İşgaliye bedeli almayın

Pandemi nedeniyle pazarcı esnafının sıkıntı içerisinde olduğunu dile getiren Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, 'Belediyelere seslenmek istiyorum. Geçen yılın işgaliye bedellerini ödedik. Ama şu anda zor durumdayız. Belediyelerimiz işgaliye bedeli konusunda yardımcı olurlarsa esnafımız en azından bu konuda rahat olur' dedi.

İşgaliye bedeli almayın

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, pandemi sürecinde getirilen kısıtlamalardan pazarcı esnafının etkilendiğini belirterek, belediyelerin esnafa destek olması için işgali bedeli almaması gerektiğini söyledi.

Tezgâhları küçülttüler 

Pandemiden dolayı Dünya ve Türkiye'nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini anımsatan Emre, "Biz bir deprem atlattık. Depremin akabinde bu virüs belasıyla tanıştık. Geçen yıl bildiğiniz üzerine sebze tezgâhları hariç bütün pazarlardaki tezgâhlarımız kapandı. Yaklaşık 600 tane esnafım var. Bunun 400 tanesi sebze, diğerleri elbise, ayakkabı, zücaciye, bijuteri, plastik türünden çalışan esnaftı. Bu süreç içinde bu esnafımız hiç çalışamadılar. Sadece sebzeci esnaflarımız da sosyal mesafe, maske, mesafe kuralına uyarak çalıştı. Ürünlerde seçtirme yapmadılar. Tezgâhları küçülttüler. Onlar da bayağı bir mağduriyet yaşadı. Ama tabii ki bu durum ülke genelinde olduğu için, bizde her kesimden gelen talep başımız üstüne dedik ve sesimizi çıkarmadık. Görüldüğü gibi hastalık bu yıl da devam ediyor. Hakikaten esnaf,  BAĞ-KUR, SSK ödemesi, arabalarının sigortası, bandrol olsun bunları ödemeye aynen devam ediyor. Bunlarda bir indirim, bir erteleme, öteleme gibi bir şey olmadı. Devletimiz sağ olsun esnafımıza aylık bin lira bir yardım sözü verdi onu da daha kimse almadı. Müracaatlar yeni başladı " diye konuştu. 

Belediyelere çağrı

İşgaliye bedelleri için belediyelere çağrıda bulunan Emre, "Bizim bu dönemde Belediyelerimizden bir beklentimiz var. Ülkemizdeki bazı belediyeler, mesela bir Gaziantep Belediyesi esnafa yönelik,  gerek gıda paketi, gerek bazı yardımlarda buluyorlar. Biz belediyelerimizden böyle bir talebimiz de yoktur. Ancak tek talebimiz sadece işgaliye konusunda bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Hem Battalgazi Belediyemiz, hem Yeşilyurt Belediyemiz, esnafımızı bu konuda bir yıl ya da 6 ay muaf tutarlarsa bu esnafımıza önemli bir katkı olur. Yani pandemi sürecinde belediyelerimiz işgaliye bedelini almazlarsa bu da esnafımıza bir katkı olur. Diğer yandan bunun örnekleri de var. Daha önce Battalgazi Belediyemiz depremden dolayı 4 ay işgaliye bedeli almadı.  Allah razı olsun. Burada Osman Başkanımıza esnafım adına teşekkür ederim.  Geçen yıl geçti. O yılın işgaliye bedellerini ödedik. Ama şu anda zor durumdayız. Belediyelerimiz bizden bu işgaliye bedeli konusunda yardımcı olurlarsa esnafımız en azından bu konuda rahat olur. Bildiğiniz gibi 3 haftadır Cumartesi ve Pazar günleri açılan pazarlar da pandemi nedeniyle açılmıyor. 4 gün yılbaşı tatili var. Pazarlar kapalı. Devam eden süreçte de ne olacağı belli değil "şeklinde konuştu. 

Ürünler elde kaldı

Mefruşat ve konfeksiyon ürün satan esnafında ayrı sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çeken Emre, "Diğer yandan esnafımız çalışamadığı gibi özellikle mefruşat konusunda ellerinde kalan ürünlerin modası, modeli geçiyor. Bir sonraki yıl bunları satamıyor. Ürünler esnafın elinde kalıyor. Ürününü satamayan esnaf bu konuda da mağduriyet yaşıyor. Bu konuda sadece Malatya değil, Türkiye olarak etkilendik. Burada bizim esnaf da etkilendi. Bazı şeyleri sineye çektik yapacak bir şey yok. Vatanımız milletimiz sağ olsun. Sadece Belediyeler de işgaliye bedelini almazlarsa hiç değilse bu konuda yardımcı olurlarsa minnettar oluruz" ifadesini kullandı.