Kapalı sistem şart

Kuraklığı önlemek için alınacak tedbirlerle ilgili konuşan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, yaşanan kuraklığın göz önüne alınarak, sulama tesisleri yatırımlarına öncelik verilmesi, eskimiş suyun kayıp kaçakları çok olan tesislerin rehabilite edilmesi gerektiğini ve kapalı sulama sisteminin şart olduğunu söyledi.

Kapalı sistem şart

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Kuraklığı önlemek için alınacak tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu. İlerleyen süreçte kuraklığın daha fazla konuşulacağını belirten Çiçek, bu nedenle de gerekli önlemlere daha fazla hassas davranılması yönünde uyarılarda bulundu. Tarımsal ve sulama alanında çiftçiye önerilerde bulunan Çiçek, "Kuraklık bu dönemde yaşanan bir sorun değil. Geçmiş yıllardan beri dönem dönem yaşadığımız sıkıntı. İçerisinde bulunduğumuz son 15 yıllık dönemde kuraklıkla alakalı gündem daha da sıklaştı. Bundan 5 yıl öncede şiddetli bir kuraklık yaşamıştık. Yapmış olduğumuz gözlemlerde her 5 yılda bir kuraklık seyrediyor. Su kaynaklarında azalmalar, özellikle baraj ve göletlerdeki su depolanmasında azalmalar söz konusu. Birçok hayratlar kurudu yada kurumaya yakın hale geldi. Yer altı kuyularımızda, artezyenlerde su debileri düştü. İlave tekrar aşağıya inmek zorunda kalındı. Buda yağış rejimindeki değişimlerden kaynaklanıyor. Çiftçilerimizin kuraklıktan daha az etkilenmesi için ekili tarım arazilerinde buna benzer toprak işleme ve kısıtlı sulamaya yönelik faaliyetler yürütmek zorunda kalıyor. Tarla tarımında ise daha az su ihtiyacı duyan ürünler tercih etmesi, bu riskleri dikkate alarak su kaynaklarını da dikkate alarak buna göre ürün çeşidini belirlemeleri, geleneksel ürünlerden ziyade iklim ve su faktörlerini göz önüne alarak buna göre ürün belirlemeleri çok önemli" dedi. 

Suyu tasarruflu kullanmalıyız

Yer altı sularındaki azalmaya dikkat çeken Çiçek, "Bu süreç bize şunu gösteriyor, önümüzdeki dönemlerde şiddeti değişmekle beraber, benzer durumları sıklıkla yaşayacağız. Suyu tasarruflu kullanmamız, gereksiz sulamada ısrarla kaçınmamız, yer altı sularımız en son kullanılması gereken sular.  Bu nedenle de bunlara hassasiyetle dikkat edilmesi gerek. Sadece çiftçilerimizle bunun boyutu kalmıyor, yerel yönetimler ve devlet yatırımlarında önümüzdeki süreç ve içerisinde yaşadığımız süreçte göz önüne alınarak sulama tesisleri yatırımlarına öncelik verilmesi, eskimiş suyun kayıp, kaçakları çok olan tesislerin rehabilite edilerek ısrarla kapalı devre yada kapalı boru sistemine alınması, su kayıplarının azaltılması, parsel içerisinde basınçlı sulamaların yapılması için çiftçilerimizin yeterli derecede desteklenmesi ve mevzuatlarında kolaylaştırılması gerekli.  Bundan sonra kuraklıkla ilgili, özellikle tarımsal kuraklıkla ilgili konuları konuşup tartışacağız gibime geliyor" diye konuştu.