Kararı birlikte aldık

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Habertürk'e açıklamalarda bulundu. Gürkan, ' 20 yıla yakın olan belediye başkanlığım sürecinde bütün kararlarım mecliste oy birliğiyle alınmıştır. 20 yıldan beri mahkemenin önünden geçen bir tane teknik elemanım, mühendisim yoktur. Tabii ki eksiklikler olabilir, yanlışlıklar olabilir, bununla ilgili adli teşkilatımız gerekli soruşturmayı yapıyorlar' diye konuştu.

Kararı birlikte aldık


Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Gürkan'ın konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
"ÇALIŞANLARIMIZ ENKAZIN ALTINDA KALDI"
Deprem olduktan hemen sonra gerek valilikte oluşturulan kriz masası ve depremle enkaz altında kalanlara müdahale, depremin yaraların sarılması noktasında büyükşehir belediyemizin bu konuda iyi bir ekibi olduğunu biliyorum. Gerçekten kontrol altına aldı, müdahale etti. Ancak enkaz altında kalan vatandaşlarımızı çıkartma durumunda olan belediyemizin arama kurtarma ekipleri enkaz altında kaldı. Hava şartları, tipi, Kayseri, Adana bağlantısı yolu kapalı. Sadece şehrimizin doğuda Elazığ'a açılan kapısı var. Malatya Belediyesi'nin organizasyonu noktasında gıda ve marketlerde bütün depoları bütün vatandaşlarımıza tevdi ettiler.


"ÇOK GÜZEL BİR KOORDİNASYON VARDI"
Kış şartları ağır, tünelin çökmesi, demiryolu köprüsünün zarar görmesi ve Kayseri karayolunun zarar görmesi. Müdahale ve yardımda tabii ki gecikme olabilir. Deprem olduktan yarım saat sonra sayın Cumhurbaşkanımız ilk depremle ilgili malumatı aldı. 130 binamız yıkılmıştı. Şehrimizin arama kurtarma ekipleri yetiyordu. 13.24'deki deprem herkesi depremzede etti. Malatyalı hemşehrilerimle onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hepsi bir canı kurtarma noktasında -20 derecede canhıraş mücadele etti. Devletimizin bütün kurum ve kuruluşları, Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, muhalefet parti liderlerinin bizi araması, belediyelerimizin, Kızılay, AFAD ve kamu kuruluşları, 2. Ordu, Emniyet ve valilikle hakikaten güzel koordinasyon vardı.

"BİNALARI TERK ETMEK BİR ŞANS OLDU"
Şu anda 90 bine yakın tespit edilen ağır hasarlı ve yıkılmış durumda. Buna baktığımız zaman ölüm sayısı 2 bin 300 civarında. 10 vilayet içerisinde belki de en büyük hasarı gören Malatya'dır. Binaların bana göre eski olmasına rağmen, çoğu eski binalar yıkıldı, yeni binalar da var. Birinci depremle birlikte vatandaşın evlerini terk etmiş olması, ölü sayımızın artmamasına neden olan en büyük sebeplerdir diye ifade etmek istiyorum.

"BÜTÜN KARARLAR OYBİRLİĞİ İLE GEÇMİŞTİR"
2004 yılından beri belediye başkanıyım. Şu ana kadar geçen zaman içerisinde hiçbir 'keşke'si olmayan belediye başkanıyım. 2004'de geldiğimde eski Malatya'da koruma amaçlı imar planını yaptım. Akabinde oradaki yatay mimari diye tabir ettiğimiz mimarinin imar uygulamasını yaptık. 2014'e kadar 15 bin nüfuslu belediyeydik. Bu dönemde özellikle de imar konularında, şunun altını çizerek söyleyeyim; benim bütün meclis kararlarım oybirliği ile geçmiştir. 20 yıla yakın belediye başkanlığı dönemimde, ilk dönem bağımsızdı, üç dönem AK Parti'de görevimi deruhte etmeye çalışıyorum.

"HATASI OLANIN BEDELİNİ ÖDEMESİNDEN YANAYIM"
Yıkılan binalarla ilgili eskiden yapılmış, ruhsatlandırılmış, deprem yönetmeliği öncesinde yapılan binalar var. 7,7 ve 7.6 şiddetinde 9 saat arayla deprem oluyor. Malatya'ya 80-90 kilomterlik bir mesafede. Bu anlamda Malatya'nın bina stoklarının da sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Malatya'nın bina stoklarının da sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Hatası olanın herkesin bedelini ödenmesinin yanında olduğunu ifade etmek istiyorum. Geçmiş dönemde Bostanbaşı tarım arazisinin imara açılmaması gerekirdi. O dönemlerde Malatya'da 14 tane belediye var. Küçük küçük kasaba belediyeleri.

