İmar usulsüz mü yapıldı?

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bostanbaşı- Altınkayısı Bulvarı arasında yapımına başlanan yaklaşık 800 metre uzunluğunda 35 metre genişliğindeki bağlantı yolu için düzenlenen imar planında farklı uygulamalar yapıldığından haksızlığa sebebiyet oluşturduğu iddia edildi. Yolun açılmasına karşı olmadıklarını söyleyen arsa sahipleri, 'Bize yapılan haksızlığa, 0.20 yoğunluğa karşıyız. Bizde burada bulunan diğer arsa sahipleri gibi yoğunluğun 1.5 olarak artırılmasını istiyoruz' şeklinde konuştular.

İmar usulsüz mü yapıldı?

Bostanbaşı ile Altınkayısı Bulvarı birbirine bağlayan 800 metre uzunluğunda 35 metre genişliğinde yol için Malatya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde çalışma başlatmıştı. Ancak düzenlenen imar planında farklı uygulamaların olduğunu öne süren arsa sahipleri, çalışmaların devam ettiği Tecde Mahallesi Altın Kaşık Mevkii’nde bir araya gelerek, imar planının usulsüz olduğunu ileri sürdüler.  Arsa sahiplerinin iddiasına göre, bağlantı yolunun üzerinde bulunan arazilere farklı kat yoğunluğu verildi. Özellikle yolun görünen kısmı için 15 kat konut ve ticari alan verilirken, orta ve görünmeyen kısımlara 0.20 yoğunluk ve sadece ticari alan izni verildiği bu durumun mağduriyete yol açtığı iddiasında bulundular.

Haksızlığa karşıyız

Arazi sahipleri adına açıklamalarda bulunan Vahdettin Kayış, "Tecde Mahallesi Altın Kaşık Mevkii’nde arsa sahipleri olarak, Yakınca Belediyesinin oradan başlayıp, Barguzu ve Altın Kayısı Bulvarına kadar yeni açılan yolda giden imar planında farklı uygulamalar olduğunda dolayı arsa sahipleri olarak bu duruma itiraz ediyoruz. Daha önce ettiğimiz itiraz yoğunluğumuzun artırılması üzerineydi. Çünkü buraya 0.20 yoğunluk verildi. Bunun için belediyeye itiraz dilekçesi verdik diyorlar ki ‘biz kabul etmiyoruz’ oysa baktığımız zaman aynı yol güzergâhında 15 katlı olan yer var. 1.5 yoğunlukta biraz ileride 0.50 yoğunluk var, 8 kat alabiliyor. Bizim arsalarımıza da 0.20 yoğunluk veriyor. Dolayısıyla 6 dönüm bin 200 metrekare olan bir yerde ‘0.20 yoğunlukta dükkân yapacaksınız’ diyor. Bunun 0.50’sini müteahhit alıyor, bize 600 metre kalıyor. Bu alana da hiçbir şey yapamazsınız. Yarın o bürgün bunların vergisini de çıkaracaklar ve ‘senin 6 dönümlük ticari yerin var’ diyecekler. Dönümü 1 milyondan yıllık 6 milyon lira yapıyor.  Bu 6 milyon üzerinden benden vergi alacak, oysa 6 milyon değil 6 lira verecek halde değiliz. Köylünün hiçbir geliri yoktur. ‘Tarım alanı’ diyorlar ama tarım bitmiş, ticari alan olarak açıyorlar ve bizim arsamıza kat vermiyorlar. Bizim bir tek ricamız var; Yeşilyurt ve Büyükşehir Belediye Başkanlarından hepsi gelip açılan yolu incelesinler. Biz yola karşı değiliz, biz bize yapılan haksızlığı, 0.20 yoğunluğa karşıyız. Bizimde burada bulunan diğer arsa sahipleri gibi yoğunluğun 1.5 olarak artırılmasını istiyoruz. Güngör Caddesi’nde 10 metre büyütüyorlar, 14 metre yol yapıyorlar kat yüksekliği 11. Oysa bizim bahçelerimizde 35 metrelik yol gidiyor ve kaldırımlarla beraber 50 metrelik yola 0.20 yoğunluk veriyor. Allah’tan reva mı? Türkiye’nin hiçbir yerinde olamayan bir uygulama. Bu uygulama buradaki insanları mağdur edip,  imkânları olan insanlara peşkeş çekmektir. Ben yarın o bürgün vergimi ödeyemediğim zaman icra yoluyla benim malıma el konulacaktır. Gelin açın yolunuzu, bizim yoğunluğumuzu arttırın" dedi.

Bu insan aklıyla dalga geçmektir

Daha önce belediyeye dilekçe yazdıklarını ancak dilekçenin kabul edilmediğini söyleyen Kayış, "Burası encümen kararıyla onaylanmış. Tamam da encümenler gelip burayı gördü mü? ‘Ankara’ diyorlar. Ankara’daki insanlar gelip burayı görmeden nasıl karar verebilir? Bu insan aklıyla dalga geçmektir. Yeşilyurt Belediye Başkanı da encümenlerde gelip burayı incelesin. Eğer gerçekten 1.5 yoğunluk gösterilen yere de ‘15 kat vermiyorum’ diyorsa tamam. Ama bizim bulunduğumuz mevkii kayalık depreme dayanıklı. Oysa Bostanbaşı deprem bölgesi bunu herkes biliyor. Çünkü yumuşak zemine sahip oraya 13 kat verirken, depreme dayanıklı yere kat vermemek ne demek? Lütfen gelsinler ve bu mağduriyetimizi gidersinler" diye konuştu.

Emsalimiz neyse onu istiyoruz 

Vatandaş Mustafa Horoz da, mağduriyetin belediyenin usulsüz bir imar planı yapmasından kaynaklandığını ileri sürerek,  "Açılan yol 800 metre. 800 metrenin bir ucuna ticari konut 17 kat verilmiş, öbür ucuna 0.50 yoğunluk orta kısmına ise 0.20 yoğunluk veriliyor. Bu büyük bir haksızlık ve usulsüzlüktür. Belediye başkanlarımızla biz görüştüğümüz zaman yükü Ankara’nın sırtına veriyor, ‘Tarım Bakanı’ diyor. Biz Tarım Bakanımıza sesleniyoruz, gelsin bizzat yerinde tespit etsin. Eğer biz haksızsak bizi haksız bulsun, haklıysak da bize hakkımızı versin. Biz farklı bir şey istemiyoruz. Emsalimiz neyse onu istiyoruz. Bize burada ağaç bedelinden bahsediyorlar. Bugün bir ağacın bedeli hakkı 2 bin liradır, bize 200 TL diyorlar. Yani biz vatandaş olarak daha nereye başvuralım. Ben büyüklerimizden rica ediyorum, bizim mağduriyetimizi gidermelerini arz ederim" şeklinde konuştu.