Kayısı elden gidiyor mu?
Malatya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hazırlanan, 'Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı' raporu yayınlandı. Rapora göre, önümüzdeki 20 yılda Malatya'da yağışlarda ciddi miktarda düzensizlik görüleceği ve bununla birlikte hava sıcaklıklarında anormalliklerin yaşanmasıyla aşırı sıcakların görüleceği belirtildi. Bu durumun kayısı yetiştiriciliği için kuraklık tehlikesi oluşturacağına dikkat çekilerek, kayısı üretiminin Malatya'dan kayıp başka şehirlere gidebileceği ve toprak yapısının da bozulacağına vurgu yapıldı.
Kayısıyı bekleyen tehlike iklim değişikliği
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Malatya’nın iklim değişikliğine hazır ve dirençli olabilmesi için şehrin tüm paydaşlarının katılımıyla hazırlanan “Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı” raporu yayınlandı. Rapora göre, Malatya’da önümüzdeki 20 yılda yağışlarda ciddi miktarda düzensizlik görüleceğini, hava sıcaklıklarındaki anomalilerin görüleceği, bu anomalilerin daha çok aşırı sıcaklar biçiminde gerçekleşeceği, bu durumun kayısı yetiştiriciliği için kuraklık tehlikesi oluşturacağını bu durumun kent ekonomisi için çok önem arz eden kayısı yetiştiriciliği, bu meyve ağacının çok su istemesinden dolayı kuraklığın tehdit düzeyini daha da artıracağına dikkat çekildi. Raporda ayrıca iklim değişikliği bu şekilde giderse, toprak yapısı bozulacağından artık kayısı üretimi Malatya’dan kayıp başka şehirlere gidebileceği aktarıldı.
Kayısıda rekolte kaybı yaşanacak
Rapor, iklim projeksiyonları çerçevesinde Malatya’nın etkilenebilirliği ve uyum kapasitesi değerlendirilmiş ve bu kapsamda 91 uyum eylemi ile birlikte toplamda 233 eylem kısa, orta ve uzun vadede tamamlanmak üzere planlandı. Rapora göre, Malatya’yı önümüzdeki 20 yılda yağış ve sıcaklık anlamında zor günler bekliyor. Rapora göre, Malatya’da önümüzdeki 20 yılda her iki senaryoya göre de yağışlarda ciddi miktarda düzensizlik görüleceğini, hava sıcaklıklarındaki anomalilerin görüleceği ancak bu anomalilerin daha çok aşırı sıcaklar biçiminde gerçekleşeceği değerlendirilmektedir. Malatya’nın sembolü kayısı gibi tarımsal ürünlerde ciddi rekolte kayıplarına yol açabilecektir Malatya’da özellikle kayısı bahçelerine zarar veren taşkın olaylarının önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor.
Malatya aşırı kuraklık yaşayacak
Malatya her ne kadar su kaynağı yönünden zengin ise de ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalındığına dikkat çekilerek, “MGM Standart Yağış İndeksi (SPI) ile 2021 yılı için hazırlanan kuraklık haritası ve kuraklık değerlendirmesine göre Ocak 2021-Aralık 2021 tarihleri arasında Malatya olağanüstü kurak ve çok şiddetli kuraklık yaşamıştır. Yüzdesi İndeksi (PNI) ile 2021 yılı için hazırlanan kuraklık haritası ve kuraklık değerlendirmesine göre de şiddetli kurak (Acil Durum) yaşamıştır. Aynı değerlendirmelere göre de Malatya ilinin aşırı kuraklık yaşayacağı anlaşılmaktadır. Artan sıcaklıklar sebebi ile orta ve uzun vadede de kuraklık Malatya için acil önlem alınması gereken konular arasında yer almaktadır. Kuraklık genel olarak su kaynaklarında azalma, azalan su kaynaklarında su kalitesinin düşmesi, su seviyelerinde düşme sebebi ile HES kaynaklı enerji üretiminde azalma, tarım alanlarında daralma, tarım ve orman ürünlerinde rekolte kaybı, ekosistemin bozulması, habitat ve biyolojik çeşitlilik kaybı, sanayide su ve enerji temin zorluğundan kaynaklı üretim kayıplarına yol açmaktadır. Özellikle Malatya ilinin ekonomisi için çok önem arz eden kayısı yetiştiriciliği, bu meyve ağacının çok su istemesinden dolayı kuraklığın il için tehdit düzeyini daha da artırmaktadır” denildi.
Tarım ve hayvancılıkta biyolojik tehlikeler var
Malatya’yı bekleyen ‘Biyolojik Tehlikeler’ ise şu şekilde sıralandı; “Kuraklık, su kirliliği, yangınlar, ani ve aşırı hava değişimleri, seller vb. sebeplerle salgın hastalık riski bulunmakta ise de bu risk Malatya için düşük seviyededir. Malatya önemli meyve yetiştiriciliği alanlarından olduğu için tarım ve hayvancılıkta biyolojik tehlikeler yaşanabilmektedir. 2011 yılından beri kayısı bahçelerine büyük zarar veren Erik koşnili (kabuklu bit) sorunu yaşandığına dikkat çekildi.”
Sera gazı emisyon miktarı artacak
Raporda yer alan Malatya İli Sera Gazı Envanter Raporuna göre ise, “Malatya’nın 2021 yılında yaklaşık 2,8 milyon ton CO2e olan sera gazı emisyon miktarının süregelen Durum Senaryosuna (BAU) göre; 2030 yılında 4,86 milyon ton CO2e olacağı diğer bir deyişle 9 yılda yaklaşık yüzde 75 artış olacağı öngörülmüştür” açıklamasına yer verildi. Raporda, Malatya İklim Değişikliği Eylem Planının hayata geçmesi ile 2030 yılına kadar karbon emisyonları artıştan yüzde 41 düşeceğine vurgu yapılarak, bununla beraber yaklaşık yüzde 38’lik bir enerji tasarrufunun da sağlanacağı öngörüldü.