Kayısı desteklenmeli

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci Malatya için kayısıda lisanslı depoculuğun önemli olduğunu belirterek, 'Lisanslı deponun Malatya için önemini yaşayarak görmemiz lazım. Tabi kayısının sorunu sadece lisanslı depo yapmakla bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayısı desteklenmeli

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci Malatya için kayısıda lisanslı depoculuğun önemli olduğunu belirterek, “Lisanslı deponun Malatya için önemini yaşayarak görmemiz lazım. Tabi kayısının sorunu sadece lisanslı depo yapmakla bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz" dedi.
Türkiye bir kez daha gücünü ortaya koydu
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Ticaret Borsasını(MTB) ziyaret etti. Ziyarette Barış Pınarı Harekatı'nı değerlendiren Tüfenkci, Türkiye’nin bir kez daha gücünü ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye kendi güvenliğini sağlama adına Suriye'de Barış Pınarı Harekatı'nı gerçekleştirdiğini hatırlatan Tüfenkçi, “Özellikle Fırat'ın doğusunda ülkemize yönelik PYD-PKK tehlikesini ortadan kaldırmak adına giriştiğimiz hareket, 'sahada ne kadar güçlü olursan masada o kadar güçlü olursun' tezini bir kez daha ortaya çıkardı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya konulan dik duruş ve sahadaki başarı masada da bir başarıyı getirdi. Türkiye olarak kimsenin toprağında gözümüz yoktu. Oradaki terör unsurlarının yok edilmesi noktasında gayret ediyorduk. 5 günlük müsaadede taleplerimiz karşılanırsa ülke olarak bizler de sahada istediğimizi almış olacağız. Kimileri yanlış çarpıtsa da amacımız Türkiye'nin sınırlarını güvenlik altına almak. Başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyorduk. Orada terör unsurlarının olması gerekiyor. Çünkü oradan atılan bir hava topu direk bizim sivillerimize, çocuklarımıza isabet ediyordu. Netice itibariyle inşallah belirlenen mutabakat çerçevesinde gereken yapılır Türkiye yolunu devam eder” diye konuştu.
Coğrafi işareti yeteri kadar değerlendiremiyoruz
Malatya için kayısıda lisanslı depoculuğun önemli olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Biz hep söylüyorduk, Türkiye'de lisanslı deponun yaygınlaşması için atmış olduğumuz adımlarlar lisanslı deponun neredeyse 4 katı arttığını da biliyoruz. Malatya'da 2 yıl öncesinde hem finansmanı hem de fizibilitesi yapılmasına rağmen gerekli adımlar atılmamıştı. Geçtiğimiz günlerde hem sözleşmesi hem teslimi hem de inşaatı başladı. Gerçekten hızlı bir şekilde inşaatı ilerliyor. 2 yıl önce belirlenen 18 milyonun yetmediği görülünce ek finansman ihtiyacı oldu. Bunu bir şekilde halledip lisanslı deponun Malatya için önemini yaşayarak görmemiz lazım. Tabi kayısının sorunu sadece lisanslı depo yapmakla bitmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Bu işin 5'te 1'i veya 10'da 1'i, ibir parçası. Bunu bir bütüncül açısından ihracat ayağından tutun da birlik oluşturma noktasındaki çalışmalara kadar hepsinin neticelenmesi lazım. Türkiye'nin coğrafi işaret noktasında kayısı Avrupa Coğrafi İşaretli ürünlerde sadece 3 üründen biri. Fakat biz bu coğrafi işareti yeteri kadar değerlendiremiyoruz. Bu noktada atacağımız çok adımlar var. Bu adımları geciktirdiğimizi görüyorum. Bunu hızlandırmamız, bu noktada yerelin birleşerek, bizlerin de desteğiyle bu noktada gayret göstermek lazım" dedi.
