Kan bağışına davet

Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, Malatya, Elazığ, Adıyaman illerini kapsayan bölgede yılda ortalama 80 bin ünite kan bağışı aldıklarını belirterek, yılsonunda hedefledikleri kan bağışı ulaşmak için vatandaşları kan bağışına davet etti.

Kan bağışına davet

Türk Kızılay’ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, gazetecilere bölgedeki kan bağışı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ucuz, 2021 yılında şuana kadar 10 bin ünite kan aldıklarını 5 bin 200 ünite kan bağışının Malatya'da aldıklarını söyledi. Malatya'ya bağlı Adıyaman, Elazığ kan bağış merkezlerinin olduğunu anımsatan Ucuz, "Malatya bölge olaraktan Malatya, Elazığ, Adıyaman, Tunceli illerinin kan ihtiyacını karşılıyoruz. Yıllık ortalama 80 bin ünite kan alıyoruz. Buda ortalama günlük 275 ila 300 ünite kan bağışı almamız gerektiğini gösteriyor. Çünkü hastalarımızın ortalama kan ihtiyacı bu. Pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamalarının olmaması, insanların hastalığa maruz kalması veya güvensiz olmaları nedeniyle kan bağışı düştü fakat kan ihtiyacı kesinlikle düşmedi. Onun için halkımızı kan bağışına davet etmek istiyorum. Bizim günlük 275 ila 300 arası kan bağışı toplamamız gerekiyor. Malatya Halk Müdürlüğü'nün altında kan alma birimimiz, eski belediyenin orda konteynırımız ve Yeni Cami'nin yanında otobüsümüz her gün açık olmakta. Bunun dışında hafta sonları da Fuzuli Caddesi'ndeki kan bağış merkezimiz açık. Tüm halkımızı bekliyoruz" dedi. 

Malatya yıllık 42 bin kan bağışı alıyor

Ucuz, insanların kan bağışına duyarlı olduğunu kaydederek, "4 ili kıyasladığımız zaman, tabiki Malatya hepsinden daha büyük. Malatya'daki bağış diğer illerden daha yüksek. İnsanların kan bağışına duyarlılığı benzer. Çünkü Malatya diğer illere göre nüfus büyük. Malatya yıllık 42 bin kan bağışı alıyor. Elazığ ve Adıyaman'ın toplamı bu kadar. Duyarlılık bakımından her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. İnsanlarımız kan bağışına bilinçleniyor" diye konuştu.