Kat yüksekliğiyle şehir gelişmez

Yeşilyurt Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda yapı kat sınırı zemin+7 olarak güncellenirken kat sınırlamalarının acele bir şekilde değiştirilmesine tepki gösteren Yeşilyurt Meclisi CHP Grup Başkanı Günnur Tabel, 'Gerekli dersleri çıkarmadan, ilk iş olarak bu şekilde kat yüksekliğine karar verilemez' dedi.

Kat yüksekliğiyle şehir gelişmez

Yeşilyurt Belediyesinin Kasım ayı olağan meclis toplantısı Başkan Vekili Battal Tuncal başkanlığında,  Gedik Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Toplantıda bir çok gündem maddesi karara bağlanırken Yeşilyurt sınırları içerisindeki yapılarda kat sınırlamasını zemin+7 olarak belirleyen madde CHP grubunun ret oyu kullanmasına karşın, oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen maddenin görüşülmesi sırasında konuşan Yeşilyurt Meclisi CHP Grup Başkanı Günnur Tabel, kat yüksekliğinin şehir gelişmişliği olarak algılandığına dikkat çekerek, "Gerekli dersleri çıkarmadan, ilk iş olarak bu şekilde kat yüksekliğine karar verilemez" ifadesini kullandı.

İmar veren yok, ruhsat veren yok

6 Şubat depreminde yaşanan  hasarın boyutunu değerlendiren Tabel, "Neden bu kadar yıkım ve can kaybı yaşadığımızı, yapılan hataları görerek gerekli dersleri çıkarmadan, ilk iş olarak bu şekilde kat yüksekliğine karar verilemez.Bu depremden ders çıkarıp bu büyük felaketi imar açısından fırsata çevirmek lazım diye düşünüyoruz. Önümüzde ilçemizin 50-100 yılını planlayacağımız bir fırsat varken, bu şekilde 12 kattan 7 kata indirdik demekle olmaz. Aradan 9 ay geçti, bu sürede belediye ilçenin ada ada planlarını çalışıp zemin etüdüne göre planlama yapmalıydı. Şimdi yerinde dönüşüm olacak yerlere, bakanlık 5 kat olursa hibe, kredi verecek ve harçlardan muaf tutacak, gerekirse proje desteği verecek. Dün yeni bir haber duyduk, bakanlık z+7 yede kredi ve hibe verecekmiş diye. Bizler burada oturmuş bakanlık ne verecek ona göre şehrimizi planlayalım mantığı ile hareket ediyoruz. Oysa bu şehrin, ilçelerin belediye başkanları bu işin neresinde, burada yaşayan, buranın sorunlarını bilen, zeminin durumunu bilenler ortada yok. Depremden sonra insanlar başlarını sokacak bir evleri olsun diye çabalıyor, imar durumu veren yok, ruhsat veren yok, vatandaşta rastgele buldukları yerlere kacak, kontrolsüz evler yapıyorlar, bu evler hem tehlikeli hem çarpık kentleşmenin yolunu acıyor, yarın buraya ve belediye yapacak, tarım su, elektrik, doğalgaz ve yol isteyecekler alanı mı, plana uyuyor mu önemi kalmayacak. Bu kacak yapılaşmayı nasıl çözeceksiniz" açıklamasını yaptı. 

Önce 5 sonra 7, kat yükselince şehir gelişmiyor

İmar komisyonunun daha önceki kararlarına değinen Tabel, "Yeşilyurt imar komisyonu 15 gün önce 5 kat diye açıklama yaptı, şimdi 7 kat diye karar çıkarıyor bir ay sonra 10 kata da çıkarırlarsa şaşmayın. Zemin +4 kat taahhüdünü herkesten önce AK Parti genel Başkanı dile getirdi, Çevre ve Şehircilik Bakanı da her ağzını açtığını bu konundan geri adım atılmayacağını söyledi. Şimdi ne değişti de zemin +7 kat için çaba gösteriliyor. Bu mücadele aynı zamanda partinizin genel başkanına karşı da bir mücadeleye dönüşmüşe benziyor. Sizleri anlamakta zorluk çekiyoruz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum, tek sorun kat yüksekliği değil, doğru bir planlama olması gerekir, böyle müteahhittin, vatandaşın, isteğine göre planlama yapılmaz, bu günkü durumumuzun en büyük sebebi kişilerin isteğine göre yapılan planlamadır. Şunu unutmamak lazım, Malatya merkezli bir deprem yaşanmadı, onun için depreme dirençli şehir oluşturmamız lazım. Artık biliyoruz ki kat ne kadar yüksek olursa riskte o kadar artıyor. Tabii ki projeleri yapılır ama proje ile iş bitmiyor; projeden, yapan ustadan, betoncu-demirciye kadar hepsi bağlantılı. Kat yüksekliği artınca o şehir gelişmiş olmuyor, modern olmuyor, bir şehrin gelişmesi belediyenin yaptığı yollar, parklar, sosyal donatılar vb ile sağlanır" şeklinde konuştu.