Kızamıkla mücadele
Malatya İl sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar birimi tarafından 2018 yılı içerisinde ilimizde 11bin 379 doz KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısı uygulandı.
İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan 2018 yılı kızamık aşılama çalışmalarında kent nüfusunun yüzde 98’inin aşılandığı belirtildi. Titiz bir aşılama programı uygulanması nedeniyle ilimizde kızamık vakasına rastlanmadığı ifade edildi. Aşılamanın yapılmaması halinde her yıl 14 bin çocuğun hayatını kaybedeceği hatırlatarak, ilimizde kızamık vakasına rastlanmadığı açıklandı.
Anne sütü bebek için ilk aşıdır
İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Hastalıklar birim sorumluları Dr. Zübeyda Erdoğan ve Dr. Hülya Yetiş, “Anne sütü bebek için ilk aşıdır” sloganı ile çalışmaya başladıklarını ve Halk Sağlığı elemanları ile birlikte çalışmaları sürdürdüklerini kaydettiler. Sağlıklı bir toplum yapısı oluşturmak için 220 yıldan beri dünyada aşı ile bağışıklama yöntemi uygulandığını belirterek, anne sütünün bebek için ilk aşı olduğu, kızamık aşısına yönelik olarak, ülkemizde ilk aşı uygulamalarına 1969 yılında başlandığını hatırlatan yetkililer yapılan çalışmaları ise kronolojik olarak şu şekilde özetlediler: “1969 yılından itibaren uygulanmaya başlayan aşı 1980 yılına kadar 12-15 aylık çocuklara 1 kere uygulandı. 1985 yılından sonra ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ içinde 9 aylık çocuklarda da uygulanmaya başlandı. 2006 yılından sonra da KKK aşısı bir yaşında ve ilköğretim birinci sınıfta olmak üzere 2 doz uygulanmaktadır.”
Aşılama yapılmazsa 14 bin çocuk kaybedilecek
Teknoloji geliştikçe aşıların güvenilirliği artmakta olduğunu vurgulayan birim sorumluları Sağlık Bakanlığı tarafından ithal aşılarda titizlikle bütün kontrollerinin yapıldığını hatırlatarak konunun önemine dikkat çektiler. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede ise şu ifadelere yer verildi, “Yapılan bütün analizler sonucu uygun olan aşı, sahaya ‘Aşı Takip Sistemi’ (ATS) ile takip edilerek uygulanacak vatandaşa ulaşıncaya kadar bakanlık kontrolündedir. Aşılamayı bırakırsak ülkemizde her yıl 14 bin civarında çocuk bu sebepten ölebilir. Aşının amacı bebeği hayatı boyunca bütün bulaşıcı hastalıklardan korumaktır. Bu amaçla, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2018 yılı içerisinde 11 bin 379 doz Kızamık Aşısı uygulanmıştır. Bu da hedef nüfusumuzun yüzde 98’inin aşılandığı anlamına gelmektedir.”
Kızamık vakamız yok
Malatya’da kızamık vakasında rastlanmamasının sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan birim yetkilileri, ilimizde 2018 yılında kızamık şüphesi olan 24 hasta takip edildiğini ve sonuçların kızamık olmadığı yönünde alındığını ifade edilerek, “Takip edilen vakalardan yapılan tahliller sonucu kızamık olmadığı anlaşılana kadar tüm yakın çevrelerinde gerekli önlemler (aşılama, 21 gün döküntü ve ateş takibi) alınmıştır. Titiz bir aşılama programı uygulanması nedeniyle İlimizde kızamık hastası bulunmamaktadır. Aşılamanın önemi burada kendini göstermektedir. Kızamık hastalığı belirtilerini gösteren kişilerin en kısa zamanda aile hekimliklerine veya en yakın hastaneye başvurmaları önem arz etmektedir” ifadelerini kullandılar.