Kadro istiyoruz

Usta öğreticiler, kadro isteği ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle 81 İl'den Ankara'ya çıkarma yaptı. Ankara'da bir araya gelen usta öğreticiler, artık ikinci planda kalmak istemediklerini ve özlük haklarını istediklerini dile getirdiler.

Kadro istiyoruz

Ankara'da bir araya gelen Usta Öğreticiler Federasyonu ve Usta Öğretici Dernekleri Öğreticileri TBMM’ye giderek özlük hakları konusunda milletvekilleri ile görüştüler. Ankara’daki etkinliği değerlendiren Usta Öğreticiler Derneği Malatya Şube Başkanı Halise Can, sürekli olarak gündeme getirdiğimiz özlük haklarımızın iyileştirilmesini konusunda Ankara’ya giderek bir defa daha gür bir sesle haykırdıklarını belirterek, haklarımız alana kadar da haykıracaklarını söyledi. Can, “Ülke genelinde tahmini olarak 600 kadrolu usta öğreticilerin yanı sıra on binlerce kadrosuz usta öğretici görev yapmakta.  1991 yılından sonra bu kadroya atama yapılmamıştır. Son yıllarda çoğunluğu ön lisans ve lisans mezunlarından oluşan on binlerce ‘Kadrosuz Usta Öğretici’ ve yıllarını bu işe vermiş birçok insan kadro beklemektedir. Taşeron İşçilere Kadro meselesi çözüme ulaşmışken, biz kadrosuz usta öğreticilerin haklı talebi olan Usta Öğreticilere Kadro sorunu hala çözüme ulaşmış değildir” dedi.

Sorunlarımız bitmiyor

Ustan öğreticilerin birçok sorunu olduğuna vurgu yapan Can,  “Özlük haklarımızın iyileştirilmemesi, 8 saat çalışmasına rağmen 6 saat üzerinden sigortası yatan kadrosuz usta öğreticiler, yıllarca tam zamanlı çalışmasına rağmen sigortası tam yatmayan kadrosuz usta öğreticilerdir. Usta öğreticilerin özlük haklarında gerekli iyileştirme ve çalışmalar yapılmalı ve en önemlisi mesleki eğitim ve becerilerin gelişmesi ve gerçek yaşama aktarılması konusunda ciddi uygulamalar içinde olunmasının AB sürecinde olan ülkemiz açısından da son derece faydalı olacağı kanaatindeyiz. Bizler Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde yıllardır eğitim-öğretim hizmeti veren usta öğreticiler olarak özellikle yılın sadece belirli aylarında çalışmaktayız. MEB’e bağlı çalışan kadrosuz usta öğreticiler, ücretli izin hakkından bile yoksun olarak çalışmaktadır; doğum, hastalık ve ölümlerde bile ücretli izin kullanamamaktadır. Kadrosuz usta öğreticilerin sigortaları 30 iş günü üzerinden yatırılmasına rağmen, ücretleri 20 ila 23 iş günü üzerinden yatırılmaktadır. Herkes tatili sabırsızlıkla beklerken, bizler ücretlerimiz kesileceği için tatillerden nefret eder olduk” diye konuştu.

Haklarımızı alana kadar haykırmaya devam edeceğiz

Can, Malatya'da birçok siyasi ile konuyu görüştükleri netice alamadıklarını söyleyerek, “Biz Malatya'daki usta öğreticiler, olarak konuyu Malatya'daki siyasetçilere birebir ilettik, birçok kez basın aracılığı ile kamuoyuna açıklamalar yaptık ama o günden bugüne bir arpa boyu yol kat edemedik. Onun için bağlı olduğumuz konfederasyonlarla ve şubelerle birlikte sesimizi Ankara'da duyurmak istedik. Burada Milletvekilleri ile bir kez daha görüştük. Haklarımızı alana kadar gür bir sesle haykırmaya devam edeceğiz. Buradan yeniden seslenmek istiyoruz, lütfen artık bizi görmezden gelmeyin. Bizim istediğimiz sadece özlük haklarımız ve daha iyi bir gelecek. Bu nedenle sürekli olarak kamuoyuna ve siyasilere mesajlar veriyoruz” ifadesinde bulundu.