Kernek Cami ibadete açıldı

Malatya'da 2018 yılında depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan 56 yıllık Kernek Cami, bir hayırseverin girişimleriyle Osmanlı mimarisi ile inşa edilerek, 'Kernek Karagözlüler Camii' olarak dün Cuma namazı ile birlikte ibadete açıldı. Merkez Battalgazi ilçesi Kernek Meydanı'nda bulunan 3 bin metre kare alanda inşa edilen 4 bin kişilik caminin içerisinde taziye evi, 4-6 yaş çocuklar için kuran kursu bulunuyor.

Kernek Cami ibadete açıldı

Battalgazi ilçesi Kernek Meydanında 1953 yılında Hacı Mehmet Karagözlü tarafından yaptırılan Kernek Camisinin depreme dayanıksız olduğu belirlenince 2018 yılında yerine yenisinin yapılmasına karar verildi. Hacı Mehmet Karagözlü'nün torunu İşadamı Nüvit Karagözlü tarafından yaptırılan yeni cami ise 4 bin kişilik cemaat kapasitesine sahip. Osmanlı mimarisi ile yapılan Kernek Karagözlüler Cami yaklaşık 2 yıl sonra yeni ihtişamıyla ibadete açıldı. 

4 bin kişinin aynı anda namaz kılabilecek

Açılış töreninde konuşan hayırsever işadamı Nüvit Karagöz, Kernek Caminin 1953 rahmetli Hacı Mehmet Karagözlü tarafından yapıldığını, 2018 yılında depreme dayanaksız olduğu için yıkıldığını anımsattı. Kernek Mahallesi’nin Malatya’nın en büyük mahallesi olduğundan buraya büyük bir cami gerekli olduğuna inandığını belirten Karagözlü, "Tabi inanmak, para pul ayrı bir şey bunları Cenap-ı Allah nasip edecek.  Cenap-ı Allah böyle bir cami yapmayı nasip etti. Bu camiyi, yaparken bizim bir gayemiz vardı. Öyle bir eser yapmalıyız ki Malatya'da emsal olsun. Çünkü burası Allah’ın evi. Allah’ın evi en güzeline layık. Şuanda bu camimim bir takım özellikleri var. Bazı aksesuarları var, bunlar Türkiye'de hiç bir camide olmayan aksesuarlar.  Bir kaç tanesi şu; Camiye koyduğumuz avizenin emsali, Türkiye'de bulamazsınız. Onunla beraber hem alttan ısıtma hem de klima sistemi ısıtacak. Kuram kursu ve taziye evinin olduğu kısımlarda aynı şekilde soğutma ve ısıtma sistemi aynı şekilde.  2019'un ocak ayında başladık, 2019'un 31 Aralık'ta tamamen bitirdik. En ince detayına kadar bizzat kendim ilgilendim.  250 kişinin bir arada olacağı hem kadınlar hem erkekler için bir taziye evi var. Bununla birlikte 4 ila 6 yaş kuran kursu öğrencilerinin olması hasebiyle, aynı sistemi alt kata uyarladık. Kubbe ve iç kısımdaki motifler tamamen farklı bir motif sistemiyle süsledik.  Burası Malatya'nın en büyük ve en güzel camisi oldu. 3 bin metre kare alan üzerine yapıldı. 4 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği bir cami.  Üst katta bayanlar için yapılmış bir alan var. Şükür ve hamda ediyorum. Cenap-ı Allah herkese nasip etsin.  Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" dedi. 

Cami kültürü medeniyetimizin temel taşı

Malatya İl Müftü Yardımcısı Dr. Mehmet Taşdelen ise, camimin yapılmasında maddi manevi emek sarf eden işadamı Nüvit Karagöz'den teşekkür etti. Cami kültürünün bizim medeniyetimizin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çeken Taşdelen, "Peygamber efendimiz Mekke'den Medine'ye hicret ettiği zaman ilk yaptığı şey, mescit olmuştur. Mescidi Kuba inşa etti, ondan sonra Medine'ye varır varmaz Mescidi Nebevi yapmıştır.  Buradan hareketle Müslümanlar gittikleri yerde ilk önce ibadetlerini yapacakları bir mekan tesis ederek, şehirlere başvuruyor. Mescitler, camiler şekilden şekle çeşitli şekilde yapılarak günümüze kadar bu böyle geliyor. İslam aleminde ve ülkemizde bir çok cami ve mescit var. Yapanlar şuanda hayatta değiller fakat yaptıkları için bu hayır ve hasenatları elhamdülillah devam ediyor. Peygamber efendimizin ifade ettiği şekliye; insanoğlu vefat ettiği zaman amel defteri kapanır ancak bir şekilde açık kalır onlardan biri de sadaka tul cariyedir. Yani hayır ve hasenatı devam eden bir sadakadır. Bunun içerisine, medrese, yol, han, hama, çeşme girdiği gibi mescit ve camiler de girer. Amel defterinin kapanmamasına vesile olduğu için bir cami yaptıran hayırsever abımızı tebrik ediyoruz. Pandemi sürecinde her ne kadar maske ve sosyal mesafe gibi kurallarla camilerden kopmuş gibi olsak da,  yönümüz mümkün olduğunca camilerden, mescitlerden kopmamalı ve inşallah devam etmeye çalışmalıyız. Mabedin yapılmasında emeği geçen herkesten Allah razı olsun" diye konuştu. 

Cami ve buna benzer hayır işleri yapmak önemli

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, caminin Malatyalılara hayırlı olması temennisinde bulundu. Caminin yapımını üstlenen İş Adamı Nüvit Karagözlü'ye teşekkür eden Gürkan, "Cami ve buna benzer hayır işleri yapmak önemli. Nüvit beye teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisini böyle hayırlı bir iş yaptığı için kutluyorum. Caminin de cuma günü açılışının düzenlenmesi ayrı bir gurur kaynağıdır. Vatandaşlarımızın sosyal mesafe kurallarına uyarak namazlarını kılmalarını hatırlatmak isterim" şeklinde konuştu. Kernek Karagözlüler Camiinde ilk Cuma namazını Battalgazi İlçe Müftüsü Hüseyin Özdemir tarafından kıldırılırken, namaz sonrası vatandaşlara lokma ve Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu tarafından mor reyyan şerbeti ikram edildi. Törene, Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya İl Müftü Yardımcısı Dr. Mehmet Taşdelen, Battalgazi İlçe Müftüsü Hüseyin Özdemir ve vatandaşlar katıldı. 
 

Kernek Cami ibadete açıldı
Kernek Cami ibadete açıldı
Kernek Cami ibadete açıldı
Kernek Cami ibadete açıldı
Kernek Cami ibadete açıldı