Kayısı çekirdeğinden 12 milyon dolar gelir
Malatya'da, bu yılın 9 aylık döneminde 5 bin 949 ton kayısı çekirdeği içi ihraç edilerek, 12 milyon 85 bin dolar gelir sağlandı. İç piyasada kabuklu çekirdek kilogramı 2 liradan, kabuksuz çekirdek ise, 10 liradan alıcı buluyor.
ÇEKİRDEĞİN YÜZDE 80’İ İHRAÇ EDİLİYOR
Malatya’da kayısının meyvesinin yanında çekirdeği de önemli bir ihracat kalemi oluşturuyor. Geçen yıl kentte 6 bin 100 ton kayısı çekirdeği içi ihraç edilerek, 14 milyon 743 bin 552 dolar girdisi sağlandı. Bu yılın ocak-eylül döneminde ise 5 bin 949 ton çekirdek içi ihracatı gerçekleştirilerek 12 milyon 85 bin dolar gelir elde edildi. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kentte üretilen kayısı çekirdeğinin yaklaşık yüzde 80'nin ihraç edildiğini söyledi.
50 ÜLKEYE ÇEKİRDEK İHRAÇ ETTİK
Bu yıl yaklaşık 50 ülkeye kayısı çekirdeği ihraç edildiğini anlatan Özcan, yılın 9 ayında bin 968 ton ihracatla Almanya'nın birinci, bin 331 ton ile İtalya'nın ikinci, 656 ton ile Hindistan'ın üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Özcan, kentteki yıllık çekirdek rekoltesinin kuru kayısı rekoltesinin dörtte birine tekabül ettiğine vurgulayarak, "100 bin ton kuru kayısı rekoltesi varsa 25 bin ton kabuklu çekirdek rekoltesi var demektir. 25 bin ton kabuklu çekirdekten ise yaklaşık dörtte bir oranında çekirdek içi kalıyor” dedi.
AVRUPA PAZARINDA CİDDİ TÜKETİLİYOR
Özcan, “Bizim yıllık çekirdek üretim kapasitemiz yıllık 7-8 bin ton. Yıllık ortalama ihracatımız şuan 6 bin ton civarında. Avrupa ülkeleri ve Amerika kayısı çekirdeğinde bizim için ciddi bir pazar. Çekirdek içinin kilogramı kalite ve kalibresine göre 1.5-2 dolar bandında ihraç ediliyor. Çekirdekte dünyada en önemli satıcılardan biriyiz” dedi. Çekirdeğin işlenmeden ihraç edildiğine değinen Özcan, "İthalatçı firmalar, tüketicinin kullanabileceği ambalajlarla pazara sunuyor. Kayısı çekirdeğinin Amerika ve Avrupa pazarında ciddi bir tüketicisi var” diye konuştu.