Kayısımıza sahip çıkalım

Malatya dışından gelen kayısıyı Malatya kayısısı olarak satanlara tepki gösteren Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, 'Mut ve Iğdır kayısısını Malatya kayısısı diye satıyorlar. Bu yüzden kayısımızın marka değeri düşüyor' dedi.

Kayısımıza sahip çıkalım

Basın mensuplarına açıklamalarda bulanan Yıldız, Malatya kayısısı ile Iğdır kayısısını birbirinden ayırmanın en belirgin özelliğinin tadı olduğunu belirterek, Malatya kayısısının çok tatlı, Iğdır kayısısının ise, ekşi olduğunu söyledi.

Iğdır kayısısını Malatya’da yetiştirmeye başladılar 

Yıldız, Malatya kayısının kötülenmesinin ve kaybettiği değeri yeniden kazanması için çaba gösterdiklerini kaydederek, “Malatya kayısısı dünyaca ünlü bir kayısıdır. Fakat Eski Malatya ve Baskil bölgesi ağırlıklı olmak üzere Iğdır kayısısının aşısını Malatya’da yetiştirmeye başladılar. Bunun adına da ‘ziraat aşısı’ dediler. Bu kayısı Malatya’nın aşısız kayısısı gibi ekşi bir kayısıdır. Bu kayısının hiçbir fonksiyonu, hiçbir özelliği yok, sadece sofralık oluyor. Malatya kayısımız gibi gün kurusu olsun islimlik kayısısı olsun sofralık kayısısı olsun kabuk olsun her çeşide uyan Malatya kayısısı dururken yetiştirilmesi daha kolay, verimi daha çok, masrafı daha az olan bu Iğdır kayısısı aşısını getirip Malatya’da yetiştirmeye başladılar. Malatya kayısının marka değerini çok müthiş bir şekilde aşağıya çektiler. Biz bundan çok şikâyetçiyiz. Birlik başkanımız bu konuda şikâyetlerini medya ile paylaştı. Biz de sıkıntılarımızı paylaşmak istiyoruz. Ziraat aşısı Hasanbey’e benzeyen bir kayısıdır. Burada bazı esnafların da bu ziraat aşısını Hasanbey kayısısı diye sattığı duyumlarını aldık. Bunun için de girişimlere başladık. Bu açık bir şekilde dolandırıcılığa giriliyor. Bu nedenle de biz oda olarak belediye, zabıta müdürlüğüyle istişare çalışmalarına başladık. Bu dolandırıcılara karşı gerekli cezai yaptırımlar başta olmak üzere her şey uygulanacak” diye konuştu.

Kayısının değerini yükseltmemiz gerekiyor

Malatya Kayısısını, diğer kayısılardan ayırmanın kolay olduğunu vurgulayan Yıldız, “Malatya Kayısısı ile Iğdır Kayısısını birbirinden ayırmanın en belirgin özelliği tadı. Malatya’nın aşısız kayısı dediğimiz kayısısı haricinde hiçbir kayısısı ekşi olmaz. Malatya kayısısı çok tatlı bir kayısıdır. Bu yüzden Iğdır kayısısı ekşidir. Tadından anlaşılabilir. Büyük boyludur sivridir, rengi beyaz rengi andırır.  Malatya kayısısının rengi hayatta beyaza benzemez. Hasanbey kayısısına benzeyen Iğdır kayısısının çekirdeği acıdır. Malatya kayısısının kesinlikle israf olma gibi bir durumu yok. Çürüğü bile para ediyorken, Malatya dışından gelen kayısılarının tamamı sıkıntılı. Sadece sofralık ve insanın ağzında sadece mayhoş bir tat bırakıyor. Başka hiçbir fonksiyonu yoktur. O yüzden Malatya’mızın kayısı değerini bizim yükseltmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Iğdır kayısının başkenti olarak anılmaya başlıyor

Malatya insanı olarak, kendi kayısımızın değerini kendimiz bitirdik diyen Yıldız, “Bu değeri de kendimiz yükseltmek zorundayız. Iğdır’da kayısı festivali var ve Iğdır’ın merkezinin ortasında kayısının başkenti Iğdır’a ‘Hoş geldiniz’ yazıyor. Şu an dünyanın yüzde 85’ine kayısı ihracatı yapan dünyanın yüzde 85’inin kayısısını karşılayan Malatya dururken Iğdır’ın sadece sofralıktan ibaret olan ekşi kayısısı kayısının başkenti olarak anılmaya başlıyor. Iğdır kayısısı Malatya kayısısından daha önce olgunlaştığı için başka şehirlere gönderiliyor ve Malatya kayısısı adı altında satılıyor. Ben buradan tüm siyasilerimize ve yetkililerimize seslenmek istiyorum, bu gibi kayısıları Malatya kayısısı diye satanlara tepki göstersinler. Bizler tepki göstermek zorundayız. Bu gibi ürünler bizim kendi değerimizi bitiriyor. Kendim bizzat gördüm, Mut kayısısını bile Malatya kayısısı diye satıyorlar. Kendi kayısılarını bile kendi şehirlerinin ismiyle satamayıp Malatya kayısısı diye satıyorlar. Bu yüzden kayısımızın marka değeri düşüyor” ifadesinde bulundu.