Kapalı çarşıya ilgi yoğun 

6 Şubat depremlerinde binlerce konut ve iş yerinin yıkıldığı Malatya'da kısmen de olsa hayat normale dönüyor. Yıkımın belirgin bir şekilde gözüktüğü çarşıda, esnaflar bulabildikleri iş yerlerinde ticari faaliyetlerine devam ediyor.

Kapalı çarşıya ilgi yoğun 

Kent merkezinde yer alan İnönü Kapalı Çarşısı depremlerden hasar almadan çıkarken çarşı içerisinde boş kalan dükkanlarda depremin ardından doldu. Deprem sonrasında ilginin Kapalı Çarşıya kaymasıyla yaşanan hareketlilik esnafını seviniyor.
Asrın felaketi olarak bilinen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde ki depremlerde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da hayat normale dönüyor. Kent merkezinde yer alan, neredeyse bütün iş yerlerinin yıkıldığı veya ağır hasar aldığı çarşıda ayakta kalan İnönü Kapalı Çarşısı en yoğun günlerini yaşıyor. İnönü Kapalı Çarşı Dernek Başkanı Saim Güntan, "Burada yer tutabilmek için kuyumcular yarışıyor. Merdiven altları dahi dolu. Esnafımız buradan çok memnun" dedi.

Merdiven altları dahi dolu

Yaşanan büyük afete değinen Dernek Başkanı Güntan, "Buna rağmen İnönü Kapalı Çarşısı yerinde sapasağlam durdu. Çarşımız depreme dayanaklı özel bir proje olarak tasarlandı. Bence Türkiye'nin en güzel çarşısı. Malatya halkımıza hizmet veren ve bütün afetlere dayanan çarşımızı seviyoruz. Bu kadar büyük afetlere dayanan 50 yıllık bir yapı çok nadir. Depremi hasarsız atlattı. Burayı terk eden esnaf geri dönüyor. Burada yer tutabilmek için kuyumcular yarışıyor. Merdiven altları dahi dolu. Esnafımız buradan çok memnun" ifadesini kullandı.

İtibarsızlaştırıldı

Çarşının itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirten Güntan, "Belediye başkanları çarşımızı, satacağız ya da sattım gibi ifadelerle itibarsızlaştırdı. Bu nedenle çok kıymetli esnaflarımız burayı terk etmek mecburiyetinde kaldı.  Ancak satışından sonra buranın tapusunu alabilmek için çok çeşitli mücadeleler verdik ve 10 yıl gibi bir sürede buranın tapusunu alabildik. Kapalı çarşının gelişmesindeki en büyük engel belediye başkanları oldu" şeklinde konuştu. 

Malatya'nın bir numaralı alışveriş merkezi

Çarşıya yatırım için çalışmalar yaptıklarını aktaran Güntan, "Zamanında burası öldü diyenler oldu. Çarşımız kendini toparladı güzelleşti. Artık Malatya'nın bir numaralı alışveriş merkezi oldu. Çarşı üstündeki meydandan çarşı içine su akıyor. Belediyeye bildirdik sonuç alamadık. Bu güzide çarşının böyle sahipsiz bırakılması çarşı esnafını bezdirdi. Belediye sahip çıkmıyor. Biz belediyeye defalarca soykan parkını buraya bağlayın diye müracaat ettik ama hiç bir sonuç alamadık" açıklamasını yaptı.