İthalat çözüm değil

Tarım ve Orman Bakanlığı 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık koyun ihracatına izin verdi. Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, alınan kararı desteklediklerini belirterek, 'Hayvan getirmeyi destekliyoruz. Devlet yerli üreticinin malını, maliyet fiyatının altında sattırmasın. Bir kilo etin maliyeti 110 lira, bu maliyetin altında üretici satarsa zarar eder. Kasap ve marketler 150, 160 TL'ye satıyor buradan fiyatları düşürsünler' dedi.

İthalat çözüm değil

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde et fiyatlarını dengelemek amacıyla 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık toklu (koyun) ihracatına izin verdi. Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında alınan kararla ilgili değerlendirmede bulundu. Taneli, alınan kararı desteklediklerini, ancak üreticinin maliyetlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Taşıma suyuyla değirmenin dönmez

Taşıma suyuyla değirmenin dönmeyeceğini ifade eden Taneli, “Yıllardır kangren haline gelen hayvancılıkta ciddi sorunlar var. Üreticiyi desteklemezsek inanın önümüzdeki yıllarda daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Çünkü pandemi süresinde gıda ve üretimin değeri anlaşıldı.  Üreticiler olarak sunu istiyoruz; Devlet, bir kilo karkas etin kaç lira mal olduğunu çok iyi biliyor. Devletimizin yapacağı şey maliyetinin altında et sattırmamalı. Üretici, maliyetinin altında satarsa zarar edecek, birkaç kez kendinden feragat ede maalesef sonunda batar. Onun için devletin destek vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Uzun vadede ithal çözüm değil

Taneli, 150 bin sığır ithalatı kararını desteklediklerini vurgulayarak, “Kısa vadede gelmezse olmaz. Ama uzun vadede ithal çözüm değildir. Üretim maliyetleri o kadar arttı ki üretici artık ahıra hayvan koymamaya başladı. Şuanda karkas et fiyatı canlı fiyatından daha düşük. Çok acı bir durum. 20 gün önce karkas et fiyatı 100 lira iken şuan 90 liraya kadar düştü. 10 lira düştü ama kasaplara gidin düşmedi. Şuana kadar kasaptaki, marketteki et fiyatının düştüğünü görmedik. Devletin müdahale etmesi için yıllardır mücadele ediyoruz. Aradakiler bu parayı götürüyor. Üretici zarar ediyor. Bizim devletimizden beklediğimiz şu: Karkas et fiyatını 110 TL’ye çıkarması. Et Süt Kurumunun da bahaneler üretmeyerek, milletin elinde kalan hayvanları kesmesi lazım ki üretici gelecek yıllarda aynı işini devam ettin. Piyasadaki arz talep dengesi sağlanacak, bunun başka alternatifi yok. Eğer gelmezse 3-5 ay sonra daha büyük bir et sıkıntısı yaşanacak” diye konuştu. 

Karkas et düşüyor, tüketicinin aldığı et fiyatı artıyor

TMO’nun arpa ve buğdayda alımı yapmasının üretici için güzel bir gelişme olduğunu ifade eden Taneli,  “Önümüzdeki senelerde insanlar tarlalarını boş bırakmayacak, ekim yapacak. Ama şuanda ette yapamıyor. Neden? Et Süt Kurumu görevini yapmıyor. Et fiyatları sürekli düşüyor, Et Süt Kurumu müdahale etmesi lazım. Şuanda bir kilo karkas etin fiyatının 110 TL olması lazım.  Et Süt Kurumu 94 liraya alıyor, bahane üreterek kesmiyor. Karkas et düşüyor, tüketicinin aldığı et fiyatı artıyor. Burada bir tezatlık var. Biz hayvan getirmeyi destekliyoruz. Devlet yerli üreticinin malını, maliyet fiyatının altında sattırmayacak. Bir kilo etin maliyeti 110 lira, bu maliyetin altında üretici satarsa zarar eder. Kasap ve marketler 150, 160 satıyor buradan fiyatları düşürsünler” açıklamasında bulundu.