Kimya ve kenevir çalıştayı
Malatya Ticaret Sanayi Odası (MTSO), Malatya Kimya Mühendisleri Odası, Turgut Özal Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğinde, kimya ve kenevir sanayi çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay da kenevir bitkisinin, ilaç sektörü, sanayide kullanımı ve kimya organize sanayinin Malatya'ya katkıları ele alındı.
MTSO 15 Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Murat Ali Tutar, Dr. Yunus Önal, Dr. Özlem Altuntaş, Profesör Dr. Hakan Parlakpınar, akademisyenler ve oda üyeleri katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Murat Ali Tutar, Malatya’nın kayısının yanı sıra katma değeri yüksek ürünler üretmeye mecbur halde olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde 2017 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 157 Milyar dolarlık ihracat hacmine karşın 233 Milyar dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. Ortalama 76 Milyar bir cari açık veren ülke bütçemizde 25 milyar dolarlık cari açığın nedeni ise kimya sektörü ile alakalıdır. Doğu Anadolu bölgemiz ise, 157 Milyar dolarlık ihracat hacminin yaklaşık 856 milyon dolarlık bir kısmını Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise bizden yaklaşık 10 kat fazla ihracat yaparken, (8.619 Milyar dolar en düşük ikinci ihracat rakamına sahip olan Karadeniz Bölgesi, bölgemizden yaklaşık 5 kat daha fazla(3.65 Milyar dolar) ihracat gerçekleştirmiştir. Rakamlar açıkça göstermektedir ki ihracat ve üretim rakamlarında açık farkla son sırada olan Doğu Anadolu bölgesi, devletimiz tarafından pozitif bir ayrımcılıkla desteklenmektedir” dedi.
Malatya’da kimya organize sanayi kurulmalı
Malatya’da kimya organize sanayisinin kurulması şart olduğunu söyleyen Tutar, “Malatya Şeker Fabrikası içerisinde yer etil alkol tesisi dahil, kayısı çekirdeği kabuğundan aktif karbon üretimi, acı kayısı çekirdeğinden ilaç üretimi, kireç taşından kostik üretimi, kenevirden elyaf bio yakıt üretimi, çöp atıklarından sentez kimyasal üretimi gibi birçok kimyasal maddenin üretileceği bir kimya organize sanayisinin kurulması şarttır. Orta ölçekte yapılacak olan bu yatırımların maliyeti 500 - 750 milyon lira civarında olup ülkemize katkısı, besleyeceği sektörlerle beraber 2023 yılına kadar 4 milyar TL civarında olacaktır” diye konuştu. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, göreve geldikleri günden bugüne kadar fırsatları gün yüzüne çıkartarak Malatya'ya katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Bunun için ciddi anlamda gayret göstermeye çalışıyoruz. Hedef stratejimiz öncelikle buradaki istihdam sayımız. Malatya'da, organize sanayi bölgesinde 22 bine yakın çalışan insanlarımız var. İşletmelerin istihdama yönelik olarak desteklenerek, Malatya'mızın sosyal dengesini oluşturabilecek istihdamı belki bu 22-30 bine yakın rakamları bu dört sene içerisinde çıkartamaya iddialıyız. Şuan ekonomik bir durağanlık içerisindeyiz. Umut ediyorum ki, önümüzdeki süreç içerisinde bu ülke bu durgunluğu aşabilecek güce sahip.
Ciddi anlamda bir alt yapı eksikliğimiz var
İhracat rakamlarını bu süreç içerisinde belirli bir noktada daha üst seviyeler tırmandırmanın önemine değinen Sadıkoğlu, “Hem kayısının bir yerlere gelebilmesi, hem de mevcut yatırımlarla farklı ürünler bularak, Malatya'da ki ihracat rakamlarımız bir yerlere taşımak amacındayız. Çünkü ihracat rakamlarında bu geldiğimiz süre içerisinde bir yere taşıyamıyorsak bu başarısızlık örneğidir. Ciddi anlamda bir alt yapı eksikliğimiz var. Geçmişten bugüne kadar gelen insanlara yaptıkları emeklerden dolayı da teşekkür ediyoruz. Bu alt yapıyı da vizyonuna uygun hale gelmesi için TSO'nun lokomotif olacağını belirtmek isteriz. Hammadde ihracat dediğimiz de kenevirde bizim, Malatya'da özellikle 19 il içerisinde yetiştirilmeye müsait ve izinlerin verildiği önemli bir katma değer ürün. Bunu da nereden görüyoruz. Başladığımız günden beri Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklama yapmasından sonraki süreçte özellikle yabancı menşei yatırımcılar sürekli olarak burada organize sanayi içerisinde, bu keneviri yetiştirmesi, hem onun ham maddesinin işlenerek, özellikle kenevir yağı ve ilaç sanayi de kenevirin katma değerli bir ürün haline getirilebilmesi için organize sanayi bölgelerinde bizlerden yatırım için istek ve talepleri var” ifadesinde bulundu.