İşsizlik azaltılacak
'TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İşgücü Piyasasına Sürdürülebilir Entegrasyonu' projesinin açılış toplantısı Malatya'da yapıldı. Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinden oluşan TRB1 Bölgesi'ndeki yoksul veya yoksulluk riski altında bulunan kadın ve gençlerin işgücü piyasasına katılımının artırılması hedeflenen 4 milyon 155 bin Euro bütçeli proje kapsamında eski hükümlüler, denetimli serbestlik altındakiler, eski bağımlılar operasyon kapsamında desteklenecek.
Fırat Kalkınma Ajansı(FKA) tarafından kadınlar ve gençlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla yürütülen, 'TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İşgücü Piyasasına Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu'nun açılış konferansı Malatya'daki bir otelde gerçekleştirildi. FKA faaliyet bölgesi olan Malatya, Elâzığ, Bingöl ve Tunceli'deki kadın ve gençlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla yürütülen 24 ay süresince uygulanacak olan operasyonun bütçesi 4 milyon 155 bin Euro.
Dezavantajlı kesimin istihdamına gayret ediyoruz
Programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, bu projenin amacı da dezavantajlı grupların, yoksul kesimin, gençlerin ve kadınların istihdamına yönelik olduğunu dile getirerek, "Ben eski İŞKUR Müdürü olarak şunları ifade etmek istiyorum, bu projeler genellikle neşriyat ve lasman ağırlıklı olur. İçerik anlamında eğitim formasyonu noktasında eksik olursa daha sonra eğitim verdiğimiz kişi sahaya çıktığı zaman işten korkarak işten geri çekilme durumuna gelir. Dolayısıyla bu görevde eğitim formasyonundan çok neşriyat, tanıtım ve lasman ağırlıklı gidiyor. Ve bir bakıyorsunuz ki bütçe kuşa dönmüş ve içerik olarak yapmamız gereken şeyi yapamamış oluyoruz. Bu anlamda bizim gerçek anlamda eğitim vermemiz lazım. Bizler belediye ve yerel yönetimler olarak özellikle kadınlarımızın, gençlerimizin ve dezavantajlı vatandaşlarımızın istihdamı noktasında büyük gayret ve çaba gösteriyoruz" dedi.
Proje amacına ulaşmış olacak
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, finansman miktarı önemli olmadığını 6. Bölge teşvikleri kapsamının uygulamasıyla birlikte bu proje önem arz ettiğini belirtti. AK Parti hükümetleri olarak her yıl yüzde 5 büyüme hedefleri ortaya koyduklarına vurgu yapan Tüfenkçi, "Çünkü her yıl yüzde 5’in üzerinde büyüdüğümüzde her yıl 1 milyonun üzerinde insanımıza ve gencimize iş ve aş bulmuş olacağız. Ve hükümetlerimizi her daim Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde özelikle kadın ve genç istihdamına ciddi anlamda teşvik vermiştir. Bu eğitimle beraber bölgenin ihtiyacına göre eğitim verilse, gerekli fabrikalara entegrasyon sağlanırsa gerçekten proje amacına ulaşmış olur" diye konuştu.
Bütçesi 4 milyon 155 milyon Euro
Gençlere ve kadınlara verilecek destek açısından çok önemli bir projeyi hayata geçirdiklerine dikkat çeken AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, "İstihdam, işsizlik tüm dünyanın mücadele ettiği bir sorun. Bu vesileyle Avrupa birliği ile yıllardır yaptığımız projeler kapsamında birçok projeye imza atıldı. Bugün bunlardan bir tanesini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 4 milyon 155 milyonluk bir bütçe. Malatya Elazığ Bingöl ve Tunceli'nin içerisinde olduğu TRB1 bölgesindeki gençlerimize, kırılgan gruplarımıza, kadınlarımıza yönelik öncelikle eğitim, 2- kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, 3-Farkındalık yaratmak ve bununla birlikte kadın ve gençlerin kapasitelerini eğitimlerini bilinçlendirme kampanyalarına artırmak projenin temel amaçları içerisinde yer alıyor. Bugünkü b proje ile birlikte inanıyorum ki bölgemizdeki istihdam oranı artacak işgücüne katılım daha da artacaktır" şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirlik önemli
Malatya Valisi Aydın Baruş da, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerindeki yoksul ve yoksulluk riski altında bulunan kadın ve gençlerin mesleki ve teknik eğitimler alarak istihdam edilmesi amaçlandığını söyledi. Katılımcılara verilecek eğitimlerin illerimizde gerçekleştirilmekte olan ihtiyaç analizleri çerçevesinde belirlenecek olup, sanayi ve hizmet sektöründe talep edilen meslekler başta olmak üzere, KOBİ muhasebeciliği, dış ticaret uzmanlığı, mühendisliği yetiştirme, dijital pazarlama ve ara yüz AR-GE tasarımcılığı gibi çağın dinamiklerine uygun alanlar arasından seçilerek kadın ve gençlerimizin istihdam edilmesine doğrudan katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 4 milyon Avro bütçesi olan operasyonun %85’i Avrupa Birliği tarafından karşılanacak, kalan kısmı ise Ajansımız tarafından finanse edilecektir. TRB1 Bölgesindeki gelir düzeyi az olan kadın ve gençler arasından seçilecek katılımcıların iş gücü piyasasına dahil edilmesini teşvik edecek operasyon aracılığı ile işsizliğin ve buna bağlı olarak oluşan yoksulluğun önüne geçilmeye çalışılacaktır. Malumlarınız üzere kadın ve gençlerimizin istihdamı ile ilgili yapılan çalışmalar son yıllarda artmış olup gerek uluslararası belgelerde gerekse de ulusal planlarımızda konunun önemi vurgulanmaktadır. Bu kapsamda, yürütülecek operasyon sürdürülebilir kalkınma için belirlenen küresel amalara katkı sağlaması ve 11. Kalkınma Planımız çerçevesinde belirlenen hedeflere ulaşılması açısından da önem arz etmektedir. Bu tür projelerdeki en önemli hususun sürdürülebilirlik olduğunu vurgulamak istiyorum" ifadesini kullandı.