İnönü Üniversitesi'nde vahim iddia! Fakülte bilerek mi yıktırılıyor?
6 Şubat depremlerinden ağır hasar alan Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. İnönü Üniversitesi Kampüsü içerisinde bulunan birçok binaya ağır hasar aldığı için yıkım kararı verildi. Yıkım kararı verilen binalar arasında bulunan Fen Edebiyat Fakültesi boşaltıldı. Öğrenciler kent merkezinde bulunan Meslek Yüksek Okulunda eğitim görmeye başladı. Fakültenin yıkılmasını istemeyen öğrenciler, kampüs içerisinde bulunan binanın ağır hasarlı olmadığını, binanın güçlendirilerek eğitim yapılabileceği iddiasında bulundular.
6 Şubat tarihli depremlerde eğitime kapatılan ve ağır hasar raporu verilen İnönü Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesinin, hafif hasarlı olduğu ve binada tadilat yapılarak tekrar eğitim verilmesi gerektiği öne sürüldü. İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri, Meslek Yüksek Okulu önünde yaptıkları basın açıklamasında, fakültenin hasarsız olduğu ve tamir edildiği takdirde eğitimin devam edileceğini ileri sürdü. Konuyla ilgili açıklama yapan öğrenciler, Fen Edebiyat Fakültesinin az hasarlı olduğunu iddia ederek, 'İsteğimiz binalarımızın tamiratı yapılsın. Orada kaliteli eğitim alalım' dediler.
Uzmanların sağlam raporu verdiği iddia edildi?
Öğrenciler adına konuşma yapan Sosyoloji Bölümü Öğrencisi Enes Özer, “Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileriyiz. Binanız hasarlı o yüzden sizleri farklı fakültelere dağıtacağız denildi. Bizleri Meslek Yüksek Okuluna verdiler. Fen Edebiyat Fakültesinin diğer bölümde okuyan arkadaşlarımızı kampus içinde tuttular. Bir nevi bizi dışlamış gibi oldular. Uzmanların incelemelerine göre bina çok sağlam ve orda eğitim çok rahat bir şekilde yapılabilir. Binalarımız sağlam. Yıkılacak. Yeniden yapılacak. Bu da milli bir servettir. Bizim önceliğimiz milli sermayemizin yok olmamasıdır. İsteğimiz binalarımızın tamiratı yapılsın. Orada kaliteli eğitim alalım. Üniversitenin olanaklarından yararlanalım. Aynı zamanda milli sermayemize de sahip çıkalım” şeklinde konuştu.
Karot örneği alınmamış
Fen Edebiyat Fakültesinin ilk hasar tespitlerinde hasarsız olduğu ancak daha sonra hasarlı gösterildiğini ifade eden Özer, “Bu konuda üniversite raporları PDF olarak yayınlandı. İlk başta hasarsız gösterildi. Sonra hasarlı gösterildi. Yenilenecek binaları neden yıkalım. Raporda ‘bu bina 8,3 depreme dayanabilir’ deniliyor. Bina fazla bir hasar almadı. Karot bile alınmamış” diye konuştu.