İşte Malatyalıları bezdiren sorunları sizler için derledik

6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'daki vatandaşlar, fırsatçılarla mücadele ediyor. Kentte, işçiliğe dayalı meslekler başta olmak üzere birçok sektörde yaşanan fırsatçılıktan şikayetçi olan Malatyalılar, 'Şehrimiz iyice yaşanmaz hale geliyor' dedi.

İşte Malatyalıları bezdiren sorunları sizler için derledik

Asrın Felaketinde büyük acıların ve yıkımların yaşandığı Malatya'da vatandaşların fırsatçılarla olan imtihanı bitmiyor. Boyacıdan sıvacısına, kira sorunundan fahiş fiyata mal satan esnafa ve hatta dolandırıcılara kadar türlü sorunlarla uğraşan Malatyalılar sorunlarına çare arıyorlar.  

Boyacı ele geçmiyor

Usta bulmanın zor olduğunu belirten depremzede vatandaş Mustafa Meral, "Depremde evimiz az hasar aldı. Aylarca şehir dışındaydık zaten tamir edilmeden giremezdik. Çok dolaştık usta bulmaya çalıştık ama ucuza usta bulamıyorsun. Pahalı fiyat çekiyorlar. Onlarda haftalarca sıra atıyor. Boyacı ele geçmiyor. Birini bulduk hemen anlaştık her geçen gün fiyatlar yükseliyor" dedi.

Malatya on yıla kalkınamaz

Depremler sonrasında ekonominin yara aldığını vurgulayan vatandaşlar, asgari ücretli birinin barınacak ev bulmasına imkansız gözüyle bakıyorlar.  Bir an önce bu sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizen Malatyalılar bu gidişle Malatya'nın 10 yılda kalkınamayacağını düşünüyorlar. Depremden az hasarlı çıkan evini 17 bin TL'ye tamir ettiğini söyleyen Meral,"Bir işçi 2-3 gün için 20 bin TL para istiyor.  Cumhurbaşkanımızın aylık maaşı 100 bin 500 lira, bu adamlar ayda 200 bin kazanıyorlar. Bir boyacı nasıl Cumhurbaşkanından fazla kazanabilir aklım almıyor" ifadesini kullandı.

Kira fırsatçıları sokakta bırakıyor

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, o bölgelerde yaşayanlar vatandaşlar farklı illere göç etti. Depremzedelerden bazıları kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürmeye başladı. Bunu fırsatçılığa çeviren bazı mülk sahipleri, uçuk fiyat artışlarıyla evlerini depremzedelere kiralamaya başladı. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, “Malatya’da herkes istediği şekilde kirasını yükseltiyor. Felaket yaşadık, insanların birbirine yardımcı olması gerekirken, aksine ev sahipleri kiracıları zora sokuyor. Ev sahipleri insaflı davransın. Yıl başından önce 3 bin lira olan kira olan eve 15 bin lira istememesi lazım” dedi

Fırsatçılardan yorulan kiracılar konteynere razı

Artan konut ihtiyacı için konteyner kentler kurulması gerektiğini belirten Özgül, “Asgari ücretli ev arayan vatandaşlar, bir yıl konteynerde oturalım. Gitmeyelim kiraya. Vatandaşlarımıza görev düşüyor. Malatya’da konteyner sıkıntısı yaşanıyor. İhtiyaçların karşılanacağı şekilde konteyner kentlerdeki kurulması gerekiyor. Devletimize görev düşüyor” ifadesini kullandı. 

Malzeme fiyatı komşuya göre katlı

Depremler sonrasında Malatya'da başlayan konut hamlesi ve büyük illerdeki kentsel dönüşüm projeleri inşaatta işleri hızlandırırken işçi ve malzeme fiyatları katlandı. Sektörde işçi yevmiyeleri çok hızlı bir artış gösterirken artan maliyetlerin Malatya dışında bu kadar yüksek olmayışı müteahhitlerin başka illere yönelmesine neden oldu. Mal almak için Elazığ ve Malatya'dan firmalarla görüştüklerini belirten müteahhitler, "Beton burada 2500, Elazığ'da 1350 lira. Fayansın metresi burada 450 Elazığ'da 250. Çakılın kamyonunda bile 5 bin fark var. Bu şartlarda burada iş yapmak zor" açıklamasını yaptılar

Fırsatçılar yetmedi dolandırıcılar çıktı 

Dolandırıcılar, yine de durmak bilmedi. 50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği depremi de kendilerine bir fırsat olarak gören dolandırıcılar, çeşitli kanalları kullanarak tuzağa düşürdükleri insanları Whatsapp gruplarına ekliyor. Bu insanlara, gününde, anında deprem tahmini bildireceklerine inandırarak kendilerinden verdikleri İBAN numaralarına abonelik ücreti göndermelerini istiyor. Kendileri ile irtibata geçenlere, yaşadıkları ili bildirmelerini, kendi yaşadıkları ile göre depremi önceden bildirecekleri yalanı ile kandırıyorlar.