Kayısı TMO'da
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Malatya'da yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı kayısıyla ilgili üretici ve ihracatçıların taleplerinin dikkate alınacağını belirterek, 'Toprak Mahsulleri Ofisimizin(TMO) satış mağazalarında kayısı satılması isteniyordu. TMO'da yarından itibaren kayısı satılmaya başlanır' dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Malatya Ticaret Borsası(MTB) ziyaretinde kayısının üretim ve ihracatında yaşanılan sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Pakdemirli, kayısı, zeytin gibi Türkiye'de üretilen prestijli ürünleri, "daha iyi nasıl yapılabilir" noktasında çeşitli önerileri dikkate aldıklarını belirterek, “Biz 2-3 dolara satıp, sonra yabancının 22-23 dolara satmasını izliyoruz. Benim global bir marka özlemim var. Bizim başka sektörlerde yaptığımız çok iyi işler var. Gıdada da bizim çok iyi bir markamızın olması lazım. Gıdada markalaşmak demek birkaç yüz milyon lira para harcamak demek. Bunu da bugünkü ekonomik koşullarda iş adamlarımızdan beklemek belki çok doğru değil. O zaman biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak genel bir şemsiye, global bir marka oluşturalım istiyoruz” dedi.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ KAHVESİ BAKANLIK’TA
Kayısının Toprak Mahsulleri Ofislerinin(TMO) dükkânlarında artık satışına başlanılacağını belirten Pakdemirli, “Kayısının ihracatında kükürt sorunundan dolayı cezalar kesiliyor, yasal mevzuat bize en düşük neyi getirebiliyorsa oraya kadar götürmeyi söz veriyoruz. Buradaki cezaları minimuma indireceğiz. Kayısı Araştırma Enstitüsünde bir ziyaretimiz oldu. Orada bu kükürtlemeyi homojen haline getirmenin ve belli PPM seviyelerinin altında yapmanın yollarının olduğunu gördük. Bu son derece sevindiricidir” diye konuştu. Kayısı Araştırma Enstitüsü’nde pilot uygulama denemesi yapılan kayısı kurutma tesisinin AR-GE çalışmaları için 1 milyon TL destek sağlanacağı sözü de veren Pakdemirli, “Kayısı Araştırma Enstitüsü’nde kayısı çekirdeğin yapılmış kahve ikram ettiler ve aynı böyle Melengiç kahvesine benziyor ama ondan çok daha güzel. Dedim ki bize bakanlığa 50 kilo gönderin, bakanlıkta ben ikram edeyim. Yani sizlerin elçisi olmayı kabul ettim” dedi.
BU DÜZEN BİZE NE GETİRECEK?
Tarımda havza bazlı sisteme geçileceğini anlatana Bakan Pakdemirli, “Bizler devamlı 30 havza ile Türkiye yönetilebilir diyorduk. Havzaların adedi belli olmamakla beraber tahminen 20-25 havzalarla ve muhtemelen de DSİ’nin su havzalarını da kapsayacak şekilde çok yakında yeni bir düzen olacak. Eski düzen üzerine, hem DSİ’nin hem Tarımın, hem de Ormanın bağlı olduğu ilgili koordinasyonun bölgedeki havza başkanımız tarafından yapılacağı bir düzene gideceğiz. Bu düzen bize ne getirecek? Çok daha etkili olacak, çok daha lokal ve yerel problemlere hızlı bir şekilde çözebilecek tam yetkili, tam donanımlı bir arkadaşımız burada olacak. Bir sıkıntınız olduğu zaman Ankara’ya kadar gelmenize gerek kalmayacak, çünkü merkezi otorite yetkilerin önemli bir kısmını buradaki arkadaşlara devretmiş olacak. Buradaki arkadaşlara yetkiyi devrederken, sorumluluk da tabii ki onların sırtında olacak. Bizde onları merkezden sorguluyor olacağız” ifadesinde bulundu.
BESİCİLERE MÜJDE VERDİ
Bakan Pakdemirli, Yazıhan ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklediği Düve Üretim Merkezi açılış ve buzağı küpe takma törenine de katıldı. Pakdemirli, besicileri desteklemek amacıyla Et ve Süt Kurumu'nun besiciden aldığı et fiyatlarını artırdıklarını ifade ederek, “26 lira olan ithal menşeli karkas et fiyatlarını Et Süt Kurumu olarak 28 lira olarak uygulayacağız bugünden itibaren. Yerlide her zaman kayırıyoruz biliyorsunuz. Yerlideki 28 lira olan fiyatımızı da bugünden itibaren karkas et kesim fiyatımızı, 29 lira olarak uygulamaya alıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
ÜNİVERSİTE OKUMUŞ GENÇLERİMİZ İŞ ARIYOR
Pakdemirli, Malatya Nikah Sarayı’nda AK Parti teşkilatıyla bir araya geldiği toplantıda, yaptıkları 16 yılda Malatya‘da 1 milyar 980 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Dünya nüfusunun hızla arttığına dikkati çeken Pakdemirli, "Toprak alanlarının verimsizleşmesi̇ ve küresel ısınmayı da göz önünde bulundurduğumuzda gelecekte, tarım noktasındaki̇ stratejilerin büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tarımı, teknoloji̇ ve ARGE ile buluşturmamız şart. Tarımda verimi̇ arttırmanın tek çözümü, kendi̇ ürünümüzü modern tekniklerle üretmektir. Tarımda kafana göre değil, havzana göre ek dönemine geçilmesi gerekmektedir” dedi. Pakdemirli, yıllarca dirsek çürütüp okuyan donanımlı gençlerin işsiz olduğunu belirterek, “Atama bekleyen ziraat, gıda, su ürünleri̇ ve veteriner hekimi̇ gençlerimizi̇ tarıma ve hayvancılığa yönlendirip kendi̇ işlerini̇ kurmak için teşvik etmeliyiz. Tarımı, emeklilikten sonra hobi̇ olarak yapılacak bir iş olmaktan çıkarmalıyız. Bu sebeple girişimci̇ gençlerimize kendi̇ işlerini̇ kurmak ve geliştirmeleri̇ için gerekli̇ destek ve eğitimleri̇ vermeliyiz” diye konuştu.
