'Kayısıya zarar vermeyin'

Kuru ve yaş kayısı rekolte açıklamalarının şuan yersiz olduğunu belirten MTB Başkanı Ramazan Özcan, kayısı ihracatına zarar verebilecek açıklamalardan herkesin uzak durması gerektiğini söyledi. Tahmini rekoltenin, ithalatçı ve ihracatçı açısından yol gösterici olduğunu söyleyen Özcan, 'Tahmini rekolte fiyatı belirlemez. Fiyatı arz talep belirler. Kayısı fiyatlarında çok mutlu edici bir dönem yaşıyoruz. Kısır çatışmaları bırakıp hem ihracatı hem de ihracat gelirlerini artıracak noktalarda bir araya gelmemiz lazım' dedi.

'Kayısıya zarar vermeyin'

Malatya ekonomisinin bel kemiğini oluşturan ve on binlerce insanın ekmek kapısı konumunda bulunan kayısı da rekolte tartışmaları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sürecek gibi. Rekolte tartışmalarıyla ilgili gazetemize konuşan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, geçen yıl kayısı rekoltesinde yaşanan krizin bu yıl tekrar yaşanmasının ihracata zarar vereceğini belirtti. Özcan, geçen yıl kuru kayısı tahmini rekoltesi ile ilgili çok ciddi sıkıntıların yaşandığını anımsatarak, "Aslında sektörün tüm paydaşlarının bir arada olduğu komisyon çalışmasına rağmen, komisyonun yapmış olduğu çalışma manipüle edildi. Özellikle bazı arkadaşların komisyondan çekilme ve komisyon kararlarını imzalamama, rekoltenin gerçeği yansıtmadığı, rekolte rakamının açıklanandan daha az olduğunu ifade ederek açıklamalarda bulundular. Bu yıl soğuk hava kitlelerinden etkilenme dönemini, kapattık gibi görünüyor.  Tarım İl Müdürlüğü sahadaki çalışmalarına başladı. TARSİM'de sahada çalışmalarına devam ediyor.  Bir yandan da tahmini kuru ve yaş kayısı rekoltesiyle ilgili ön çalışma yapılıyor" diye konuştu. 

Geçen yılki krize mahal vermemek lazım

Kayısının özellikle son iki yılda çok önemli bir  noktaya geldiğine dikkat çeken Özcan, "Kuru kayısı ihracatında 2019, 2020 ve 2021 yılının ilk dört ayında çok önemli bir noktaya geldik. Kuru kayısı ihracatına zarar verecek her türlü açıklama ve söylemden uzak durulması gerekiyor. Tüm paydaşlar sorumluluğun farkında olup, bu sorumlulukla hareket etmek zorundadır. Konunun en ilgili makamı Tarım Bakanlığı, sonrada Malatya Valiliği ve paydaş kurumlar. Ciddi bir alt yapı çalışmasıyla bu noktaya geliniyor. Tarım İl Müdürlüğü'nün son yıllarda kurmuş olduğu komisyonun yapmış olduğu tahmini rekolte cüzi sapmalarla gerçekleştiğini görmekteyiz. Dolayısıyla geçen yıl gerçekleşen krize mahal vermemek lazım. Geçen yıl yaşanan sıkıntı ve sorunları tekrar yaşarsak, o zaman kuru kayısı ihracatına zarar vermiş oluruz. MTB Başkanı olarak buradan seslenmek istiyorum; kesinlikle kuru kayısı ihracatımıza zarar verebilecek açıklamalardan herkesin uzak durması gerekiyor. Sektörü manipüle edecek, ihracata zarar verecek özellikle şu anda kayısı fiyatlarında çok mutlu edici bir dönem yaşıyoruz. Onun için bu yıl bu kısır çatışmaları bırakıp hem ihracatı hem de ihracat gelirlerini artıracak noktalarda bir araya gelmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Tahmini rekolte fiyatı belirlemez 

Özcan, tahmini rekoltenin ithalatçı ve ihracatçı açısından yol gösterici bir çalışma olduğunu anlatarak, "Dünyanın her yerinde kuru tarım gruplarında tahmini rekolte çalışması yapılır. Tahmini rekolte fiyatı belirlemez. Fiyatı arz talep belirler. Bu denklem böyledir. İthalatçı ve ihracatçı firmalarımız, özellikle bu konuda yapılacak çalışmaların sonucunu bekliyorlar. Çünkü yıl boyu yapacakları ihracat ve ithalat tarihlerini rekolteye göre belirlerler. Dolayısıyla rekolteye manipüle edici ve zarar verici veya bu çalışmaları gölgede bırakacak her türlü açıklamadan uzak durmak gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü bu konuda ciddi bir tecrübeye sahip, kimse bunu görmezden gelemez. Kimse bir takım çatışları rekolteye alet edemez. Tarım İl Müdürlüğü'nün başkanlığında belirlenen komisyonun, yapacağı çalışmayı dikkatle takip etmek zorundayız. Ortaya çıkacak sonucu mutlaka hem kuru kayısı ihracatını artıracak şekilde hem de kuru kayısıdan elde edilecek geliri maksimum düzeyde yükseltecek şekilde kamuoyuna açıklamalarda bulunmamız gerekiyor. Tahmini rekoltede küçük sapmalarda olabilir ama genelde baktığımı zaman son yıllarda sağlıklı bir veri olduğunu ortaya koymuştur" dedi. 

Komisyona herkes güvenmek zorunda 

'Üreticiyi koruyacaksanız, üretici için mücadele veriyorsanız, üreticinin ürününü, maksimum fiyata satmak istiyorsanız, Malatya gelirlerini ihracatta en yüksek miktarda faydalanacağı bir rakama ulaşmak istiyorsanız, rekolteyi sürekli düşük göstererek ulaşamazsınız' diyen Özcan, "Burada ihracatı artırmamız, bir taraftan da ihracatı artırırken, ihracattaki sıkılaştırma politikalarıyla piyasadaki arz talebi ciddi anlamda dengeleyecek çalışmalarla, piyasaları sıkıştırarak bunu yapabiliriz. Lisanslı depoculuk ve TMO'nun ürüne müdahale alımları üreticiye ciddi anlamda güven getirmiştir. Bir taraftan üreticiyi bilinçlendirilerek, dengeyi bozmayacak şekilde ürünü piyasaya sunarsak bir taraftan TMO'nun müdahale alımlarında sağlıklı bir şekilde taban fiyat oluşturursak, tahmini kuru kayısı rekoltesi sadece bizim için bir yol gösterici olur. Tahmini rekolteyi yüzde 50 az açıklamanız size bir yol göstermiyor. İstikrarlı, ihracata zarar vermeyecek şekilde sağlıklı, alt yapısı güçlü bir tahmini rekolte ortaya koymanız gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü'nün oluşturduğu komisyona herkes güvenmek zorunda. Tarım İl Müdürlüğü tek başına yapmıyor. Komisyon çalışmaları yapıyor. Paydaşların, kayısının ihracatına zarar verecek açıklamalardan uzak durması gerekiyor.  Kayısıda çok önemli bir dönem yaşıyoruz. Kayısı ihracatının artacağını düşünüyoruz. Kayısıya, zarar verecek bir söylem de bulunanları biz kamuoyuna şikayet edeceğiz. Herkes üstüne düşen sorumluluğu yerine getirip, dikkatli açıklamalarda bulunursa seviniriz" açıklamasında bulundu.