Karar sevindirici

Milli Eğitim Bakanlığının, sınavları yüz yüze yapılması kararından vazgeçmesini değerlendiren Eğitim- Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, alınan kararın sevindirici olduğunu belirterek, 'Alınan bu karar, birlikte yürütülen haklı mücadelenin sonucudur' dedi.

Karar sevindirici

Koronavirüs sebebiyle 16 Kasım’da ara verilen okullarda eğitime uzaktan devam kararı alınmış ancak sınavların yüz yüze yapılacağı belirtilmişti. Daha sonra ilkokullar için sınavlar iptal edildi. Karneler yüz yüze yapılacak tek sınav notuna göre verilecekti. Son kararla ilk dönem sınavları iptal edildi.

Haklı mücadelenin sonucu

Alınan kararla ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Eğitim- Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, kararın sevindirici olduğunu söyledi. Albayrak, "Kovid-19 salgınının tüm hızıyla devam ettiği koşullarda MEB’in, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişim noktasında yaşadığı sıkıntıları ve salgının yayılma hızını göz ardı ederek, 4-22 Ocak tarihleri arasında sınavların yüz yüze yapılması kararı alması, başta öğrencilerimiz olmak üzere, veliler ve eğitim emekçilerinin yoğun tepkisi ile karşılanmıştır." dedi. MEB’in tüm ülkede salgın tehdidi sürerken öğrencileri 4-22 Ocak tarihleri arasında sınavlar için okula çağırması sonrasında gösterilen haklı tepkiler sonuç vermiş ve MEB tarafından sınavların ertelendiği açıklanmıştır. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler başta olmak üzere, salgının yayılımının en fazla olduğu bir dönemde, yüz yüze sınav yapma konusunda gösterilen anlamsız ısrarın özellikle eğitime erişim açısından dezavantajlı durumda olan öğrenciler için ciddi eşitsizlikler, haksızlıklar ve mağduriyetler yaratacağı sendikamız tarafından sürekli dile getirilmiştir. Eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve velilerimizin sınavların iptal edilmesine yönelik olarak göstermiş olduğu ortak ve örgütlü tepkinin MEB’in sınavların ertelemesi kararı almasında doğrudan etkisi olduğu açıktır. Alınan karar, birlikte yürütülen haklı mücadelenin sonucudur" diye konuştu. 

Eşitlik ilkesine aykırı

Albayrak, "Sınavların yüz yüze yapılması kararından vazgeçilmiş olması haklı mücadelemizin sonucu olmakla birlikte, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin karne notlarının ders etkinliklerine katılım puanı ile belirleneceği, ortaöğretim kurumlarında ise sınavların eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ertelenmesi milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişim sağlayamadığı koşullarda eşitsizliği daha da derinleştirecektir. Yüz yüze eğitim başlamadan, telafi eğitimler yapılmadan ölçme ve değerlendirme yapılması eğitimde eşitlik ilkesine aykırıdır. Eğitim Sen olarak, bugüne kadar olduğu gibi öğrencilerimizin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için, öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin sağlığı ve hakları için birlikte mücadeleyi daha da güçlendireceğimizin bilinmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.