'Keyfi artışlara dur deyin'

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Mehmet Bülbüloğlu, inşaat malzemelerinde yüzde 80'lere varan fiyat artışı nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

'Keyfi artışlara dur deyin'

MİM-DER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, son zamanlarda inşaat malzemelerine gelen fiyat artışlarına tepki gösterdi. Bülbüloğlu, dernek binasında yaptığı açıklamada, ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde üreticilerin, keyfi uygulamalarla zam ve ambargo uyguladığını bu nedenle inşaat sektörünün çalışamaz hale getirdiğini savundu. 

2020 yılında yüzde elli zam

Sadece bu yılda malzeme fiyatlarında yüzde 50'lik bir fiyat artışı yaşandığını kaydeden Bülbüloğlu, "Bugün inşaat malzemelerine gelen aşırı zamlar ve tedarik sorunları üzerine sektörün yaşadığı sıkıntılar hakkında değerlendirmelerde bulunacağız. 250 sektörü harekete geçiren istihdamın en yüksek olduğu dinamik sektör olan inşaat müteahhitliği can çekişmeye devam etmektedir. İnşaat malzemelerinde üreticilerin hangi gerekçeye dayandırdığını bilemediğimiz, yüzde 70-80'leri bulan fiyat artışları ve bunların yanında tedarik noktasında yaşadığımız sıkıntılar sektörü çalışamaz hale getirmiştir. 2020 yılında 3. çeyrek ve 4. çeyrek arasında döviz kurundaki değişim yüzde 10-15 arasında olmasına rağmen ana kalem malzemelerimizden demirin fiyatı aynı dönemde 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya, çimentonun ton fiyatı 160 liradan bugün KDV nakliye hariç 285 liraya yükselmiştir. Bunun yanında cam, alüminyum, PVC, tesisat ve elektrik malzemeleri gibi döviz endeksli daha birçok ürüne maalesef yüzde 50 ve üzerinde zam yapılmıştır" dedi. 

Sektöre darbe vuruluyor

Bülbüloğlu, ürünlerin tedariki noktasında da sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak,  "Bu yapılan zamlara rağmen ürün tedarikinde özellikle cam ve çimento başta olmak üzere çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Şöyle ki tedarikçi firma cam almak için çekini fabrikaya gönderiyor, çekin vadesi gelip ödemesi yapılıyor ancak hala malzemesini aylarca temin edemiyor ve müteahhitlerimizin işleri geciktiriliyor. Aynı şekilde ülkemizde çimento üretimi, tüketiminin 4-5 katı olmasına rağmen tedarik noktasında Malatya başta olmak üzere diğer birçok ilimizde gecikmeler yaşanmakta, beton santrallerine çimento alım noktasında kota koyulmaktadır.  Bu sorunları Malatya milletvekillerimize ve TSO başkanımıza detaylı bir şekilde raporlarımızı geçtiğimiz günlerde dernek adına iletmiştik. Aynı konu hakkında inşaat müteahhitleri konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanımız Sayın Tahir Tellioğlu’da diğer illerdeki şubelerimizle yaptığımız resmi yazılı talepler ile birlikte konuyu hem ulusal basında hem de ilgili kurumlara taşımıştır. Bu süreç devam etmesi durumunda bu konuları İMKON çatısı altında rekabet kuruluna taşıyacağız. Ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde üreticilerin bu keyfi ambargosuna yetkililerin artık dur demesi gerekmektedir. Bizler de Malatya inşaat müteahhitleri derneği olarak sizlerin aracılığıyla başta Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan olmak üzere Malatya’mızın siyasilerine ve TSO başkanımıza pandemi sürecinin etkileri ile daralmaya giren sektöre büyük bir darbe vuran bu sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunulmasını, kentsel dönüşümün hızlandırılması gereken ülkemizde vatandaşlarımız ve üyelerimiz adına talep ediyoruz" diye konuştu. 

'Keyfi artışlara dur deyin'