BAŞKAN POLAT BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli beraberindeki heyet ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ı da makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Polat, bilgilendirmenin ardından ziyaretin anısına Bakan Pakdemirli’ye kayısı ve kayısı kristali hediye etti.
BAKAN PAKDEMİRLİ TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİNİ ÖVDÜ
Bakan Pakdemirli, Malatya Turgut Özal Üniversitesini ziyaret ederek, rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ile görüştü. Karabulut'tan çalışmalarına ilişkin bilgi alan Pakdemirli, konu Turgut Özal olunca onun adının verildiği üniversiteyi ziyaret etmemesinin söz konusu olamayacağını söyledi. Turgut Özal ile ilgili görüntüleri ne zaman izlese duygulandığını anlatan Pakdemirli, “Bana ilk bilgisayarımı o hediye etmişti. Gerçekten çocuklarla ilgilenen, sevecen, insana yakın, kalbi, dünyası, vizyonu çok büyük, farklı bir insandı. Allah rahmet eylesin” dedi. Pakdemirli, Turgut Özal ve babasının bir anısını aktarırken, “Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan hem bayramlık hem de idamlık gömlekleri yanında olan insanlar” dedi.
MEVSİMLİK İŞÇİ BULMAK ÇOK KOLAY DEĞİL
Pakdemirli, bugün siyasetin içinde yer alsa da bir akademisyen olduğunu ifade ederek, “Üniversitelerimizin sayısı arttı ama bir yandan da o sayıyla beraber kaliteyi de getiriyor olmamız lazım. Tarımda da bizim çok büyük bir ev ödevimiz var. Bugün ürettiğimizin yüzde 50 daha fazlasını üretmemiz lazım. Bu da üniversitelerin sektörlerle ve tarım sektörüyle işbirliği olmadan olmaz” diye konuştu. Turgut Özal Üniversitesinde kayısıyla ilgili çok iyi çalışmalar yapıldığını belirten Pakdemirli, bunların daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Geleceğe farklı bir vizyonla bakılması gerektiğini dile getiren Pakdemirli, “Gelecekte ağaçlardaki meyveleri toplayacak insanlar bulamayacağız. Bodur ağaçlar haline bu ağaçlarımızı getirip mekanik toplamaya uygun işler yapmamız lazım. Zeytinde yavaş yavaş bunu yapmaya başladık. Bence kayısıda da yapmamız lazım. Bugün Afganlılar ve Suriyeliler olmazsa tarım sektöründe birçok dalda mevsimlik işçi bulmak çok kolay değil. Gelecekte bu daha da zor olacak. O yüzden mekanik toplamaya uygun bahçeler yavaş yavaş yapıyor olmamız lazım. Bu da üniversiteye benim vereceğim bir ödev olsun” diye konuştu.
KAYISIDA ŞARKA VİRÜSÜ TEHDİT OLUŞTURUYOR
Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ise, konuşmasının büyük bir bölümünü kayısıya ayırdı ve dünyada kuru kayısı ihracatının durağanlaştığını, kayısı üretici için ciddi tehdit oluşturan Şarka Virüsü içinde Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin projeleri ile bir takım çözüm önerilerinin olacağını anlattı. Bakan Pakdemirli, “Rektörümüz sanki Kayısı Üniversitesi’nin rektörü gibi. Kayısı ile ilgili her şeyi saydı bize. Çok değerli çalışmalar var. Bu çalışmaları daha ileriye taşımak lazım. Kükürt meselesini ancak bilimle yenebiliriz” dedi. Bakan Pakdemirli, daha sonra Malatya Hayvanat Bahçesi'ne geçerek, burada incelemelerde bulundu. Bakan Pakdemirli’nin ziyaretlerinde Malatya Valisi Ali Kaban, AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat yer aldı. Bakan Pakdemirli’nin bazı ziyaretlerine AK Parti Malatya Milletvekillerinden Hakan Kahtalı ile Ahmet Çakır’ın katılmamış olması dikkatlerden kaçmadı.