Kayısı desteklenmesi gereken stratejik ürünler arasında yok 
Kayısıda kükürt sorununa değinen Tüfenkci,  “Yakında toplanacak olan Tarım Şurasında orada yeni destekleme kriterleri belirlenecek. Oradaki ön çalışmaya baktığımızda çay, fındık, incir var ama kayısı desteklenmesi gereken stratejik ürünler arasında yok. Bununla ilgili Bakanımız ve bakan yardımcımızla görüştük.  Malatya kayısısının da desteklenmesi gereken stratejik ürünler kapsamına aldırmamız lazım. İnşallah aldıracağız. Çünkü fındığın olduğu, zeytinin olduğu 17 desteklenmesi gereken stratejik ürünler belirlenmiş bu kriterlerin tamamına kayısı  da uyuyor. Türkiye fındıkta, incir, zeytinde dünyada söz sahibiyse kayısı da da olması lazım" şeklinde konuştu.
Hayvancılık OSB'nin kurulması hayvancılığın sorunlarını çözmez
Tüfenkçi, Malatya'nın sadece tarım ürünleri ve kayısıyla sınırlı olmaması gerektiğine dikkat çekerek,  “Hayvancılık noktasında ciddi anlamda gayret göstermemiz lazım. Hayvancılık Organize Sanayisini 2-3 senedir hem mevzuatını hem de çalışmalarımızı yapmamıza rağmen bu nokta da özellikle bir takım küçük takılmalardan dolayı uzadığının farkındayız. Bununla ilgili hem oradaki arkadaşların hızlanması hem de Tarım Bakanlığı noktasında takip edip, hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi lazım. Çünkü bir iş uzadıkça anlamını yitiriyor. Dolayısıyla hızlı bir şekilde hareket etmemiz lazım. Sorunları hayvancılık OSB'nin kurulması hayvancılığın sorunlarını çözmez. Tarım Bakanlığı nezdinde çalışmaların sahaya verimli bir şekilde yansıyacağını biliyoruz. Bu noktada paydaşlarla bir çalışma yapıp Malatya'nın hayvancılık stratejisini ortaya koyup bunu adım adım hep beraber takip etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Kayısının değeri anlaşılacak
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MTB Başkanı Ramazan Özcan ise, kuru kayısıda lisanslı depoculuk yapılması kapsamındaki çalışmalardan dolayı Tüfenkci'ye teşekkür etti. Önümüzdeki süreçte kayısının değerinin daha da anlaşıldığı bir dönem yaşanacağını söyleyen Özcan, “Lisanslı depoculukla birlikte önümüzdeki sezonda üreticilerimizin kullanabileceği üreticilerimizin vermiş olduğu bütün imkânlardan da faydalanabileceği bir aktör olarak bundan sonra da kuru kayısıda çok önemli bir aktör olarak hizmet verecek. Bu konuda inşallah önümüzdeki dönemlerde üreticimiz daha mutlu olduğu ürününün daha kıymetli olduğu bir dönem yaşanacak. Toprak Mahsulleri Ofisinin(TMO) geçtiğimiz aylarda kuru üzüm ile fiyat istikrasızlığından dolayı müdahale gerçekleştirildi. Bunun akabinde kuru incirde bir fiyat istikrasızlığından kaynaklı bir müdahale gerçekleştirdiler. Şimdi özellikle kayısısı da piyasaların arz talep dengesinin zor durumda kaldığı sıkıntıya girdiği ürün maliyetlerinin geldiği dönemler yaşıyoruz. Üzümde, incir de olduğu gibi mutlaka TMO önemli aktör olarak kuru kayısıya da müdahale etme dönemlerinde müdahale etmesini bu konuda da sizin mutlaka ilgili göstereceğinizi ve yardımcı olacağınızı düşünüyoruz.  Malatya kamuoyunda üreticilerimiz ciddi anlamda bir beklenti içinde" ifadelerini kullandı. 
Geçtiğimiz ay 11 bin 350 ton ihracat gerçekleştirdik
Özcan, geçtiğimiz ay yaklaşık 11 bin 350 ton ihracat gerçekleştirdiklerini anımsatarak, “Ağustos ayı biraz zayıf geçti. Oda biliyorsunuz kuru meyvede bizim müdahillerimiz ve süre ile ilgili sıkıntılarımız olduğu için Ağustos ayı biraz zayıf geçti ama bundan sonra inşallah hedeflemiş olduğumuz 110 bin ton ihracat rakamına ulaşırız. Ama burada yine sizin ara ara yardımınıza ve desteğinize ihtiyacımız var" sözlerine yer verdi. 
Daha sonra Tüfenkci ve Özcan, inşaatı devam eden kuru kayısı lisanslı depo alanında incelemelerde bulundu.