Kömür el yakıyor

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla kömür fiyatlarında yaşanan artış vatandaşın cebini yakıyor. Geçen yıl fiyatı bin 500 TL civarında olan kömür, bu yıl 2 bin 600 TL civarında. Kömür fiyatlarının bu kadar yükselmesinin ithalatçı firmalarla ilgili olduğunu belirten Malatya Mahrukatçılar Odası Başkanı Orhan Özbek, gelen yüzde yüze yakın zammın hem esnafı hem de dar gelirli aileleri etkilediğini söyledi.

Kömür el yakıyor

Kış sezonun yaklaşması ile birlikte doğalgaz sonrası kömüre de yapılan zam ile bu kış özellikle dar ve sabit gelirli aileler için yine zor geçeceğe benziyor. Geçen yıl tonu bin 500 TL olan ithal kömürün fiyatı 2 bin 600 liraya yükseldi.  Malatya Mahrukatçılar Odası Başkanı Orhan Özbek, ithal kömüre sürekli zam geldiğini, zamların ithalatçı firmalardan kaynaklı olduğunu belirtti.

Bu kadar zam nasıl yapıldı?

Doğalgazın ardından kömür fiyatlarındaki fahiş artış da el yakmaya başladı. Malatya Mahrukatçılar Odası Başkanı Orhan Özbek, doğalgazın ardından kışlık yakacak kömüre gelen zamlarla ilgili gazetemize konuştu. Son bir yılda kömür fiyatlarında büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Özbek, "İthalatçı 5 büyük firma var, bunların dediği oluyor.  Fiyatların yükselmesinin esnafla bir alakası yoktur. Geçen yıl 130 dolara aldığımız kömür, bu yıl 282 dolar olmuş. Tamamen dolar bazılı geliyor. Vatandaş soruyor dolarla mı satıyorsunuz. Dolarla geliyor. Her hafta kömür fiyatının üzerine 10 dolar geliyor.  Bu zammı yapan ithalatçı firmalar.  Biz esnaf olarak zor durumda kalıyoruz. Vatandaş zor durumda kalıyor. Bir ton kömürün maliyeti 2 bin 500 lira, kaç lira satacak hem vatandaş hem de esnaf açısından sıkıntı.  İşler açılmadı, zaten vatandaşın gücü yetmiyor, 2 bin 500 lira nasıl edecek.  Satış yok piyasa zaten durgun, bunun sorgulanması lazım. Birden bu kadar zam nasıl yapıldı. Zam fazla olunca, alternatif kömürler alıyoruz. Daha ucuz kömür almaya çalışıyoruz. Kalorisi yüksek, kükürt oranı düşük kömürle, almaya çalışıyoruz, bu şekilde vatandaşa nefes aldırmaya çalışıyoruz.  Bizler, kalorisi yüksek kömürü fazla bulamıyoruz. Dediğim gibi 5 ithalatçının elinde onlar ne söylerse o zamları uygulamak zorundayız.  Kesinlikle bizimle alakalı değil. İthalatçı firmaya niye her hafta 10 dolar üstüne ekliyorsunuz diye sorduğumuzda, Çin, Rusya ile bağlantı yapmış Türkiye'ye kömür az geldiğinden dolayı bize pahalı geldiği için bizde böyle uyguluyoruz diyorlar. Bunların denetlenmesi lazım.  Küçük esnafın fiyatları yükseltme gibi bir durumu söz konusu değil. Esnaf da zarar ediyor. Örneğin 2 bin 100 borca veriyor, şimdi 2 bin 500 cebinden ödüyor " dedi. 

Vatandaşın alım gücü yok

Alternatif yerli kömürü çözüm olarak gördüklerini anlatan Özbek, "Yerli kömür ile ithal kömür arasında çok fark var. İthal kömür çok pahalı. Yerli kömür 1 bin 500 lira civarında, ithal kömür 2 bin 600 lira civarında. Malatya'da fazla yerli kömür yok. Malatya'da yüzde 99 ithal kömür kullanılıyor. Devamlı zam geliyor. Ondan vatandaş da alım yapmıyor. Bizde bekliyoruz. Zaten tüketici de alışmış ithal kömürden başka almıyor.  Bu zamlardan tüketici de esnaf da mağdur. Satamayınca bekle bekle ne olacak? Evine nasıl ekmek götürecek" diye konuştu. 

Malatya hava kirliliğine boğulur

Özbek, kömürün pahalanmasından dolayı kentte kayıt dışı çok kömürün geldiğini savunarak, " Kükürt oranı yüksek kömürün geldiğini duyuyoruz. Bununla ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kontrol noktaları kurması gerekiyor.  En kısa zamanda denetim yapılması lazım. Geç kalınmaması gerekiyor. Yoksa Malatya'mız hava kirliliğine boğulur.  İlimiz hava kirliliğinden sıkıntıya girer.  Temiz çevre için kaçak ve kükürt oranı yüksek kömürler için, kontrol noktaları koymaları lazım" şeklinde konuştu. 

Dağıtılan kömürler satılıyor mu?

SYDV tarafından dağıtılan kömürlerle ilgili konuşan Özbek, "Sosyal yardımlaşmanın uzak mahallelere verdiği kömürleri, hak edenlere versinler.  Vatandaş yazın köyde oturuyor, kışın merkeze geliyor. Verilen kömürleri, topluyorlar civar illerde kat kalorifere yapanlara ton ton biriktirip, satıyorlarmış. Böyle iddialar var. Biz sosyal yardımlaşmadan verilen kömürlerin gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmesini istiyoruz. Hakkaniyetten ayrılmasınlar" ifadesini kullandı.