce minibüs, halk otobüsü ve J plakalı minibüslere zam talep ettiğimizde mazot 10 TL idi. Şuan mazot 16 lira. Aldığımız zam eridi aslında. Ancak biz yine bunu yolcularımıza çok yansıtmamak adına direneceğiz, dayana bildiğimiz yere kadar dayanacağız. Ancak mazot 17-18-19 TL gibi rakamlara gittiği zaman biz mutlaka bunu zam yaparak çözmek zorundayız. Çünkü mazot çok pahalı, giderimiz çok fazla" ifadesini kullandı.