Kan bağışı düştü

Ağustos ayında kan bağışı oldukça düşüş yaşandığını belirten Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, 'Koronanın çok ağır olduğu zamanlarda kan bağışı düşüktü ama geçen yıl bu zamanlar daha iyiydi. Ağustos ayında şu ana kadar bin 100 ünite kan bağışı aldık. Şuana kadar 2 bin ünite kan bağışı almamız gerekiyordu' dedi.

Kan bağışı düştü

Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, gazetecilere kan bağışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ucuz,  Ağustos ayının ilk 15 gününde yaklaşık bin 700 kan bağışı aldıklarını ama bu yıl bu rakamın bin 100'lerde kaldığını kaydederek, vatandaşları kan bağışına davet etti. 

Ağustos ayında ilk kez düştü

'Ağustos ayında şu ana kadar bin 100 ünite kan bağışı aldık' diyen Ucuz "Şuana kadar 2 bin ünite kan bağışı almamız gerekiyordu Malatya için tüm halkımızı duyarlı olmaya bekliyoruz. Sağlık İl Müdürlüğünü altında kan alma birimimiz, eski belediyenin oradaki meydanda konteynır, Fuzuli Caddesinde kan bağış merkezimiz mevcut, tüm halkımızı duyarlı olup kan bağışına bekliyoruz. Koronanın çok ağır olduğu zamanlarda kan bağışı düşüktü ama geçen yıl bu zamanlar daha iyiydi. Geçen yıl Ağustos ayında bu zaman kadar 16 günde yaklaşık bin 700 kan bağışı almıştık, ama bu yıl bin 100 bağış aldık. Bölge olarak günde ortalama 300 ünite kan bağışı almamız gerekiyor, çünkü bölgemizdeki hastanelerin günde 300 kana ihtiyacı var. Biz o şekilde planlama yapıyoruz, onun altına düştüğü zaman hastalar için kan bulmak sıkıntı oluyor. O yüzden vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz" dedi.

Kan hepimizin ihtiyacı

Ucuz, kan bağışının az olmasının sebebi pandemi ve sıcaklıkla alakalı olduğunu anlatarak, "Çok daha sıcak olan illerimiz var. Adana, Urfa gibi oralarda da kan bağışı oluyor. Açıkçası tam nedenini bilmiyoruz.  Yılda 4 kere kan bağışında bulunabilir bir insan. Avrupa'da 56 günde bir kan bağışında bulunabiliyor. Kan verdikten sonra kanının hemen biteceğini düşünen insanlar var. Ama öyle değil. Kan stok olarak kemik iliğinde duruyor. Düzenli olarak vücut üretiyor.  Bir insan 56 günde bir kan bağışında bulunursa hiç bir sıkıntı olmaz ama bu Türkiye'de yılda 4 seferi geçemez. Herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Pandemi dönemindeyiz ama bizim kan merkezlerimiz hastane değil. Koronalılar vermiyor, biz sağlıklı, hiçbir sıkıntısı olmayan vatandaşlarımızdan kan alıyoruz. Korona açısından merkezlerimizde hiç bir sıkıntı yok. Sürekli bağışçılarımızda da düşüş var. Dönem dönem cuma hutbesinde kan bağışı için çalışmamız oluyor, bu cuma içinde planlamamızı yaptık.  Kurumlarla görüşüyoruz, ilçelere gidiyoruz, bu açığı kapatmak için ama bizim ana yerimiz kan alma yerimiz Sağlık İl Müdürlüğünü altında kan alma birimimiz, eski belediyenin oradaki meydanda konteynır, Fuzuli Caddesindeki kan bağış merkezi ordan düzenli bağışçılardan kan bağışı almamız gerekiyor.  Daha önce çadırlarda kan bağışı alıyorduk, şuanda çadırları kaldırdık.  Konteynır ve kan alma birimizi oldukça serin, temiz, steril ve düzenli, rahatlıkla vatandaşlarımız gelip kan verebilirler. Kan hepimizin ihtiyacı, vatandaşlarımızı, hastalarımıza yardımcı olmak için gelip kan bağışına davet ediyorum" açıklamasında bulundu.