"HİÇBİR 'KEŞKE'MİN OLMADIĞINI KAMUOYU BİLİR"
Büyükşehir yasasındaki gelmesindeki temel espri de her bir şehrin hinterlandı içerisinde, 10 kilometrelik çapta, 14 belediye var, 14 ayrı imar uygulaması olan belediye yapısı var. Büyükşehir yasaıyla bu düzenlendi. Devletimizin kurumları vardır, kuruluşları vardır. Kimin bu konuda ihmali, kusuru veyahutta kastı varsa devletimiz bu konuda gerekli araştırmayı, soruşturmayı başlatmış. Bu konuda içeri alınan müteahhitler vardır. Onlarla ilgili yasal işlemler başlatılıyor. Biz buradaki görevimimizi şehrimizin vebali sorumluluğu olarak yapıyoruz. Giden insanlarımızın nasıl şehrimize dönüşünü sağlarız onun gayreti içerisindeyiz. Siyasi anlamada belediye başkanı olma derdinde değiliz. Hiçbir keşkemin olmadığını bütün kamuoyu da bilir.
BÜYÜKŞEHİR’İN BAŞARISI CENAZE NAMAZI KILDIRMAK
Bütün cenazelerimizin cenaze namazları kılınmış, ayrı ayrı mezara, inanç değerlerimize uygun şekilde defnedilmiştir. O şartların içerisinde biz bunların hepsini ve depremzede olarak yapılması anlamında. Bizler imar konusunda kendi şahsım için söylüyorum, belediye başkanı olarak, ilk geldiğimde üst segmentteki kat yüksekliklerinin kaldırılmasıyla tanınan bir kişiyim. Malatya'yı hazırlama noktasında gece gündüz çalışan, geçmişle ilgili en ufak çizgisi, uyarısı olmayan, devlet memuriyeti hayatım dahildir. Mevcut yönetmeliklerin, uygulamadaki kişilerin, yapı denetim elemanlarının bunlarla ilgili, jeolojik etüdlerle ilgili. Merkez üssü Sivrice olan bir deprem geçirdik. Doğanyol ilçemizde 4 tane kaybımız oldu.
"HER SİYASİ PARTİDEN OYLA GEÇMİŞTİR"
O dönemde oraların imara açılmasıyla ilgili ve jeolojik etüdleriyle ilgili yapılan incelemelerin hepsi şu anda yasal kovuşturmanın içerisindedir. 2014'den önceki süreç. Daha sonra plan revizyonları olmuştur. En hassas olduğum nokta imarla ilgili meclisimize gelen gündem maddelerini her kesimden her kesitten her siyasi partiden detaylı incelenmeden bir tane imar maddesi geçmemiştir. Ana muhalefet partisinin üyeleri de var, onlara da sorabilirsiniz.

"YAPTIĞIMIZ BİNALAR ÇOK SAĞLAM"
Battalgazi eski bir şehir. Eski binalardan hakikaten çökme var. Göreve geldiğimizde bütün bina stoklarını kontrol etme durumunda değiliz. Göreve geldiğimizde deprem esnasında toplanma alanlarının belirlenmesi, müdahale ile hazırlıkların yapılması, yer altı koordinasyon merkezleri yapılması noktasında bu süreç içerisinde gereği büyükşehir belediye başkanlığı olarak, Battalgazi Belediye Başkanlığı olarak yerine getirilmiştir. Devletimiz gerekli araştırmaları yapıyor. Kimin kusuru hatası varsa onlarla ilgili yasal işlem yapılacaktır. TOKİ binaları maşallah çok sağlam. Belediye başkanı olarak benim yaptığım binalar da çok sağlam. Kütüphaneler, hizmet binaları hepsi sapasağlam ayakta.

"KİMSEYİ TÖHMET ALTINDA BIRAKMAMAK LAZIM"
Devletimizin adli kolluk kuvvetleri bununla ilgili soruşturmayı başlatmıştır. Kimin kusuru kabahati varsa onlarla ilgili cezai müeyyide işlemi uygulanacaktır. Şimdi kimseyi töhmet altında bırakacak şeyleri söylemenin doğru olmadığını takdir edersiniz.

"EN FAZLA YEŞİL ALAN YAPAN BELEDİYE BAŞKANIYIM"
Şehrimiz depremde büyük hasar gördü. İmar düzenlemesi konusunda bugün bakanlarımızla yaptığımız toplantıda bir kere yerinde dönüşümü önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Ayrıca jeolojik etüd anlamında şehire uydu olacak, şehrin kimliğini, belleğini yitirtmeyecek, omurgayı esas tutacak yapı planı üzerinde belediye olarak çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da bir çalışma içerisinde. Yatay mimariyi esas alacak, yeşil alanları çoğaltacak bir yapı formatında çalışılmasını istiyoruz. En fazla yeşil alan yapan belediye başkanıyım ben.
"KAYBOLAN CANLARIN HEPSİ BİZİMDİR"
Geçmişte müktesebat olmuş, daha önceden yapılmışları yıkmadık, yıkamazdık, yasal anlamda yetkimiz de yoktur. Ekranların başında alnımız açık, yüzümüz aktır. 20 yıla yakın olan belediye başkanlığım sürecinde bütün kararlarım mecliste oy birliğiyle alınmıştır. 20 yıldan beri mahkemenin önünden geçen bir tane teknik elemanım, mühendisim yoktur. Tabii ki eksiklikler olabilir, yanlışlıklar olabilir, bununla ilgili adli teşkilatımız gerekli soruşturmayı yapıyorlar. Bu şehirde ve ülkemizde kaybolan canların hepsi bizimdir. Hepimizin bu depremden çıkarması gereken dersler vardır.