KDV düşürülsün
Doğanşehir ilçesi Sürgü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Eroğlu, alabalık üretim tesislerinde kullandıkları balık yeminin gıda maddesi olduğunu belirterek, 'Biz burada ürettiğimiz balıklara kullandığımız yemlere yüzde 8 oranında KDV ödüyoruz. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Balıkta temel gıda maddesi, balık yemindeki KDV oranı sıfırlansın ya da yüzde 8 den 1'e düşürülsün' dedi.
Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Sürgü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Eroğlu, Sürgü'de canlı alabalık tesislerinin balık yeminde uygulanan yüzde 8 KDV oranının alabalık üreticilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Balık yeminin de bir gıda maddesi olduğunu dile getiren Eroğlu, "Un gibi, gibi ekmek gibi bir gıda maddesidir. Bizim talebimiz kullandığımız balık yemlerindeki KDV oranlarının gıda maddelerinde uygulanan KDV oranlarıyla aynı seviyeye getirilmesidir. Biz burada ürettiğimiz balıklara kullandığımız yemlere yüzde 8 oranında KDV ödüyoruz. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Bu KDV oranının sıfırlanmasını ya da gıda maddelerinde olduğu gibi yüzde 1 oranına düşürülmesini istiyoruz. Balık yemindeki KDV oranı sıfırlansın ya da yüzde 8 den 1’e düşürülsün. Bildiğiniz gibi balık temel gıda maddesidir. Banu pişirip vermek ayrı bir ola. Ancak ben üretim yapıp temizleyip vatandaşa satıyorum. Benimki işletme değil, benimki hizmet üretimi. Ben hizmet üretiyorum. Pişirerek sattığım zaman zaten fiyat değişiyor. Bir kilo balık bana 20 liraya mal oluyor. 25 liraya satıyoruz bunun içinde yüzde 8 KDV olması mümkün değil. Böyle giderse bu sektör iflas etmeye doğru geliyor. Şu andaki üretimimiz ancak başlı başına kurtarıyor. Bu yıl balık yok balıklar bir şekilde hastalık var mantar hastalığı var. Kuraklıktan dolayı müthiş bir zayiat var balıkta. Gerçi bizim tesisimizde bu kadar bir sıkıntı yok. Ama genel olarak böyle bir sıkıntı var. Erkek balıkla da sıkıntı var. Çevremizdeki illerde de alabalık üreticileri büyük bir sıkıntı yaşıyorlar. Türkiye'nin her tarafında sıkıntı devam ediyor. Böyle giderse alabalık fiyatları 30 lirayı bulacak" diye konuştu.
Balık üretimini olumsuz etkileyecek
Eroğlu, balık yemi fiyatlarının geçen yıla göre uçuşa geçtiğini söyleyerek, "1 kilo yavru yemi 2 yıl önce 2018'de 18 lira ve 20 lira civarındaydı. Bugün 60 lira olmuş o yem 3 katı yem fiyatları arttı. Yem bana göre gıda maddesi. Bu nedenle de yemdeki KDV oranı diğer gıda maddeleri içerisinden ayrı olarak değerlendiriliyor. Unlu mamullerde 1 yüzde bir KDV var. Ette, ekmekte yüzde 1. Balık üreticisine gelince yüzde 8 bu rakam yüksek geliyor. Bu da balık üretimini olumsuz yönde etkileyecek gibi görünüyor. Ödeme gecikince de faiz olarak bu oran daha da yükseliyor. Diğer yandan satışlarımız şu anda iyi. Çünkü her taraf kapalı. Yol güzergâhı üzerindeki lokantalar kapalı ekmek arası şeklinde satış yapıyorlar. Onlar balık satma imkânı bulamıyorlar. Bundan dolayı da biz canlı balık sattığımız için satışlarımızla sıkıntı yoktur. Satışlarınız son derece güzel nankör olmamak lazım ama. KDV'nin yüksek olması bizi çok zorluyor. Bizim burada kooperatifimiz var. Yıllık 75-80 ton civarında yılına göre balık satıyoruz. Biz burada canlı satıyoruz. Yem fiyatlarında uygulanan bu KDV'nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Ancak olmadı yüzde 1’e düşürürsün. Diğer yandan bu yemler dövize bağlı olarak gittiği için günden güne de fiyatları yükseliyor. KDV oranları düşerse belki balık yetiştiricileri bir miktar rahatlar. Üretimin önü açılır" sözlerine yer verdi.