Kayısıyı don vurdu

9-10 Mayıs tarihleri arasında hava sıcaklığının düşmesinden kaynaklı birçok ilçedeki kayısının zirai don nedeniyle zarar gördü. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, uzun zamandır bu tarihte görülmeyen bir hasarla karşı karşıya gelindiğini söyledi.

Kayısıyı don vurdu

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, 9-10 Mayıs tarihleri arasında hava sıcaklığının düşmesinden kaynaklı birçok ilçedeki kayısının zirai don nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Hasarın rekolteyi etkileyeceğini ifade eden Çiçek, "Şuan itibariyle zararın boyutları belirli değil. 1300-1400 rakımdan yukarıda olan bölgelerde hasar var. Meyve aşamasında olduğu için 1600 rakımın üzerinde de küçük meyve aşamasında olduğu için en hassas periyot.  Dolayısıyla 1600 rakımın ve üzerinde olan bölgelerde hasarın daha çok etkili olacağının tahmin ediyoruz" dedi. 

Ciddi anlamda hasar olduğuna dair bilgiler alıyoruz

Şuan itibariyle zararın boyutları belirli olmadığını söyleyen Çiçek, "1300-1400 rakımdan yukarıda olan bölgelerde hasar var. Meyve aşamasında olduğu için 1600 rakımın üzerinde de küçük meyve aşamasında olduğu için en hassas periyot.  Dolayısıyla 1600 rakımın ve üzerinde olan bölgelerde hasarın daha çok etkili olacağının tahmin ediyoruz. Meteoroloji kayıtlarına göre 0 derece görülüyor ama hissedilen sıcaklık -3,-4'lerin yaşandığı yer yer -5'lerin ölçüldüğü ifade ediliyor. Ciddi anlamda hasar olduğuna dair bilgiler alıyoruz. Hasarın oranı ve miktarı anlamında bir ifade kullanmak şuan doğru değil. Darende, Kuluncak, Hekimhan bölgeleri, Akçadağ'ın yüksek kesimlerinde kayısıya özellikle, diğer meyve ağaçlarında ise genç sürgünlerde yanma, soğuktan etkilenme şeklinde bir hasar söz konusu. Bu uzun yıllardır bu tarihte görülmeyen bir hasar. Genellikle hasar 23-25 Nisan tarihlerinde Malatya'da ilkbahar geç donlarının sonu olarak bakardık. 9-10 Mayıs tarihleri arasında uzun zamandır yaşadığımız bir hasar tarihi değil. Küresel iklim etkileri, onların tarıma olan bu etkilerini süreç içerisinde sıklıkla yaşayacağız bunlara hazırlıklı olmamızda gerekiyor. Hasar konusunda kendim şahsen çıkmadım ama bölgeden aldığımız bilgilerden hasarın olduğu ifade edildi. Rekolte konusunda net bir şey diyemiyoruz oransal boyutları birkaç gün sonra ortaya çıkar. Hasar söz konusuysa mutlaka verim kaybı söz konusu olacaktır" ifadesini kullandı.