Kimyasallar bilinçli kullanılmalı
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, son yıllarda dikkat çekici bir şekilde üretimi artan tütün yetiştiriciliğinde kullanılan kimyasal ilaçların kontrollerinin sağlanması ve gelişigüzel ilaçlama yapılmaması gerektiğini söyledi.
Tütün yetiştiriciliğinde kullanılan kimyasal ilaçların kontrol altında verilmesi gerektiği hatırlatan Çiçek, bu konuda il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin, ziraat odalarının, sağlık kuruluşları ve sivil toplum teşkilatlarının birlikte hareket etmelerinin önemine değindi. Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan Çiçek, “İlimizde başta Doğanşehir ve çevresi olmak üzere birçok ilçede yapılan Tütün yetiştiriciliğinde zirai mücadelenin ve pestisit kullanımının kontrolünden önce tütün üreticileri ürettikleri tütünleri satamama gibi pazar bulamama gibi bir sorun yaşıyorlar. Tütün üretimi geçmiş yıllarda çok yoğun bir şekilde ve geniş alanlarda yetiştirilirken son 2 yılda pazar probleminden dolayı ciddi bir gerileme yaşanmaya başladı. Yetiştiricilik açısından baktığımızda buna rağmen bazı gelişmeler bazı çalışmalar oldu. Önümüzdeki dönemlerde çiftçi mağduriyetlerini giderecek düzeyde altyapı oluşturulmasını bekliyoruz. Bir an an önce çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi lazım” dedi.
İlaçlamalar kontrollü yapılmalı
Çiçek, “Tütün işçiliğinde zirai mücadelede pestisit kullanımında ise yoğun bir pestisit kullanımı söz konusu değil. Ancak sürekli aynı parseller de yetiştirilmeden dolayı hastalık ve zararlıları popülasyonları atmaktadır. Verim ve kaliteyi koruma amacıyla zirai mücadele ilaçları kullanıyordu. Bunun birçok zararları var. Birincisi toprakların kirlenmesi, ikincisi tütün olarak içildiği için de bir rezidü miktarı ayarlamak söz konusu değil. Üretici tüketime yakın dönemde dahi zirai mücadele ilaçları kullanılabiliyordur. Ürünün doğal seyrini değiştirmeye yönelik son yıllarda ilaçlamalar yapılmaktadır. Bunu hiçbir zaman tasvip etmediğimiz bir durumdur. Buradaki Teknik arkadaşlar hastalık ve zararlılarla doğru mücadele ve doğru preparatlar mücadele etmek için her ne kadar reçeteyi yazmış olsalar dahi kullanıcı bunu bir keyfiyet esasında istediği dönemde kullandığı için çok da kontrolü mümkün olmuyor. Kullanımını denetlemek çok zor önlemek çok zor. Çiftçi istediği zaman ilaçlamayı 24 saate esaslı yapılıyor. Bunun için de aslında Zirai mücadele ilaçları kullanımına yönelik bir sertifika alması lazım. Sadece hangi ilaç kullanılacak hangi dönemde kullanılacak ve bayiden satış aşamasında kadar kontrolü mümkün. Bir Reçeteye bağlı bir kayıt altına alıyor buraya kadar mümkün. Çiftçinin eline ilaç geçtikten sonra çok da kontrol etmek mümkün olmuyor. Bu da çiftçinin hassasiyeti ile ilgili bir durum. Çiftçi hassasiyet gösterecek yetkililerden bu konuda teknik destek alacak” diye konuştu.