Kalplerde sevgi olmalı

Malatya Valiliği ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla engellilere yönelik program düzenlendi. Malatya Valisi Aydın Baruş, 'Asıl engelliler bedensel, zihinsel yönden eksiklikleri olan kardeşlerimiz değil, kalplerini sevgisizlik ve merhametsizlik duvarıyla örenlerdir' dedi.

Kalplerde sevgi olmalı

Kentteki özel bir restoranda düzenlenen kahvaltılı programa Malatya Valisi Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Rasim Bulut, Yazıhan Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı ile engelliler ve aileleri katıldı. Programda konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, bir toplumun gelişmiş ve modern bir toplum olması engelliler önündeki engelleri ne kadar kaldırdığı ile ilgili olduğunu vurgulayarak, “Hayatın önüne çıkardığı bütün engelleri aşan engelsiz kardeşlerim, siz gerçekten herkese örnek gösterilecek bir azim ve sabırla hayata tutunan insanlarsınız. Bu nedenle ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hepinizi tebrik ediyorum. Bu yaşama sevincini gözlerinizde, gülümsemenizde görmek istiyoruz. Bundan çok mutlu oluyoruz. Çünkü bir toplumun gelişmiş ve modern bir toplum olması engelliler önündeki engelleri ne kadar kaldırdığı ile çok ilgilidir. Sizlere ne kadar iyi bir yaşam sunabiliyorsak ve normal, sağlıklı insanların ulaşabildiği imkanları sizlere sağlayabiliyorsak o zaman görevimizi yapmışız demektir. Özellikle hükümetimiz tarafından üzerinde durulan engelli hakları konusunda son yıllarda çok ilerlemeler sağladık. Ama her şeyi tas tamam yaptık diyemeyiz. Hala caddelerimizde, sokaklarımızda, kamu kurumlarımızda engellilerin önüne engel oluşturan hususlar var, onları da en kısa zamanda kaldırmaya çalışıyoruz ve sizlerin de sağlıklı insanlar gibi güzel bir yaşama, istediğiniz gibi katılabilmeniz ve yakınlarınızla, dostlarınız, arkadaşlarınızla birlikte olabilmeniz, istediğiniz kamu kurumlarında en ufak bir mani ile karşılaşmada ulaşabilmenizi çok önemsiyoruz” dedi.

Bizlere örnek oldular

Hayatın sadece 5 duyudan ibaret olmadığını söyleyen Baruş, “Önemli olan hayatı, sevgiyi, merhameti kalbinizde hmenizdir. Asıl engelliler bedensel yönden, zihinsel yönünden eksiklikleri olan kardeşlerimiz değil, kalplerini sevgisizlik ve merhametsizlik duvarıyla örenlerdir. Bu nedenle sizleri bu sevgi ifadeleri, yüzünüzdeki hayata tutunma ifadeleri, birçok sağlıklı insana da örnek olması lazım. Biz sizleri buradaki davranışlarınızla örnek alıyoruz. Sizin başarılarınızı, engelli kardeşlerimizin başarılarını örnek alıyoruz. Çünkü hakikaten bugün dünya çapında başarı sağlayan sporcularımız var, sanatçılarımız var. Bu kardeşlerimiz, engelli olmalarını önemsemeden ve kendilerine sağlanan olanakları en iyi şekilde kullanarak bizlere örnek oldular. Bu neden bu dünya engelliler gününde sizlerin adına, bütün engelli kardeşlerimizin azimlerinden, başarılarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Sorumluluk yüklenmeleri oldukça önemli

Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Rasim Bulut ise, engelliliğin sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmadığını belirterek, “Sosyal boyutlarıyla bizleri yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyan toplumsal bir husustur. Kurum olarak engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesinde bireylerin ortak sorumluluk yüklenmeleri oldukça önemlidir. Bu sorumluluk engelli bireylerin sorunlarının çözümü ve sosyalleşmelerinin arttırılması açısından vatandaşlarımızın gösterdiği duyarlılığının arttırılması ile başarıya ulaşacaktır. Ülkemizin en önemli gerçeklerinden biri de hiç kuşkusuz engelli vatandaşlarımızın temel ihtiyaçları olan eğitim, sağlık, kültür, istihdam ve rehabilitasyon gibi önemli hizmetlerden yararlanmalarını ve bu haklarını etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır” dedi. Bulut, “Özellikle son yıllarda spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına hatta siyasete kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin bu azim ve özgüvenleri her türlü takdiri hak etmektedir. Bu durum göstermektedir ki engellilik herhangi bir zorluk ve mücadele gerektiren bir durum söz konusu olduğunda pes etmek değil, onu aşmak için mücadele etmemektir. Her vatandaşımız bilmelidir ki engelli kardeşlerimizin toplumsal hayatta daha fazla varlık göstermeleri, sosyal sorumluluk üstlenmeleri ve kendilerini hak ettikleri yerde görmeleri şüphesiz aziz milletimizin sosyal dokusunu zenginleştirecek ve gücüne güç katacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, devletimizin sunduğu bütün imkanlarla yanlarında olduğumuzu ifade ediyor, kendilerine saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, esenlikler diliyorum” ifadelerinde bulundu.

Engelleri tek tek kaldırdık

Milletvekili Öznur Çalık, “2002 öncesi eski Türkiye’de engellilerin yaşamış olduğu durumun fotoğrafını bütün anneler ve babalar hatırlarlar. Maalesef evlatlarımız, özel bireylerimiz evlerde, odalarda kapalı kapılar ardındaydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde engellilerimize yönelik engelleri tek tek kaldırdık, kaldırıyoruz” dedi. İnönü Üniversitesi’ndeki Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümünde özellikle YÖK’ten meslek tanrımı ile ilgili bir sorunun olduğunu bildiğin ive bu konuda gereken desteği vereceğini belirten Çalık, “2002 yılı öncesinde 5 bin engelli istihdamı var iken, bu rakam 150 bini geçmiş durumda. Kamuda istihdam yüzde 4’e, özel sektörde yüzde 3’e çıkartmış vaziyetteyiz. Engelli bireylerimizin önündeki tüm engelleri kaldıralım istiyoruz. Bunun için yasal olarak çok önemli düzenlemeler yaptık ve farkındalıklar ortaya koyduk” diye konuştu. Çalık, evde bakım hizmeti alan kişi sayısının 521 bin olduğunu ve engelli evladına bakan anne ve babalara, yada engelli anne ve babalarına bakan evlatlar için hükümetimiz bakım ücreti ödemektedir. 5.2 katrilyonu sadece evde bakım ücreti olarak ayırmaktayız. Bunların hepsi engelli bireylerimize ve ailelerine feda olsun. Bilinsin ki, engelli bireylerimiz ve bakıma muhtaç vatandaşlarımız Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından çok özel olarak korunuyor. Malatya’mızda da büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimizde çok önemli yatırımlarda bulundular ve bulunmaya devam ediyorlar” ifadelerini kaydetti. Malatya’da Görme Engelliler Okulu’nun bu ayın sonunda açılacağını ve Otistik Engelliler Okulu’nun da açıldığını belirten Çalık, engellilere yönelik eğitimde Malatya’nın bölgede çok önemli bir konuma sahip olacağını da sözlerine ekledi.