İnşaat sektöründe boykot

Çimentocu firmaları ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlık sonrası çıkan boykot kararı sonucunda müteahhitler geçici olarak inşaatları durdurdu. Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği ( MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, çimento sektöründeki fiyat artışlarına tepki olarak 24 Eylül'e kadar inşaatlarını durdurduklarını açıkladı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İnşaat sektöründe boykot

Müteahhitler çimento sektörüne yönelik eleştirileri sonrasında inşaatları geçici olarak askıya aldı. Müteahhitler, dün itibariyle  15 gün süreyle iş bıraktı. İş bırakma eylemi 24 Eylül tarihine kadar sürecek. Yeşilyurt ilçesi Yüzakı Caddesi üzerinde bir inşaat önünde müteahhitlerle bir açıklama yapan  MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, boykotun tavsiye kararı olduğunu belirterek, boykotun süresine gelişmelere göre karar verileceğini belirtti.

Yüzde 300 artış var

İnşaat malzeme kalemleri çimento fiyatlarının fahiş artımıyla alakalı topyekun mücadeleye girdiklerini kaydeden Bülbüloğlu, "Bu mücadele genel merkezimiz, inşaat müteahhitleri konfederasyonu İMKON tarafından başlatılmış olup, tüm Türkiye'de bu girişim başlatılmıştır. Aylardır, yıllardır hepimizin de malum olduğu ve sürekli olarak dile getirdiğimiz çimento başta olmak üzere demir, çimento ve ana kaynak malzemelerine bütün malzeme kalemlerimizde yüzde 50-150-200-300'e varan oranlarda artışlar var. Ne dövizle, ne enflasyonla bağdaşmayan fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık. Gereken yerler ve yetkililerle görüştük ancak istediğimiz sonucu alamadık. Aksine gösterdiğimiz bu çabaya çimento üreticileri bunlara zamla karşılık vermeye başladılar.  Bu nedenle İMKON'un çağrısına uyarak iş bırakma kararına uyum sağladık. Buradan bütün meslektaşlarımızı bu karara uymaya çağırıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanımızın desteğine ihtiyacımız var

Sektörden 250 iş alanının faydalandığını ifade eden Bülbüloğlu; "Bu karar sadece müteahhitler için alınan bir karar değil. Bu karar bu ülkede yaşayan 80 milyon vatandaşın Anayasanın 57. Maddesi gereğince 'Vatandaşın konuta ucuz erişim hakkını' sağlamak. 6 milyona yakın binanın kentsel dönüşüme uygulanacağı bir ülkede kamu menfaati adına ve istihdamın gücü, lokomotif dediğimiz 250 alt sektörü besleyen bir sektörde bu kararı almak artık kaçınılmaz oldu. Geçtiğimiz hafta İMKON öncülüğünde yapılan toplantıda boykot kararını aldık. Bu karardan 2 gün sonra hükümetimiz gerekli müdahaleyi kısmen de olsa yaparak çimentoyu, ihtarcı kaydı bağlar listesine aldı. Bu inşaat sektörü için olumlu bir davranıştı. Ancak piyasaya yansımasını düne kadar bekledik, baktık ki, piyasaya yansıması olmadı bizde bunun üzerine bu boykot çağrımızı devam ettirme kararı aldık. Burada cumhurbaşkanımızın desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu. 

Konut kiraları fahiş fiyatlarda

Bülbüloğlu, Malatya'da konut fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çekerek, "Vatandaşlarımız konut alımında çok büyük sıkıntı yaşıyor. Bugün baktığımızda Malatya başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde kiralık daire bulunamıyor. Kiralık daireler bugün fahiş fiyatlara ulaşmış durumda. Bundan en çok etkilenen vatandaştır. Biz bu vatandaşlarımızın sesi olmak adına, inşaat sektöründen beslenen 250 alt sektör adına ve de bu işte çalışana yüz binlerce inşaat emekçilerimizin adına bu karar kaçınılmaz oldu.  İhracı mallar listesine alınan bu ürünleri daha ciddi yaptırımlar kullanarak bu fiyatların aşağı düşürülmesini başta çimento olmak üzere bütün inşaat kalem malzemelerinde bekliyoruz" diye konuştu.

Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

Asla mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Bülbüloğlu,  "15 günün sonunda inşaat kalemlerinde herhangi bir düşüş olmasa genel merkezimizin kararı doğrultusunda haklı mücadelemize devam edeceğiz. Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. 15 gün sonra gerekirse devam ettiririz veya faklı argümanlarla bu mücadele devam edecek. Bu bir tavsiye kararıdır. Uyanda olacak uymayanda olacak. Hepside bizim meslektaşımız, hepside bizim canımız, ciğerimiz" ifadelerini kullandı.