'Kalp durduğu zaman hayat duruyor'

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Kalp Günü kapsamında, 'Kalbini Dinle, Kalbini Anla' temalı stant açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdal Aktürk, kalbe zarar veren alışkanlıklara değinerek,' Kalbimiz önemli. Kalp durduğu zaman hayat duruyor. Kalbimizi korumamız lazım' dedi.

'Kalp durduğu zaman hayat duruyor'

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Kalp Günü kapsamında, "Kalbini Dinle, Kalbini Anla" temalı stant açılışı yapıldı. Stantta vatandaşların tansiyonu ölçüldü ve kalp sağlığı için yapılması gerekenler anlatıldı. Açılışa katılan Malatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Muhammed Serdar Buğday ve Kardiyoloji Uzamanı Prof. Dr. Erdal Aktürk,  kalp sağlığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Başhekim Yardımcısı Muhammed Serdar Buğday. kalp sağlığına dikkat çekme adına her yıl Dünya Kalp Gününü kutladıklarını belirterek, " Bu amaçla vatandaşlarımızın tüm kalp kontrollerini ihmal etmeden, sedanter yaşamdan uzak, stresten mümkün olduğunca uzak kalmaya gayret gösterip, sağlıklı beslenip kötü alışkanlıklardan uzak durup kalbini sevmesini istiyoruz. Genel olarak stresten uzak durum sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve rutin kalp kontrollerimizi ihmal etmemeliyiz" şeklinde konuştu.

Tütünsüz bir hayat kalbimizi koruyacaktır

Kalp sağlığının önemine değinen Kardiyoloji Uzamanı Prof. Dr. Erdal  Aktürk, kalp krizine neden olan en büyük faktörün sigara kullanımı olduğunu belirtti. Aktürk, “Kalbimiz önemli. Kalp durduğu zaman hayat duruyor. Kalbimizi korumamız lazım. Kalbimizi nasıl koruyacağız: öncelikle sigarasız,  tütünsüz bir hayat. Kalp krizlerinin büyük çoğunluğu sigara içimi ve tütün kullanımı var. O yüzden mutlaka sigaranın bırakılması ve tütünsüz bir hayat kalbimizi koruyacaktır” şeklinde konuştu.

Mutlaka hareket etmemiz lazım 

Hipertansiyon, kolesterol ve şeker hastalığının da kalbe büyük zarar verdiğini vurgulayan Aktürk, hastaların gerekli tedavileri mutlaka yaptırımları gerektiğini dile getirdi. Aktürk, şunları söyledi: ”Bir diğer kalbimize zararlı olan şey hipertansiyon. Hipertansiyon korunmak için mutlaka kan basıncımızı ölçtürmemiz lazım. Kan basıncını kardiyoloji uzmanına gelerek gerekli tedavileri aldırması lazım. Gerekli tedaviyi aldıktan sonra tekrar kan basıncını mutlaka normale getirecek şekilde ilaç kullanımını düzenlememiz lazım. Onun için hipertansiyon çok önemli. Kalp krizlerinin ve inmelerin büyük bir nedeni hipertansiyon. Bu yüzden mutlaka kan basıncını ve tansiyonu ölçtürmek lazım. Kalbimizin bir diğer düşmanı şeker hastalığı. Şeker hastalığının kalp damarlarını tıkamaya kalp krizi kadar etkili olduğunu ve sürecin çok hızlı ilerlediği için mutlaka kan şekerinin kontrol edilmesi lazım. Kan şekeri yüksekse düzenlenmesi lazım. Bir diğer etken kolesterol yüksekliği. Özellikle ailede kalp krizi olanlar mutlaka kan yağlarına baktırmaları ve yüksek olduğu zaman da ilgili dahiliyeye ve kardiyolojiye gelerek kan yağlarını tedavisini almalı. Bir diğer etkenlerden birisi,  özellikle günümüzde hareketsiz yaşam. Mutlaka hareket etmemiz lazım. Aşırı kilodan kaçınmalıyız. Kalbimiz için en fazla erken plan bu 5  zararlı şeyden uzak durmalıyız ki kalbimizi koruyalım. O da bize hayatı devam ettirsin.”

'Kalp durduğu zaman hayat duruyor'
'Kalp durduğu zaman hayat duruyor'
'Kalp durduğu zaman hayat duruyor'
'Kalp durduğu zaman hayat duruyor'