Kilise daha mı önemli
Malatya'da 36 bin öğrenci online eğitimden mahrum kaldığını belirten Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, ancak yerel yöneticilerin bu öğrencilere burun kıvırarak sanki hiçbir sorun yokmuş gibi kayıtsız kaldığını söyledi. Yıldırım, 'Kilise restorasyonu, meydan projeleri, park ve bahçeler onlar için öğrencilerden daha önemli oldu' dedi.
Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım atama bekleyen öğretmenlerle buluştu. Parti binasında atanamayan öğretmenleri ağırlayan Yıldırım, KPSS'de yeterli puanı almalarına rağmen atamaların yapılmadığını vurgulayarak, gençlere fabrikalarda ilkokul, ortaokul mezunları ile birlikte çalışılmasının istendiğini, öğretmenlerin yerinin fabrikalar olmadığını belirtti.
Garibanın evladı atanamıyor
Ülkemizde 109 bin öğretmen açığının olduğunu belirten Yıldırım, "Bizlere anne ve babamızdan daha yakın olan, sanki ailemizden gibi olan, çocuklarımızı vatana ve millete yararlı bireyler olarak yetiştiren öğretmenlerimiz toplumumuzun en güçlü yapı taşlarındandır. Ancak bu günlerde yıllarca hayalini kurdukları ve bu uğurda yıllarını feda eden değerli öğretmenlerimiz hak etmiş oldukları mesleği yeterli kontenjan verilmediğinden dolayı yapamıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 109 bin öğretmen açığı açıklanmasına rağmen 2021 yılı atama oranı sadece 20 bin ile sınırlı kalmıştır. Bu gençlerimiz 12 yıl ilk, orta ve lise eğitimi görüyor, üniversiteye 2 yıl hazırlık yapıyor 4 yıl üniversite okuyor 2-3 belki de 4-5 yıl KPSS sınavına çalışıyor. Yaklaşık 20 yıl boyunca hayatlarının en güzel yıllarında okul sıralarında dirsek çürüten bu gençlerimiz KPSS yeterli puanı almalarına rağmen atamaları yapılmıyor. Sonra da bu gençlerimize gel fabrikalarda ilkokul, ortaokul mezunları ile birlikte çalış diyorsunuz. Tabii iktidar sahiplerinin çocukları için bu durum böyle değil. Onlar mezun olur olmaz bir iki gün içinde hemen memur yapılıyor. Ancak iş garibanın evladına gelince atama kontenjan paradoksu karşılarına çıkıyor" diye konuştu.
1.5 milyon diplomalı işsiz
Ülkemizde her ilde bir ve birden fazla üniversite olduğunu belirten Yıldırım, Her yere özel ve devlet üniversitelerinin açıldığını ancak eğitim kalitesinin artması gerekirken bugün maalesef eğitim zayiatı yaşandığını, eğitimde kalitenin hiç bu kadar düşmediğini ve atanamayan öğretmenlere bir an önce el atılmazsa her yere eğitim fakültelerinin açılmasının anlamsız olduğunu belirtti. Yıldırım, "Bir inşaat mühendisliği öğrencisinin mezun olduktan yıllar sonra iş bulamayıp fabrikalarda işçi olarak çalışacaksa her yere Mühendislik Fakültelerinin açılması mantıksız. Bugün ülkemizde yaklaşık 1.5 milyon diplomalı işsiz bulunmakta. Bu rakam çoğu ülkelerin askeri ordusundan daha fazla. Eğer bizler bu evlatlarımıza mezun olduktan sonra emek vermiş oldukları mesleği veremeyeceksek her yerde üniversitelerin olması da mantıksız" dedi.
36 bin öğrenci online eğitimden mahrum
Yıldırım, Malatya’da 36 bin öğrencinin tablet sorunu yaşadığını vurgulayarak, "Yıllardır Milli Eğitim konusunda yapboz gibi sistem yapan, her gelen bakanın düzelteceğim diye söylediği eğitim sistemi maalesef halen ülkemizin en temel sorunlarından biridir. Okullarımızdaki eğitim-öğretim kalitesi maalesef içler acısı. Daha geçtiğimiz günlerde Malatya’da 17 yaşındaki lise 3 talebesi bir gencin babasını av tüfeğiyle vurması ve daha sonrasında hiçbir şey olmamış gibi okula gitmesi eğitimin ülkemizde yüzeysel safhalarda kaldığını, hakiki ve hakkaniyetli bir eğitimin yapılmadığını bizlere acı gerçeklikleriyle göstermektedir. Hele ki pandemi döneminde online eğitim süreci tam bir facia oldu. Sadece Malatya ilimizde tablet ve internetleri olmadığı için 36 bin öğrenci online eğitimden mahrum kaldı. Ancak yerel iktidar sahipleri bu öğrencilere burun kıvırarak sanki hiçbir sorun yokmuş gibi kayıtsız kaldılar. Kilise restorasyonu, meydan projeleri, park ve bahçeler onlar için öğrencilerden daha önemli oldu. Bir nesli ihmal ederseniz o nesil o şehri imha eder diye uyarılarda bulunduk. Maalesef gelişen olaylar bizleri haklı çıkarıyor. Malatya’da son 3 ayda meydana gelen cinayetlerin çoğunda lise ve üniversite çağlarında bulunan gençlerin karıştığını üzülerek gördük" şeklinde konuştu.
Eğitim sendikalarını gören oldu mu?
Eğitim sendikalarının memur maaşı zamları döneminde mangalda kül bırakmadığını, öğretmenler için kulaklarını tıkadığını savunan Yıldırım, "Kimliklerinde Eğitim Sendikası yazan bu kurumların öğretmen atamalarına, eğitim-öğretimdeki düzensizliklere, online eğitim sürecinde tableti olmayan öğrenciler hakkında ses çıkardıklarını gören veya duyan oldu mu? Sadece maaş zammı görüşmelerinde sendikaların isimlerini duymaktayız. Eğer bir sendika öğretmen haklarını savunduğunu iddia ediyorsa ve eğer gerçekten eğitim sevdalısı ise bu atanamayan öğretmen kardeşlerimizin ve eğitim hakkını elde edemeyen öğrenciler için ses çıkarmalılar, tepkilerini ortaya koymalıdırlar" ifadesini kullandı. Yıldırım Yeniden Refah Partisi olarak atanamayan öğretmenlerin ve eğitim hakkını sağlıklı elde edemeyen tüm öğrencilerin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.