Kentsel dönüşüm şart
İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya'nın 3 tarafı faylarla çevrili bir deprem şehri olduğunu belirterek, Malatya merkezde bulunan 2 bin yılından önce yapılan binaların kentsel dönüşüm geçmesi gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlere çağrıda bulunan Aluçlu,'Şehit Fevzi'de 10 dönümlük arazide 100 tane ev yıkarak yerine 500 tane ev, Turgut Özal Mahallesinde 168 daire yaparak, Malatya'yı depreme hazırlayamayız' dedi.
İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TMMOB Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, gazetemize olası depremleri değerlendirdi. Aluçlu, Malatya'nın 3 tarafı faylarla çevrili bir il olduğunu anımsatarak, Malatya'nın bir deprem şehri olduğuna dikkat çekti. Yerel yönetimlere çağrıda bulunan Aluçlu, özellikle Malatya merkezinin, kentsel dönüşümden geçmesi gerektiğine dikkat çekti.
Her an büyük deprem olabilir
Erkenek Fay Hattına doğru depremin baskı yaptığını ve bu fay hattında 7 ve üzeri deprem oluşabileceğine dikkat çeken Aluçlu, "Pütürge sekmenti kırıldığı için enerjini bir kısmı Erkenek sekmentine geçti bir kısmı Palu sekmentine geçti. Anlatmak istediğimiz Palu bölgesinde de her an büyük bir deprem olabilir. Bu bölgelerde enerji zaten birikmişti. Birde buradan transfer olunca bu bölgelerde her an deprem beklentisi içindeyiz. Şimdi saydığım yer Erkenek segmenti, Sincik, Çelikhan Erkenek arası, Gölbaşı, Pazarcık, Turkoğlu arası ise Pazarcık segmenti bu iki segment tehlike ve çok riskli bölgeler. Neden çok riskli? Malatya’ya çok yakın bölgeler. Erkenek segmenti Malatya ve Adıyaman’ı çok etkileyecek. Kahramanmaraş'ı daha az etkileyecek. Pazarcık segmenti ise Maraş'ı çok etkileyecek, Malatya ve Adıyaman'ı daha az etkileyecek. Bu bölgelerde her an 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip. Ondan sonra Türkoğlu'na olan bölgede aynı şekilde. Burada ki fayların uzun olması depremin büyüklüğüyle orantılı. Derinliği de önemli fayın uzunluğu da önemli" diye konuştu.
500 tane ev yaparak Malatya’yı depreme hazırlayamayız
Aluçlu, yerel yönetimlere çağrıda bulunarak, "Şuanda çok güzel bir kentsel dönüşüm projesi var devletimizin. Bu ranta dönüşmezse çok güzel bir proje. Şuanda Malatya’da da iki yerde başladı ama o kadar küçük bir çalışma ki zaman kaybediyoruz. Şehit Fevzi’de 10 dönümlük bir arazide 100 tane ev yıkarak yerine 500 tane ev, Turgut Özal Mahallesinde 168 daire yaparak, Malatya’yı depreme hazırlayamayız. Ne yapmamız gerekiyor? Malatya’nın merkezinde, nüfusun yoğun olduğu İstasyon Caddesi, Akpınar, Fuzuli, Sıtmapınarı, Kışla Caddesi, Emeksiz, Cengiz Topel, Paşaköşkü bölgelerinde bulunan 7 katlı binaların tamamı 2000 yılından önce yapıldı. 2000 yılından önce yapılan binaların yüzde 65 oranında yıkılma riski çok yüksek. Burada vatandaşların bilinçli olması gerekiyor. Özellikle yönetiminde deprem kimlik belgesini binalara bir şekilde asılması ve kanunen zorunlu olması gerekiyor. Binamızın asansör kimlik belgesi olacak, enerji kimlik belgesi olacak asıl önemli olan deprem kimlik belgesi(mukavamet, dayanım) nasıl olmayacak? En önemlisi deprem kimlik belgesi, bunu sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.