Kadınlar rağbet gösterdi

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, 104 saatlik 'Hayvan yetiştiriciliği alanı sürü yönetimi elemanı kurs programı' düzenlendi. Kurs programına, en fazla kadınlar rağbet gösterdi.

Kadınlar rağbet gösterdi

Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik binasında verilecek olan kurs programına ise, en fazla kadınlar rağbet gösterdi. Düzenlenen Kurs programında birlik bünyesinde görev alan 2 uzman eğitim verecek. 104 saat süren eğitim sonunda sertifika alan yetiştiriciler Tarım ve Orman Bakanlığı, TKDK ve FKA tarafından da gerektiğinde desteklenecek. Kursiyerler ise çoban bulmakta sıkıntı çektikleri için kursa katıldıklarını söyleyerek, yem fiyatlarının da yüksek olmasından yakındılar. 104 saatlik kurs suresince kursiyerler, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması, sürünün sevk ve idaresini sağlaması,  sürüyü besin varlığına göre beslemesi, dönemlere göre bakım işlerini yapması, hayvan sağlığını koruması konusunda eğitilecek.

40 KURSİYERİMİZ BELGE ALACAK

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, birlik olarak üyelerinin taleplerine duyarsız kalmayarak eğitim programlarına devam ettiklerini söyledi. Kırsalda en çok yaşanan sıkıntılardan birisinin Çoban bulma sıkıntısı olduğunu kaydeden Akın, “Birliğimiz tarafından ‘Sürü Yönetimi Eğitimi’ birliğimiz tarafından 4 yıl önce başlamış olup, Malatya’da yaklaşık olarak binin üzerinde yetiştirici ve üreticiye çobanlık ile ilgili kurs verildi. Bu kurslar, il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri aracılığıyla yapıldı. Şimdi birlikte çalışan arkadaşlarımız da yetki belgelerini aldılar. Bu doğrultuda bugün ilk kursumuzu açıyoruz. Şuanda mevcut olarak 40 kursiyerimiz var. Bu kurslarımız ilerleyen zamanlarda da devam edecektir. Bu kursların içerisinde 16 saat iş sağlığı ve güvenliği, 24 saat sürüyü yönlendirme, 24 saat sürü beslenme, 16 saat sürü bakım işleri, sürü sağlığı olmak üzere toplamda 104 saatlik eğitimler verilecektir” diye konuştu.

EŞİMLE BERABER KATILDIM

Sürü yönetimi kursuna eşiyle birlikte katıldığını belirten kursiyer Songül Boran, “Şuanda hayvanlarımızı aldık ve beslemekteyiz. Dışarıda otlatma imkânımız fazla yok. Şuan evde besicilik yapıyoruz. Yetiştirici olarak sıkıntımız yem fiyatlarında. Yem fiyatları çok pahalı. Bu konuda yetkililerin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Dışarıda fazla mera alanımız olmadığından, hayvanlarımız fazla otlatamıyoruz. Eğer ki yem fiyatları biraz daha düşerse tabi ki kadın arkadaşlara bu iş ile uğraşmalarını öneririm” şeklinde konuştu.