Kayısı depoda bekliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 'Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım yapacak diye müjdesi verilen kayısı, depolarda bekliyor' dedi.

Kayısı depoda bekliyor

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, TMO'nun kayısı alımıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Kiraz, AK Parti milletvekillerinin ‘büyük müjde’ olarak duyurdukları TMO'nun kuru kayısı alacağı konusunda bir gelişme olmamasının her dönem olduğu gibi bu dönemde de kayısı üreticisini mağdur ettiğini söyledi.

Verilen sözler yerine getirilmedi

Malatya kayısı üreticisinin bu yıl hemen sezon başında bir müjde ile karşılaştığını ancak bunun gerisinin gelmediğini ifade eden Kiraz, “O müjde önemli bir müjdeydi. TMO bu sene kayısı alımı yapacağı ve kayısı da fiyat belirleyeceği ifade edilmişti. Geçen yıllarda hem üzümde hem incirde bir fiyat belirleyerek çiftçinin elindeki ürünü daha yukarı çektiğini biliyoruz. Bu yılda bu uygulamayı kayısı için yapacakları ifade edilmişti. Kuru kayısı için maalesef eylülün neredeyse sonuna gelmemize rağmen bu verilmiş olan müjde veya çiftçiye verilmiş olan söz yerine getirilmemiş gözüküyor. Çiftçi de kara kara düşünüyor. Hasadı bitmiş ürünler şuan depolarda bekletiliyor. Ürünü satıp satmamakta kararsız kalıyor. Satmazsa borçları var, ödemeleri var. Bu yüzden kayısılarını satmak zorunda kalıyor. Çiftçi kayısıları düşük fiyata sattıktan sonra TMO’nun da alım yapıyorum açıklaması da bir anlam ifade etmeyecektir. Herkes biliyor ki kayısı sezonu biter bitmez işçi, gübre, ilaç, kış hazırlıkları o kayısıyı hemen satarak yerine getirmek durumunda. Çünkü birçok çiftçinin başka geliri yok” dedi. 

Üretici her yıl aynı sıkıntıyla karşı karşıya

Kiraz, çiftçinin TMO’nun alım yapacağı müjdesinin yerine getirilmemesinin şokunu yaşadığını kaydederek, “Bu şok sadece çiftçiyi etkilemiyor, ihracatçı ve aracıları da etkiliyor. Onlarda bu belirsizlikle hareket ediyor, ürün almada sıkıntı yaşıyorlar. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Çiftçinin hayallerinin tekrar gerçekleştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.  Kayısı üreticisinin her sene aynı sıkıntılarla karşılaştığını, TMO’nun kayısı alacağını açıklamasının ardından biraz rahat nefes aldıklarını ancak bu sevincin uzun sürmediğini belirterek, şunları söyledi: “Bizim de önemsediğimiz çok önemli bir yatırım yapıldı. O da Lisanslı Depoculuk. Lisanslı Depoculuk yapıldı ama bunu çalıştıracak olan da TMO.  TMO bir alım yapmadığı için bu lisanslı depoculukta maalesef şu an da faaliyete geçmemiş gözüküyor. Bu sene çiftçinin iki müjde faaliyete geçmemiş ve artık yüzümüzü kışa döndüğümüz çiftçi bu verilen sözlerin ne zaman gerçekleştirileceğini merakla bekliyor. Daha önce ifade ettiğimiz gibi bu konuların takipçisi olacağımızı söylemiştik. Şuanda da bunun takipçisi olmaya devam ediyoruz. Çiftçilere verilen bu sözlerin yerine getirilinceye kadar mutlaka takip edeceğiz. Ayrıca lisanslı depoculuğunda bir an önce TMO aracılığıyla hayata geçirilmesi gerekiyor. Bizlerde bu verilen müjdelerin ve sözlerin bu sezon hayata geçirilmesini bekliyoruz. Aksi takdir de çiftçi ciddi mağduriyet yaşayacak. Tekrardan bu konunun takipçisi olacağımızı bildiriyorum."