Kapıdaki tehlike kuraklık

Kuraklık tehlikesi konusunda uyarılarda bulunan Anadolu Tarım Orman Sendikası (ATORSEN) Mali Genel Sekreteri Ersin Alagöz, kuraklık tehlikesinin kapıda beklediğini söyledi. Alagöz, 'Yaşanan bu kuraklığın özelikle tarım ürünlerinin üretiminde düşüşe neden olacağı tahmin edilmektedir.İlimiz ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan tarım ürünlerinin bu durumdan olumsuz olarak etkilenecek' dedi.

Kapıdaki tehlike kuraklık

7 bölgede şiddetli kuraklık var

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklığı haritaya döktü. Anadolu'daki iklim felaketinin boyutları da ortaya çıktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin 7 bölgesinde de 'olağanüstü kuraklık" yaşanıyor. Anadolu'da barajlar, göller, nehirler hatta yer altı suları hızla kuruyor. Uzmanlar, susuzluğa vatandaşları ve üreticileri uyarıyor.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ATORSEN Mali Genel Sekreteri Ersin Alagöz, kuraklık riskinin kapıda olduğunu dile getirerek,  "İktisat biliminin klasik tanımı; sınırsız ihtiyaçlar ile kıt kaynaklar arasında oluşturulan denge olarak yapılmaktadır. Bu tanımdan yola çıkarak aslında yeryüzünde sınırlı miktarda olan ancak bize sınırsız bir kaynakmış gibi görünen su ilerleyen dönemlerde ülke gündemini en çok meşgul edecek konular arasında yer alacaktır" diye konuştu. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı haritayla ilgili konuşan Alagöz,  "Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi (SPI - Standardized Precipitation Index) metoduna göre 2020 Eylül-Ekim-Kasım ayları meteorolojik kuraklık analizi ve Normalin Yüzdesi (PNI - Percent of Normal Index) metoduna göre, son üç aylık ve 2020 Kasım ayı meteorolojik kuraklık durumuna ilişkin haritalar yayımlandı. Küresel ısınma, tarımsal sulamada yaşanan bilinçsizlik ve aşırı sulama, tatlı su kaynaklarımızın hızla kirletilmesi gibi nedenlerle su kaynaklarımızın hızla yok olduğu, bu olumsuzluklar ile yetersiz yağış miktarları birleşince ülkemizde büyük bir kuraklık tehdidi yaşandığı belirtilmektedir. Harita incelendiğinde ülkemiz genelinde olağanüstü kuraklık, şiddetli kuraklık yaşandığı gözlemlenmektedir. Yaşanan bu kuraklığın özelikle tarım ürünlerinin üretiminde düşüşe neden olacağı tahmin edilmektedir. Bu noktada ilimiz ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan tarım ürünlerinin bu durumdan olumsuz olarak etkileneceği aşikardır. Bu tehdidin bertaraf edilebilmesi için hepimizin üstüne büyük görevler düşmektedir.  Öncelikle mevcut su kaynaklarımızı korumamız ve elimizden geldiğince suyu tasarruflu kullanmamız gerekmektedir" şeklinde konuştu. 
 

Kapıdaki tehlike kuraklık