Kayısı işçileri Malatya'da
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, kayısı hasadında çalışacak işçilerin Malatya'ya gelmeye başladıklarını söyledi.
Her yıl kayısı sezonunda kayısı hasadında çalışmak üzere kentte gelen işçilerin, Malatya Kayısı bahçelerinde hayata geçirilen iyi tarım uygulamaları nedeniyle sosyal yaşamları ile birlikte ihtiyaçlarının karşılanması konusunda memnun oldukları kaydedildi. İyi tarım uygulamaları kapsamında, işçilerin öncelikle sosyal ihtiyaçlarını temin edecekleri, lavabo, banyo, tuvalet ve yatış yerleri ihtiyaçları karşılanıyor.
Ortalama 60 TL yevmiye veriliyor
Kayısı işçilerinin çalışma şartları ve ihtiyaçları konusunda gazetemize bilgi veren Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, bu yıl kayısı rekoltesinin düşük olması nedeniyle geçen yıla oranla ilimize daha az işçi geleceğini söyledi. Gelen işçilerin büyük çoğunluğunun Malatya’yı bilen ve kayısı toplamada tecrübeli olduklarını kaydeden Kılıç, “Kayısı işçileri şuanda asgari ücret olarak 54 TL alıyorlar. Ancak bize maliyetleri 60 TL oluyor. Artık bugünlerde yoğun olarak gelmelerini bekliyoruz. Gelen işçiler Malatya’yı bilerek ve tercih ederek geliyor. İşçilerimizin önceki yıllara göre problemleri yüzde 90 çözülmüş durumda. Barınma temizlik ve hizmetleri çözüldü. Şöyle ki ilimizde ve ilçemizde uygulanan iyi tarım uygulamaları kapsamında sorunlarının büyük bir bölümü çözüldü” diye konuştu.
Yaş sınırına bakılmıyor
Kılıç, “Burada aileler olarak çalışıyorlar. Yaş sınırına bakılmıyor. Bu nedenle de çalışanlar aile olarak çalıştıkları için bir ailede 10 kişi de çalıştığı oluyor. Böylelikle aldıkları para miktarı da artıyor. Ailenin küçük büyük bütün fertleri para kazanıyor. Çavuşlar da 10 işçiden bir yevmiye tutarında para alıyor. Bunu da bizler veriyoruz. Diğer yandan bizlerle çalışan işçilere Misafirperverlik göstererek, bir kısım ihtiyaçlarını bizler de karşılıyoruz. Örneğin gittiğimizde yanımızda en azından bir takım ikram olarak bireyler götürüyoruz. Mümkün olduğunca onlara misafirperverliğimizi gösteriyoruz. Dolayısıyla bir sonraki yıl da Malatya’ya gelmek için çalışıyorlar. Bunların su ve elektriklerini de dediğim gibi iyi tarım uygulamaları kapsamında değerlendiriyoruz” dedi.