Kayısıda rekolte belirleniyor

'Dünya kayısı başkenti' olarak nitelendirilen Malatya'da üretilen ve yıllık Türkiye ekonomisine yaklaşık 400 milyon dolar döviz girdisi sağlayan kayısının, bu yılki tahmini rekolte tespiti için çalışmalara başlandı. Kayısı Tahmini Rekolte Komisyonu'nun yaklaşık 3 haftalık çalışma sonrasında kayısıdaki bu yılki beklenen tahmini rekolteyi tespit ederek, bakanlığa gönderecek ve tahmini rekoltenin Haziran ayının ortalarında açıklanması planlanıyor.

Kayısıda rekolte belirleniyor

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da rekolte tespiti için çalışmalara dün itibariyle başlandı. Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonuna sahip olan ve "dünya kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya'da 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor. Malatya’da üreticiler yeni hasat sezonuna hazırlık yaparken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesine kayısı ile ilgili paydaş kurum, kuruluş ve odaların personelinden oluşturulan komisyon tahmini kayısı rekoltesi için çalışmalara başladı. Komisyon bahçelerde incelemesini tamamlamasının ardından tahmini rekolteyi bakanlığa gönderecek, rekolte bakanlık onayından sonra açıklanacak.

Hasat sezonu başlamadan rekolte açıklanmalı

Kent ekonomisinde önemli bir yer tutan kayısı, bu yıl nisan ayında yaşanan soğuk havadan etkilenmiş 650 ile 1200 rakımındaki kayısı bahçelerini don vurmuştu. Sonrasında bazı bölgelerde etkili olan dolu yağışı da kayısıya kısmen zarar vermişti. Yaşanan don ve dolu hadisesinden sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü hasar tespit çalışmalarına başlamıştı. Hasar tespiti henüz tamamlanmadığından yaşanan don ve dolunun rekolteyi ne kadar etkilediği rekolte tespiti çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte belli olacak. Rekolte geçen yıl hasat sezonunun başladıktan sonra açıklanmış, fiyatlar yükselmiş ve üretici zarar etmişti. Kayısı üreticisi, hasat sezonu başlamadan rekoltenin açıklanmasını istiyor.