Kayısı için büyük tehlike kapıda! Önleminizi alın!
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bahar aylarında görülen aşırı yağış ve ani hava değişikliklerinin kayısıda çil hastalığı riskini artırdığını bildirerek, çiftçileri gerekli önlemleri almaya çağırdı.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, aşırı yağışlar ve hava sıcaklığında görülen büyük değimler nedeniyle çil hastalığı riski devam ediyor. Bu kapsamda kayısıda görülen yaprak delen (çil) hastalığıyla mücadelenin başladığını bildiren Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hastalığa karşı yapılması gerekenler konusunda üreticileri uyardı.
Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, Çil hastalığının büyük oranda verim kaybına yol açtığı vurgulanırken, alınması gereken yöntemler de aktarıldı. Açıklama şu şekilde:
Yaprak delen(çil) hastalığı nedir?
Fungus kışı genellikle tomurcuk ve dallarda miselyum ve konidi halinde geçirir. Primer enfeksiyonlar konidilerle gerçekleşir ve hastalanmış tomurcuklar ile kanserler sürekli enfeksiyon kaynaklarıdır. Genç sürgün yaraları ve yapraklar ise sekonder enfeksiyon kaynaklarıdır. Etmen yaşam çemberini tüm yıl hasta tomurcuklarda sürdürmektedir
Hastalık kayısı ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturur. Yaprak üzerinde oluşan lekeler ilkönce 1 mm çapında, yuvarlak, yağ lekesi görünümünde olup zamanla kenarlara kırmızımtırak, orta kısımları koyu kahverengine dönüşebilir. Bu lekeli kısımlar sonradan dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Bazen birbirine bitişik lekeler birleşip dökülürler ve çapı 1 cm'yi bulan delikler görülür. Etmen yaprak saplarını da enfekte etmektedir. Fungus sürgünler üzerinde yuvarlak, kahverengi kırmızı renkte lekeler oluşturur. Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşürler.
Önlemler:
İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır Sulama, gübreleme, toprak işleme ve budama, iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Budama aletleri yüzde 10’luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
1.İlaçlama: Sonbaharda, yaprak dökümünden hemen sonra (Bordo Bulamacı ya da Bakırlı bir preparat)
2.İlaçlama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce. (Pembe çiçek tomurcuğu döneminde) Bakırlı bir preparat ya da Bordo bulamacı ile
3. İlaçlama: Meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken (kürkten sıyrılırken) organik fungusitlerden biri ile ilaçlama yapılmalıdır.
Not: Bu aylar nem, yağış ve sıcaklık değerleri açısında büyük değişiklik gösterebilmektedir. İklimde yaşanabilecek hızlı değişim meyve bahçelerinde görülen hastalıkları tetiklemektedir. Bundan dolayı kayısı ağaçlarında çil hastalığın oluşmaması için üreticilerin meyvenin kürkten sıyrılma dönemini takip etmeleri ve mücadele için geç kalmamaları gerekir. Ancak içinde bulunduğumuz mevsim çok nemli ve yağışlı geçtiği için üreticilerimizin çil ilacını ikinci kez tekrarlamaları hastalığın oluşmaması açısında büyük önem arz etmektedir.